Тесните връзки с Китай са опасни, казва държавният секретар на

...
Тесните връзки с Китай са опасни, казва държавният секретар на
Коментари Харесай

Помпео предупреди Швейцария да не работи с Huawei

Тесните връзки с Китай са рискови, споделя държавният секретар на Съединени американски щати

„ Ако работите с китайски технологии, вие предоставяте информация на китайската комунистическа партия ”, предизвести швейцарците Майк Помпео (снимка: US Department of State)

Американският държавен секретар Майк Помпео предизвести Швейцария за заплаха от тесните бизнес връзки с Китай. Неутралната европейска страна се излага на риск от нарушение на поверителността, в случай че разреши на китайски компании да вземат участие в построяването на нейната инфраструктура, съобщи думите му Ройтерс.

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп пропагандира съдружниците на Съединени американски щати да не употребяват мобилни технологии и съоръжение от последващо потомство на Huawei Technologies, заради опасения, че това ще разреши на Китай да шпионира чувствителни връзки и данни. Huawei, от своя страна, отхвърля, че би могъл да е инструмент на китайското разузнаване.

„ Швейцарците отдават огромно значение на отбраната на поверителността и това е по този начин отдавна ”, споделя Помпео пред локалното издание Нойе Цюрхер Цайтунг. „ Но в случай че работите с китайски технологии, вие предоставяте информация на китайската комунистическа партия. Няма дискретност ”, предизвестява държавният секретар на Съединени американски щати.

В изявлението, оповестено във вторник, Помпео похвали Швейцария – която работи като дипломатически канал сред Съединени американски щати и Иран, че е страна с дълбоки демократични обичаи, господство на закона и сходна визия за това по какъв начин би трябвало да работи светът.
още по тематиката
„ Но ние също работим дружно по значими въпроси на сигурността ”, е декларирал Помпео по време на четиридневната си аудиенция в Швейцария, която завърши в понеделник.

Швейцарският президент Уели Маурер се срещна с Тръмп в Белия дом предишния месец, както и с китайския президент Си Дзинпин в Пекин през април. Във Вашингтон Маурер съобщи, че Швейцария е избрала друг път в връзките с Китай, предпочитайки да се застъпва за своите полезности непосредствено с Пекин.

По неговите думи, Швейцария е забранила на всички задгранични компании да дават услуги или хардуер за сериозната си инфраструктура, само че Huawei участва на частния комерсиален пазар.

Доналд Тръмп, който е на публично посещаване в Лондон, се чака да изиска през днешния ден от премиера Тереза ​​Мей да не позволява Huawei до плановете за 5G мрежи в Обединеното кралство.

Министърът на сигурността на Англия Бен Уолас пък съобщи, че държавното управление не е взело дефинитивно решение дали да употребява технологиите на Huawei.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР