Термоскенер на летище Чанги в Сингапур © Лилия Игнатова В

...
Термоскенер на летище Чанги в Сингапур © Лилия Игнатова В
Коментари Харесай

До Азия и обратно по време на пандемия

Термоскенер на летище Чанги в Сингапур

© Лилия Игнатова В Пукет през март е сюрреалистично. Наблюдавайки почиващите в тайландската островна провинция, човек може да не помни, че из цяла Азия, а към този момент и по света върлува гибелен вирус. В всекидневно един от най-натоварените туристически курорти в света, с 10 млн. гости годишно, хората с маска се броят на пръстите на едната ръка. Нито локалните, нито туристите носят каквито и да било защитни средства. Информационна акция за разпространяването на ковид не е забележима.

Търговските и туристически обекти работят, няма дезинфектанти на обществени места или признаци за стерилизация като цяло.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Но призракът на вируса въпреки всичко се усеща. Основното недоволство на туристи в град Патонг - най-популярната дестинация на острова, е, че е отвратително пренаселено, изцяло завладяно от туризма, а след 18 ч. курортът може да се съпостави само със Слънчев бряг, само че на десета степен. В началото на март 2020 година обаче питейните заведения са съвсем празни, водачи на тук-тук обезверено търсят клиенти, а масажистките скучаят на тротоара. Хора има, само че си проличава, че потенциалът на Пукет е за няколко пъти по-големи тълпи.

Според локални медии преобладаващите обичайно китайски туристи липсват съвсем изцяло от началото на годината, а броят на европейските жители се свива на половина. Пътниците на интернационално летище Пукет понижават с 37.5% на годишна база по данни на компанията за проучвания в туризма STR.

Тайланд, Малайзия и Сингапур са измежду азиатските страни, които първи записаха случаи на ковид отвън взрива в Китай, само че към края на февруари локалното разпространяване не беше огромно. В Сингапур дейните случаи бяха 30, а 72 към този момент са се възстановили. В Малайзия и Тайланд болните бяха надлежно 3 и 14 души. Всяка от трите страни бързо подхваща ограничения, които да лимитират разпространяването на вируса, и животът за локалното население продължава почти постарому, въпреки и с повече маски и скенери. Но пропуските от релативно меките ограничавания са забележими както с елементарното око на екскурзиант, по този начин и от обстоятелството, че от началото на март случаите освен не престават да се усилват, само че и тук-там са открити нови, притеснително огромни огнища на болестта (виж карето).

На отиване: 29 февруари

Полетът към Банкок е цялостен, а пасажерите от разнообразни страни по света са представители на разнообразна палитра текстилни, медицински и филтриращи маски. Според насоките на СЗО единствено заболели или хора, които се грижат за такива, би трябвало да носят маски, само че защитните средства носят психически комфорт на видимо здравите си притежатели. Те ту ги наместват, ту ги издърпват под брадичката поради физическия дискомфорт да приказват с тях.

" Не разбирам за какво всички носят маските, те са единствено за болните ", пита юноша собствен другар. " Повечето хора се опасяват, че някой ще им се изкашля в лицето, и по тази причина ги носят ", дава отговор маскираният му събеседник.

Стюардесите са без защитни средства и с усмивка раздават на пасажерите всичко, което им се поставя по време на полета.

През март това се трансформира - авиолинии като японските, сингапурските и корейските вкарват наложително изискване екипажът в самолета да бъде екипиран и да носи маски и ръкавици при извършване на отговорностите си.

Скенери и инспекции дебнат отвред

Пътникопотокът на летище Суварнабхуми в Банкок наброява няколко стотици души още в ранните часове на сутринта на 1 март. Всички тези хора се струпват в редиците за паспортна и имиграционна инспекция, откакто към този момент са минали около най-малко един скучаещ мъж зад екран - термокамерите на летището. Тяхната цел е по-лесно да се филтрира големият брой пасажери, които ежедневно минават през постройката. Подобна е гледката и в летището на Пукет, на Куала Лумпур и на Сингапур.

Малайзия и Сингапур залагат на спомагателни ограничения. В първата страна стюардесите раздават на всички пасажери декларация, в която всеки би трябвало да попълни данни за физическото си положение и дали е бил в Китай, Италия, Южна Корея или Иран през последните две седмици. В Сингапур тази инспекция се случва на имиграционните гишета на летище Чанги.

Обектите за краткосрочно настаняване също имат ограничения за сигурност. Така да вземем за пример няколко дни преди престоя хостелът в Банкок разпраща на бъдещите си посетители следния мейл: " [...] всички наши посетители би трябвало да попълнят здравна декларация при идването си, с цел да подсигуряват, че не съставляват риск за близките. За страдание може да се наложи да отхвърлим всички посетители, които демонстрират признаци на тресчица или грипни признаци или са пътували в следните страни: Китай, Южна Корея, Япония, Италия, Иран, Сингапур, Хонконг, Тайван, Макао през последните 14 дни. " Подобна декларация се попълня и в места за настаняване в Сингапур. Ако посетител съобщи грипоподобни признаци и е бил в една от посочените страни, чиновниците са длъжни да го рапортуват на управляващите, а гостът би трябвало да постави маска и да бъде изпратен към най-близката болница.

СЗО и други организации правят оценка подготвеността на Тайланд да посрещне сходна зараза като доста добра. " Тайланд има огромен потенциал за разкриване на случаи, оценка на риска, следствие на случаи, лабораторна диагностика, клинично ръководство, предварителна защита и надзор на инфекциите и връзка с риска ", пишат от СЗО през февруари. Тайланд открива спешен щаб още на 4 януари - ден откакто е засечен първият пасажер с температура на летище Суварнабхуми. В акцията за надзор на разпространяването са включени туроператори, хотели, увеселителни паркове, заведения за хранене, туристически обекти.

Градският превоз, а и животът в градовете като цяло следва естествения си темп. Метрото в Банкок е най-популярният и комфортен способ за напредване за 1.5 млн. души на ден из град, който има надменно отношение към пешеходци и колоездачи. На всеки излаз се минава около защита с дезинфектант, който пътуващите могат да употребяват. Пътниците в Банкок всеобщо са с медицински или респираторни маски, а отдалеченост се съблюдава както тук, по този начин и в Куала Лумпур и Сингапур (доколкото е допустимо, въпреки всичко е градски транспорт). Напрежение не се усеща нито от локалните, нито от гостите на градовете. Препоръки като " работа от у дома " няма. Ако се качите на станция " Китайски квартал " в посока летище Чанги в метрото на Сингапур да вземем за пример, във вагона ще ви посрещнат главно " белите якички " - пасажери с костюми, вратовръзки и куфарчета, които всеобщо слизат две станции по-късно - в централния бизнес квартал.

Отражението върху туризма

" Госпожо, апелирам, идете при сътрудника да ви премери температурата ", е молбата на дамата, към която решително се насочих като единствения човек на празния кулоар, с цел да ми сканира билета пред една от закритите градини в сингапурския парк Gardens by the Bay. " Колегата " седи зад термокамера, която е светнала в неподходяща багра, когато съм предходна. Следва инспекция с отдалечен термометър, който демонстрира 37.7 градуса по Целзий. Не последва обаче трескаво звънене на кола за спешна помощ, а молба да си умря пред вентилатора за няколко минути. Сингапурци очевидно осъзнават, че тропическата горещина не се отразява добре на гостите на града, тъй като след 15 минути отмора и нормализирана 36.6 градуса температура съм позволена вътре.

Всеки по-голям туристически обект в Тайланд, Малайзия и Сингапур посреща посетителите си със скенери и отдалечени термометри. Засилените инспекции обаче не значат, че безусловно ще бъдете закопчани и хвърлени в кола за спешна помощ, в случай че ви засекат скенерите. Паниката от първата вълна на разпространяването значително е отминала. " Вече минахме през интервала на изкупуване на артикули, които по принцип никой тук не яде, като риба звук да вземем за пример ", споделя българин, който живее в Сингапур. Първите оповестени случаи са довели краткотрайно до презапасяване, забележим скок на хората с маски из града и по-малко гости в питейни заведения и заведения. Но не за дълго.

Местната власт рапортува на жителите ежедневно и в детайли всеки новооткрит случай и съгласно локалните прозрачността е главната причина да се усещат по-сигурни и да не се опасяват. Към началото на март строги ограничавания над живота на сингапурци не са налагани с изключение на над огромните скупчвания на хора. Градът-държава разчита на надълбоко следене и информиране на контактни лица, стерилизация, скрининг тук-там като летища, молове и бизнес здания и масирана осведомителна акция.

На връщане: 13 март

Полетите наопаки са очевидно празни, като съвсем всеки пасажер има за себе си три седалки. Очаквано с приближаването към България се усилва и българското наличие измежду пасажерите. Вторият петчасов полет към София, в който още веднъж всеки се шири на три седалки, показва малко по-различна картина. Хората с маски са очевидно здрави, а тези, които демонстрират грипоподобни признаци, са решително без защитни средства.

Пристигането назад в Европа след две седмици приемане на вести главно от другари и близки е като да те връхлети малко цунами. Коронавирусът е разгласен за пандемия преди два дни, Италия е отвън надзор, България е в изключително състояние, което занапред се обяснява, народът се запасява и цялостната конюнктура на Стария континент оставя привкус на безпорядък. " И какво, по какъв начин си, по какъв начин се чувстваш ", е, разбираемо, тактичният въпрос, който най-често се задава. Днес е пети ден от двуседмичната ми карантина и съм добре.

*Авторът е в доброволна домашна карантина. Втората вълна на ковид в Малайзия

На 9 март Бруней удостоверява първи случай на ковид - 53-годишен, завърнал се от мюсюлманско религиозно събиране в покрайнините на Куала Лумпур. Малайзийските управляващи стартират да наблюдават 5 хиляди души, които евентуално са били на събитието. На 13 март доказаните инфектирани в Малайзия са към този момент 197, а локалното здравно ведомство ревизира числата - 14.5 хиляди жители на Малайзия и още 1500 от прилежащи страни. На 15 март държавното управление не разрешава всички всеобщи събирания, в това число религиозни, затваря границата си за непознати жители, а всеки малайзиец, който е бил в чужбина, би трябвало да мине през наложителна карантина 14 дни при завръщането си. Към края на вторник тази седмица броят в Малайзия е 622 дейни случая, а в Сингапур и Тайланд - надлежно 152 и 135.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР