Тероризмът е ефикасен, защото винаги изглежда, че е наблизо. И

...
Тероризмът е ефикасен, защото винаги изглежда, че е наблизо. И
Коментари Харесай

Скритият съюзник на тероризма - технологиите

Тероризмът е сполучлив, тъй като постоянно наподобява, че е наоколо. И постоянно наподобява нов. И постоянно наподобява персонален. И това е правилно, откогато първата вълна от терористично принуждение проникна в индустриалните градове на запад в края на 19 век.
Той е персонален, макар че, статистиката демонстрира, че е по-вероятно да умрем в банална домашна злополука, тъй като, инстинктивно стигаме до извода, че след офанзива от другата страна на улицата, на града или, както е в тази ситуация на Нова Зеландия, в другата страна на света, ние мислим, че ще сме идващите, проучва Джейсън Бърк пред " Гардиън ", представен от " Труд ".
Терористичната офанзива против израелските спортисти на Олимпиадата в Мюнхен през 1972 година беше отразена в целия свят.
Тероризмът постоянно е наоколо, тъй като шокиращите облици от нашите телефони, малките екрани или от вестници изтриват дистанцията сред нас и източника на заплаха. И постоянно наподобява нов, тъй като всеки е неповторим, макар че всяка офанзива следва позната времева линия – първите отчети на фона на хаоса и объркването, изказванията на полицията и политиците, анализът на коментаторите, идентифицирането на нападателите и жертвите, съболезнованията и свалените на половина знамена и диспути за радикализацията и т. н. През 70-те години на XX век специалистът по тероризъм Брайън Майкъл Дженкинс сподели, че „ тероризмът е спектакъл “. Това малко и ясно предава неговата зрелищна природа и това през днешния ден ни наподобява повече на безконечен ефирен сериал, който всички гледат.
Това, че Брентън Тарант, 28-годишният австралиец, който простреля 50 вярващи в две джамии в Крайстчърч, и излъчи своята офанзива във Фейсбук благодарение на GoPro камера, е с неприличен, само че логически и неминуем край.
Повечето хора естествено одобряват, че софтуерните промени, които въздействат на тероризма, са тези, които включват оръжие или експлозиви. Но огромните промени в тази област се случиха от дълго време. Динамитът е патентован през 1867 година, а автоматизираното оръжие необятно популяризира след Втората международна война. Ако терористите понякога употребяват химически оръжия или отвличат самолети, голямата част от актуалните терористични офанзиви употребяват технология, която не е нова. Това, което се промени до неразбираемост, са медиите, които разрешават на хората или групите да популяризират своите послания.
Това постоянно се пропуща, тъй като сме прекомерно фокусирани върху насилието. Тероризмът е „ агитационен акт “, и терминът е фиктивен през XIX век от първите му съвременни практикуващи. Само насилието не е задоволително. Насилието би трябвало да тероризира, да вдъхва несъизмерим боязън и да трансформира мозъците, само че и би трябвало да радикализира и да активизира. Насилието изпраща обръщение, както към враговете, по този начин и към поддръжниците, само че може би най-важното, и към тези, които са сред двете страни. Ал Кайда и ИД направиха това ясно. Както и „ манифестът “ на Тарант. Всяка смяна в медийните технологии през последния половин век улесни терористите в постигането на тази цел. През 50-те и 60-те години радиото и новата фотожурналистика направиха по този начин, че насилието да повлияе на публичното мнение на хиляди километри от колониалните сили. Екстремистите избраха тактиката на тероризъм в последните дни на английския мандат в Палестина и по времето на алжирската война за самостоятелност против Франция.
През 70-те години терористите бързо схванаха капацитета на телевизионните излъчвания. Терористичната офанзива против израелските спортисти на Олимпиадата в Мюнхен през 1972 година беше отразена в целия свят. Операцията бе планувана да употребява тази оригиналност. През 90-те години се появи сателитната телевизия. Западните редактори или работещите за арабските режими към този момент не можеха да управляват какви вести излизат от народите от Близкия изток. Телекомуникацията стана все по-директна и това дава мощна власт на терористите. На 11 септември 2001 година Осама бин Ладен знаеше, че никой не може да спре живия облик на всеобщите офанзиви на неговата група в Съединени американски щати, и това стигна до милиарди хора в ислямския свят, които бяха неговата съществена публика.
Два самолета се разрушиха в двете кули близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк на 11 септември 2001 година.
След това пристигна най-голямата смяна: цифровата. Медиите се развиваха, само че и терористите също и на всички места бяха връстници. Има публицисти, които следват общите насоки, само че те не са публично свързани с организации и „ публицисти на свободна процедура “, които направиха същото. Медиите от мейнстрийма стават все по-излишни. Защо да се борим за BBC или Ал Джазира, в случай че можем просто да си създадем свои лични канали и да достигнем непосредствено до аудиторията си? Ислямска страна сподели какъв брой дейно може да бъде това.
Десните екстремисти са по-бавни, в потреблението на тази сеизмична смяна. Сега, с офанзивата в Крайстчърч, те наваксаха. И преди имахме живи излъчвания на терористични офанзиви – френски екстремист излъчи във Фейсбук убийството с нож на служител на реда и неговия сътрудник през 2016 година
Често споделяме, че получаваме медиите, които заслужаваме, само че това е опростяване. Да, медиите, както и тероризма, са част от нашите общества и са повлияни от трендове в сектора. Може би най-впечатляващият детайл от сниманото на видеото безчовечие в Нова Зеландия беше една неговата част. „ Да стартираме купона – споделя Тарант, и до момента в който влиза в колата си, приказва непосредствено на фена и демонстрира изкривена версия на своето лице в най-съвременната му форма: селфито. Целта на офанзивата беше освен да бъдат убити мюсюлмани, само че и да се направи видеозапис на тяхното ликвидиране.
Тарант сподели в своя „ манифест “, че не се стреми да почине, само че че приема, че това може да се случи. Но той не би трябвало да се преглежда като страдалец на идеята от своите поддръжници. Думата страдалец е от гръцки генезис и значи очевидец. Арабският еквивалент има същия корен. Свидетелите се нуждаят от аудитория другояче техният акт ще е безрезултатен. За някои терористи този очевидец е самият Бог, само че за други това е малко. И те се нуждаят от повече аудитория, посредством Фейсбук, посредством виртуалните немодерирани уеб сайтове в тъмните ъгли на мрежата, и посредством главните медии, които толкоз ненавиждат.
В света на Тарант, в неговото видео, в мозъка му и в мозъка на почитателите му, той е боец, породист воин, водач, само че също по този начин и звезда, въпреки и за момент. И по ужасяващ, килнат метод той не бърка.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР