Терористичният акт в град на Република Северна Осетия, Руска федерация

...
Терористичният акт в град на Република Северна Осетия, Руска федерация
Коментари Харесай

Краят на заложническата драма в Беслан

Терористичният акт в град на Република Северна Осетия, Руска федерация е осъществен в първите дни на септември 2004 година. Събитието е познато като „ Трагедията в Беслан “.
Той е дело на чеченски терористи, които завладяват локално учебно заведение и задържат като заложници минимум 1200 възрастни и деца. След двудневни договаряния съветски специфични елементи щурмуват постройката. По време на акта и избавителната интервенция умират над 300 от заложниците.
Терористичният акт в Беслан стартира на 1 септември 2004 година, когато въоръжени сепаратистки чеченски терористи взимат като заложници стотици деца и възрастни в Първо учебно заведение в Беслан по време на Втората чеченска война.
На 3 септември, 3 дни след началото на обсадата, детонация в учебното заведение, избухнала без обясними аргументи, провокира суматоха измежду децата и похитителите стартират да ги обстрелват. Руските специфични сили се намесват безредно. Според формалните данни са убити 344 цивилни, от които 186 деца.
Сутринта на 3 септември похитителите разрешават на медицинските екипи да влязат и да изнесат телата на 21 убити заложници. Екип на ФСБ се приближава до учебното заведение, само че в 13 ч. 4 мин. терористите откриват огън и се чуват 2 огромни детонации. 2 члена от медицинския екип умират, а 30 от заложниците се пробват да избягат, само че се озовават в кръстосания огън сред съветската войска и похитителите.
 15 години след терора в Беслан въпросите остават без отговори 15 години след терора в Беслан въпросите остават без отговори
Преди 15 години терористи нападнаха учебното заведение в Беслан. Оцеляла заложница споделя пред Süddeutsche Zeitung за тридневния гнет....
Последователността на събитията сред стрелбата и детонацията е противоречива. Има няколко хипотези:
- инцидентна детонация на недобре обезопасена бомба;
- идването на камиона с медицинския екип провокира откритата стрелба;
- задействане на бомба от жена камикадзе поради престрелките;
- версия на локалното население: снайперист на специфичните сили, стреля по терорист, седнал върху детонатор.
 Европейски съд по правата на човека: Русия е позволила съществени дефекти при заложническата рецесия в Беслан Европейски съд по правата на човека: Русия е позволила " съществени дефекти " при заложническата рецесия в Беслан
Европейският съд за правата на индивида (ЕСПЧ) се произнесе, че са налице „ съществени дефекти ” в метода, по който Русия се...
Експлозията е сигнал за безредна борба сред специфичните сили, вътрешните войски и терористите. Използват се вертолети и танкове, доста въоръжени цивилни се включват в сраженията. Предизвикват се детонации от терористите и салонът е изцяло опустошен към 15 ч.
От съветските сили споделят, че имат надзор над обстановката, макар че се случват следните събития: в сутерена 3 похитители, избягали с похитени, са убити, както и техните заложници. Къща на 40 метра от физкултурния салон, в която са се укривали терористите, е разрушена към 23 ч. с огнехвъргачки и танкове.
В началото съветското държавно управление афишира, че няма да освобождава заложници със мощ и стартира мирни договаряния. По данни на договарящите терористите не показват точни претенции, само че в тетрадка на пленник са вписани претенции за евакуиране на съветските войски от Чечня и признание на нейната самостоятелност. Двудневни договаряния водят до освобождението на едвам 26 кърмещи дами с по 1 дете. На 3 септември 2 поредни детонации в учебното заведение, за чиито генезис съществуват няколко теории, карат армията и специфичните елементи да щурмуват постройката с 2 танка, най-малко 1 вертолет и огнехвъргачка.
Руското държавно управление търпи доста рецензии поради решението си да нападна с толкоз тежки оръжия, защото техният огън ранява и заложници. В борбата се включват и цивилни със лични оръжия. До вечерта специфичните елементи завладяват учебното заведение, само че престрелката с избягали терористи продължава в мазето и в прилежащите здания, а в учебното заведение се образува пожар. Според очевидци терорист е линчуван от тълпата. ОМОН хваща невъоръжен терорист, по-късно разпознат като Нурпаши Кулаев.
При интервенцията по спасяването умират 334 заложници, от които 186 деца. Общо жертвите измежду заложниците и силите на реда са минимум 396 души, умряли в учебното заведение или в болница. Около 700 получават незабавна помощ на място, а 437 души постъпват в лечебни заведения в Беслан и Владикавказ. Много деца получават трайни телесни увреждания (загуба на крака и очи) и душевен разстройства. След завръщане вкъщи момиче се самоубива.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР