Тест на работата на системите за оповестяване на населението с

Тест на работата на системите за оповестяване на населението с ...

В Асеновград ще тестват сирените за оповестяване при бедствия.

Тест на работата на системите за оповестяване на населението с реално задействане на сирената, предупреждаваща населението при бедствия, въздушна опасност и аварии, ще се проведе утре (01.10.19 г.). Часът, в който ще бъде направена проверката на съоръженията, е 11:00 ч.
Тестът на техническото състояние на системите ще се проведе в рамките на няколко минути. Освен в Асеновград, сигналите за начало и край на тревогата ще прозвучат в София, Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, Враца и региона в 30-километровата зона около АЕЦ "Козлодуй", Стара Загора и Гълъбово. В тренировката са включени и интегрираните към националната система за ранно предупреждение и оповестяване (НСРПО) локални системи за оповестяване (ЛСО), включително и тази, на „Калцит” край Асеновград.
Целта е да се тестват интеграцията, резервираността и функционалните възможности при реално задействане. Системите за оповестяване и ранно предупреждаване се проверяват два пъти годишно – в началото на месец април и в началото на месец октомври. Предстоящите тестове включват излъчване от сиренните системи на акустични сигнали и гласови съобщения за техническа проверка с цел недопускане на паника сред населението. Тестовете се провеждат в изпълнение на Наредбата за условията и реда за функциониране на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване на органите на изпълнителната власт и населението при бедствия и за оповестяване при въздушна опасност.

Източник: actualno.com