Тестът на Breathonix е способен да открие Covid-19 в рамките

...
Тестът на Breathonix е способен да открие Covid-19 в рамките
Коментари Харесай

Сингапурски тест открива Covid-19 по дишането


Тестът на Breathonix е кадърен да открие Covid-19 в границите на една минута
(снимка: National University of Singapore / YouTube)

Сингапурски стартъп създаде дихателен тест, който може да открие COVID-19 за по-малко от минута. При клинични изследвания, включващи 180 пациенти, системата е достигнала % на акуратност над 90%.

Разработен от Breathonix, дихателният тест е удивително достижение по отношение на сегашния стандарт за скрининг, включващ тест с тампон. Последният е неуместен и разпознава COVID-19 посредством проби за полимеразна верижна реакция (PCR), което може да отнеме няколко часа.

Бързото разкриване е основно за ефикасното следене на контактите и прекъсване на разпространяването на ковид, а технологията за разбор на дишането на Breathonix предлага точно бърз и комфортен метод за идентифициране на инфекции, отбелязва ZDNet.

Двамата създатели на Breathonix са ученици на Националния университет в Сингапур (NUS). Тяхната разработка е подпомагана от университетската стратегия за проучвателен нововъведения.

Технологията на Breathonix е в положение да открие летливи органични съединения (VOCs) при издишването. Те са резултат от биохимични реакции в човешките кафези, а разнообразни болести предизвикват характерни промени в съединенията, което води до откриваеми промени в дихателния профил на индивида.

Това разрешава да се мерят VOCs като маркери за болести от рода на COVID-19, съгласно специалистите на Breathonix. Основната технология, която стои зад разбора на VOCs, е създадена в границите на план за ранно разкриване на рак на белия дроб.



Тестът се прави, като човек издишва в мундщук за еднократна приложимост, обвързван с високопрецизен пробоотборник за мирис. Издишаният въздух се събира и подава в масспектрометър, който прави измерването. Следва разбор от програмен продукт за машинно образование, който изготвя VOC профил и резултатите се получават за по-малко от минута.

Мундщукът за еднократна приложимост има еднопосочен клапан и уловител на слюнка, който предотвратява навлизането на слюнка в машината. Това прави кръстосаното замърсяване малко евентуално, означават разработчиците.
още по тематиката
Дихателният тест е елементарен за администриране и не изисква особено подготвен личен състав или лабораторна обработка. Резултатите се генерират в действително време, което го прави привлекателно решение за всеобщ скрининг, изключително в региони с висок трафик на хора.

Breathonix работи с Националния център по инфекциозни заболявания (NCID), с цел да тества своята система в клинични тествания. Интегрираният логаритъм за машинно образование реализира степен на сензитивност от 93% – при идентифициране човеци, инфектирани с COVID-19, и степен на специфика от 95% – при идентифициране на тези, които нямат вируса.

Клиничните изпитвания не престават, като са нужни още проби, с цел да се усъвършенства степента на акуратност на системата. Предстоят регулаторни утвърждения на технологията, с цел да бъде приложена като скрининг тук-там с висок трафик на хора, като летища и общежития, където в ранните дни на пандемията в Сингапур са се появили огромен брой инфекции с COVID-19.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР