Тестовете DrugCheck 3000, произведени от немската фирма „Дрегер“, продължават да

...
Тестовете DrugCheck 3000, произведени от немската фирма „Дрегер“, продължават да
Коментари Харесай

Експерти пред „Труд“: Полевите тестове за дрога на КАТ са законни

Тестовете DrugCheck 3000, създадени от немската компания „ Дрегер “, не престават да се употребяват от КАТ и са законни, оповестиха специалисти пред „ Труд “. Те опровергаха обява на пловдивски уебсайт, че от началото на 2022 година има заповед в Министерство на вътрешните работи да не се употребяват тези полеви проби, а единствено стационарни от вида DrugTest 5000, каквито има конфигурирани в районни ръководства на полицията.

И двата вида проби на „ Дрегер “ са на въоръжение в КАТ от 2017 година и по данните им се образуват административно-наказателни и наказателни производства против дрогирани водачи.

„ Неяснотите към DrugCheck 3000 идват от това, че от 2019 година за този тест престава изисква специфичен документ, че е „ здравно произведение за ин витро диагностика “, изясни пред „ Труд “ чиновник във компания, която внася такива полеви проби от Германия. По думите му фактът, че не се изисква подобен документ, улеснява и потреблението му от чиновниците на КАТ, и свободната му продажба на компании и частни лица.

В интернет един DrugCheck 3000 се предлага на цени от 50 до 60 лева с Данък добавена стойност. Клиентите са както транспортни и охранителни компании, които вероятно желаят да тестват за опиати своите водачи и гардове, по този начин и разтревожени родители, забелязали някакви признаци, че децата им са пробвали дрога.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР