Тервел е третият черноморски блок, в който ще се правят

...
Тервел е третият черноморски блок, в който ще се правят
Коментари Харесай

Правителството одобри конкурс за нефт и газ в блок "Тервел"

" Тервел " е третият черноморски блок, в който ще се вършат изследвания за петрол и газ

Трети блок в Черно море ще бъде препоръчан на вложители, които да търсят петрол и газ. Става дума за повърхност " Тервел ", която се намира в дълбоководната част сред два блока, в които сега вървят изследвания. Това стана ясно, откакто в сряда държавното управление утвърди предлагането на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да бъде открита конкурсна процедура.

Самият конкурс ще стартира след издание на публикация в Държавен вестник и в Официалния вестник на Европейски Съюз. Оттогава ще се регистрират и периодите.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Изисквания

Блок " Тервел " (бившият " Терес " ) е с повърхност 4032 кв. км и е ситуиран сред " Хан Аспарух " на север и " Хан Кубрат " на запад. Конкурси за него са проведени и преди, само че до момента не е имало претенденти. Предвижда се разрешението за търсене и изследване да бъде издадено за период от пет години, което е общоприетата дълготрайност, само че при нужда законът разрешава срокът да бъде удължаван. Бъдещият вложител ще би трябвало да направи 2D и 3D сеизмични проучвания и в случай че открие перспективни структури, да прокара търсещ сондаж. Това е планувано в минималната наложителна работна стратегия на изследването.

Районът

" Тервел " е част от по-голям изследователски блок - " Бургас - надълбоко море ", за който сред 2002 и 2008 година позволение за търсене е имала английската Vintage Petroleum International, само че тя е провела стеснен размер действия, прецизират от пресцентъра на държавното управление. Досега сондажи не са правени, а събраните геоложки и геофизични данни са мощно лимитирани.

Проучвания сега текат в прилежащите на " Тервел " площи. Разрешение за блок " Хан Аспарух " има консорциумът сред австрийската OMV, френската Total и испанската Repsol. Проучванията там вървят от 2012 година, а в края на предходната година консорциумът разгласи, че стартира трети изследователски сондаж.

На по-заден стадий са изследванията в " Хан Кубрат " (бившия " Силистар " ), които се вършат от Shell в партньорство с австралийската Woodside (30%) и испанската Repsol (20%). Наскоро Shell разгласи, че стартира първи изследователски сондаж.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР