Терористичната групировка Ал Кайда се опитва да привлече екстремисти от

...
Терористичната групировка Ал Кайда се опитва да привлече екстремисти от
Коментари Харесай

Ал Кайда привлича терористи от Ислямска държава

Терористичната формация " Ал Кайда " се пробва да притегли екстремисти от терористичната формация ДАЕШ ( " Ислямска страна " ), до момента в който " халифатът " на ДАЕШ се срутва на фона на тежки загуби на мъже, територии и авторитет.

Кампанията за набиране на членове стартира предишното лято, още преди ДАЕШ да изгубят последните си замъци, наблягайки смисъла, което " Ал Кайда " отдаде на заграбването на бойци и запаси от враговете си, написа " Гардиън ".

Един подобен опит е бил подхванат от екстремистите от " Ал Кайда " в Алжир през август. Десетима бойци, които са били част от дребния филиал на ДАЕШ в страната, смениха клетвата си за честност след диспути с ислямски учени, правилни на " Ал Кайда ", оповестяват локални източници от силите за сигурност. Втори опит е бил изработен в Сирия през септември.

В региона на Сахел в Северна Африка, високопоставени представители на " Ал Кайда " се счита, че са се свързали с главатаря на екстремистите, чиито подчинени се счита, че са умъртвили четирима американски бойци от специфичните елементи в Нигер през октомври.

По същото време доближена на " Ал Кайда " новинарска организация в Йемен се похвали с " покаянието " на мнозина бойци на ДАЕШ, които са били обезкуражени от религиозния метод, държание и " злоупотреби " на техните главатари, и които неотдавна са се включили към редиците ѝ. В Афганистан група бойци на ДАЕШ в отдалечената, само че стратегически значима централна провинция Гор са се влели в редиците на талибаните.

Такива информации се изследват от западните служби за сигурност, надявайки се да схванат развиването на опасността, която ДАЕШ съставлява през идващите месеци и години.

Някои анализатори считат, че в този момент тя ще употребява необятната си мрежа от присъдружни групировки и фракции по целия свят, с цел да прави още набези на Запад и с цел да резервира ролята си на авангард измежду екстремистите.

Клоновете на " Ал Кайда " - в миналото известни " губернаторства на халифата " - също могат да предложат несъмнено леговище на бойци, бягащи от Ирак и Сирия.

Лоялността на тези, които минаха към ДАЕШ от " Ал Кайда ", както и спомагателните набрани нови членове не от " Ал Кайда ", са основен знак за устойчивостта на ДАЕШ, която се развива след проваления опит да построи нов халифат. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР