Терористичните атаки в Близкия изток може да зачестят, смята руски

...
Терористичните атаки в Близкия изток може да зачестят, смята руски
Коментари Харесай

Руски медии: Терорът в Близкия изток може да се засили след унижението на палестинците

Терористичните офанзиви в Близкия изток може да зачестят, счита съветски политолог, приказвал пред "РБК ".

Преместването на американското посолство в Израел от Тел Авив в Ерусалим провокира яростни конфликти в линията Газа, само че макар десетките убити палестинци те надали ще прераснат в огромен спор, предвиждат специалисти на вестника. Турция и Иран уверено осъдиха прехвърлянето на задачата, а генералният секретар на Арабската лига Ахмед Абул Гаит назова дейностите на Вашингтон "извънредно рискова стъпка ". Според него Съединени американски щати даже не си показват вероятните последствия от нея и в краткосрочна, и в дълготрайна вероятност, показва изданието.

Откриването на американската задача в деня, в който се навършват 70 години от основаването на Израел, е значителен мотив за изостряне на палестинските митинги. Независимо от символиката обаче палестинците схващат, че решението за прекачване на посолството към този момент няма по какъв начин да се промени - основно тъй като е взето от Съединени американски щати, а не от Израел, разяснява ориенталистката Ирина Звягелская.

Сблъсъците в палестинските земи ще продължат, само че без единно политическо решение на палестинското управление те едва ли ще прераснат във изчерпателен митинг, твърди анализаторката Елена Супонина. В Ивицата Газа де факто ръководи ХАМАС - Ислямското придвижване за опозиция, а на Западния бряг - Фатах, Движението за национално избавление на Палестина. Без да са преодолени различията сред тях, надали ще има всеобщи акции, изяснява тя. Основната заплаха от откриването на американско посолство в Светия град съгласно Супонина е, че може да зачестят терористичните набези и в Близкия изток, и отвън района под лозунга възмездие за Ерусалим.

Докато в Ерусалим честваха във връзка събитието, зарадвало мнозина израелци, в Палестина избухнаха митинги, при които починаха над 50 души, а повече от 2000 бяха ранени. Това бе най-кървавият ден в историята на палестинско-израелския спор след войната в линията Газа от 2014 година, отбелязва "Комерсант " под заглавие "Посолството на Съединени американски щати се реалокира по-близо до войната ".

Не всички в Израел споделят възгледите на премиера Нетаняху, приканил предния ден и другите страни да трансферират задачите си в Ерусалим по образеца на Съединени американски щати, написа вестникът. "Ерусалим към този момент над 3000 години е столица на еврейския народ и с цел да зная това, не ми трябват нито Бенямин Нетаняху, нито Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски предприемач и политик Доналд Тръмп е роден на... към профила ", споделя депутатът от лявата партия "Мерец " Илан Гилон. "Те ни употребяват, а в действителност откриването на посолството няма да донесе никаква изгода. Това не е историческо събитие и занапред ще забележим последствията ", предизвестява той.

Израелската депутатка Аида Тума-Сулейман от арабската "Обединена листа ", взела участие в митинг против откриването на американската задача наред с още петдесетина леви политици и религиозни антиционисти, декларира: Ал Кудс (така арабите назовават Ерусалим) постоянно е бил и ще си остане арабски.

Напрежението в Израел от ден на ден нараства и още не се знае какви форми ще добие, установи пред "Независимая газета " Татяна Носенко, специалист по проблемите на еврейската страна. Новата стъпка на Съединени американски щати основава по думите й още по-силно напрежение в района и слага палестинците в унизено състояние. "Трудно е да се каже до каква степен ще могат израелските сили за сигурност да възпрат митингите. Те може в действителност да прераснат в някакви съществени борби, даже в самия Ерусалим ", счита съветската наблюдателка.

Днешното изостряне крие и риск от радикализация на Западния бряг, добавя Носенко в коментар за "Росийская газета ". ХАМАС насрочи за през днешния ден нови огромни митинги, припомня московският официоз.

Според всички последни анкети ХАМАС се радва на мощна поддръжка по Западния бряг, макар че докара линията Газа до ръба на филантропична злополука. От друга страна, цялата тази история надали ще промени съществено силовия баланс в палестинското придвижване. Ръководителят на палестинската администрация Махмуд Абас е доста възрастен и за негови приемници се загатват имената на най-различни хора, само че всички те без друго не изповядват прекомерно умерени възгледи, акцентира Татяна Носенко.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР