Терористичните атаки по света са намалели с 23 процента през

...
Терористичните атаки по света са намалели с 23 процента през
Коментари Харесай

Терористичните атаки намалели с 23% през 2017 г., сочи доклад на Държавния департамент на САЩ

Терористичните офанзиви по света са намалели с 23 % през 2017 година спрямо 2016 година, а броят на жертвите в тези офанзиви е понижен с 27 %. Това се споделя в отчет на американския Държавен департамент, оповестен през днешния ден, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

В документа се установи, че макар провалите, понесени от Ислямска страна в Ирак и Сирия, терористичната опасност продължава да съществува и се е приспособила към новата среда.

" Въпреки нашите триумфи терористичният пейзаж е станал по-комплексен през 2017 година ", написа в отчета Нейтън Сейлс, координатор в Държавния департамент по битката против тероризма.

" ИД, Ал Каида и организациите, свързани с тях, демонстрираха своята устойчивост, решителност и дарба да се приспособяват и те се приспособиха към засиления антитерористичен напън в Ирак, Сирия, Афганистан, Либия, Сомалия, Йемен и на други места по света ", споделя специалистът.

Според него тези терористични групи са " по-разпръснати в този момент и са в по-голяма конспиративност ", което ги прави " по-малко изложени на стандартните военни интервенции ".

Американският президент Доналд Тръмп постоянно хвали триумфите в битката против ИД, която загуби съвсем всичките си територии в Ирак и Сирия. Антиджихадистката коалиция, ръководена от Съединени американски щати, разгласи предходната седмица, че е почнала финалната фаза на своята военна интервенция против джихадистката група в Източна Сирия.

В отчета, оповестен през днешния ден, се предизвестява, че до момента в който ИД губи терен, тя продължава прехода от централизирана командна и контролна конструкция към един по-размит модел. Изборът на цели и графикът на осъществяването на терористичните офанзиви, както и употребяваните средства се поверяват от ден на ден на терористи, които са в разнообразни страни.

Относно спадът на броя на жертвите на терористични офанзиви по света предходната година, в отчета се споделя, че това се дължи особено на фрапантно понижаване на броя на офанзивите и жертвите в Ирак. 70 % от смъртните случаи в атентати през 2017 година са в пет страни - Афганистан, Ирак, Нигерия, Сомалия и Сирия, а 59 % от атентатите са били през 2017 година също в пет страни - Афганистан, Пакистан, Ирак, Филипините и Индия.

В отчета се удостоверява, че Иран остава в очите на Съединени американски щати " първата страна, подкрепяща тероризма в света ". Техеран " е виновен за усилването на доста спорове ", споделя Нейтън Сейлс и приказва в тази връзка за " фактически международна опасност ".

Другите страни, които публично са упрекнати от Вашингтон в поддръжка на тероризма са Сирия, Судан, а от предходната година и Северна Корея, отбелязва Франс прес.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР