Тероризмът е най-сериозната заплаха за България. Това става ясно от

...
Тероризмът е най-сериозната заплаха за България. Това става ясно от
Коментари Харесай

Тероризмът – основна заплаха за националната ни сигурност

Тероризмът е най-сериозната опасност за България. Това излиза наяве от годишния отчет за положението на националната ни сигурност през 2016 година Той бе признат през днешния ден от Народното събрание със 104 гласа " за " и 96 " срещу ". Документът дефинира като главен риск пред националната сигурност опасността от терористични актове, съобщи бТВ.

Докладът съдържа оценка на рисковете и заканите за националната сигурност на България в разнообразни области. Направен е извод, че общата престъпност понижава по отношение на 2015 година, като се усилва разкриваемостта. Регистрираните закононарушения през 2016 година са 103 773, което е понижение с към 7,4% по отношение на 2015 година Разкрити са 49 460 закононарушения, като равнището на разкриваемост се е нараснало с 8,8 пункта по отношение на 2015 година

В отчета се показва още, че " дейностите на Русия са източник на районна неустойчивост и заплашват главната цел за единна, свободна и мирна Европа”. Според документа утежняването на връзките на Руската федерация с НАТО и Европейски Съюз слага пред съществени тествания построената европейска архитектура за сигурност.

" Основната цел на отчета е в действителност да показа активността на институциите, на изпълнителната власт в Република България, дейностите, които са подхванати и провокациите, които стоят, също и набелязаните ограничения за идващия интервал ", съобщи Димитър Лазаров от ГЕРБ, представен от БГНЕС.

Според него радикално променилата се среда за сигурност в последните години изисква създаване на координирани политики и стратегическа и концептуална рамка за противопоставяне на новите закани в това число и хибридните закани.

От Българска социалистическа партия обясниха, че няма да поддържат отчета и ще гласоподават срещу. Таско Ерменков от Българска социалистическа партия прикани ГЕРБ да не търсят някакво антируско въздействие у нас. Той разясни, че определянето на Русия за опасност за националната ни сигурност е един от факторите, поради които Българска социалистическа партия ще гласоподава срещу този отчет.

" Ако Българска социалистическа партия се разграничават от президента Радев, от думите му за евроатлантическата ориентировка на страната и се изолирате от Европейски Съюз, кажете най-малко в каква посока би трябвало да се движим - към Изток или някъде другаде ", прикани Цветан Цветанов. Той уточни, че ГЕРБ, държавното управление и президента ще не престават да бъдат част от мощна и обединена Европа. " За това, че Българска социалистическа партия стартира да се разграничава от Радев желая да им кажа едно – господин Радев е определен за 5 години и би трябвало да го поддържаме всички, тъй като е българският президент ", сподели още ръководителят на ПГ на ГЕРБ.

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ изрече мнение, че този отчет е ужасно просрочен и това е първата опасност на националната сигурност. Той посочи, че в него липсват аналитичност в дълбочина. За да има Народно събрание оценка за положението на националната сигурност и въз основа на това да дадем рекомендации към органите на държавната власт, е належащо точно това, счита ръководителят на Движение за права и свободи.

Стратегията за национална сигурност, по неговите думи, регистрира нови действителности, като на напред във времето излиза свободата и сигурността на жителя. " Докладът би трябвало да бъде по-близо до обособения човек и неговите проблеми, само че за това е нужно държавническо мислене при нареждане на целите ", акцентира Карадайъ и добави, че Движение за права и свободи няма да поддържат отчета.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР