Термопомпите трябва да разчитат на възобновяеми източници, за да бъдат

...
Термопомпите трябва да разчитат на възобновяеми източници, за да бъдат
Коментари Харесай

Проучване: термопомпите остават най-ефективното отопление


Термопомпите би трябвало да разчитат на възобновими източници, с цел да бъдат считани за „ зелени ”
(снимка: CC0 Public Domain)

Термопомпите въздух-въздух си остават най-рентабилните нисковъглеродни средства за отопление на европейските домове. С тях битовите сметки за сила евентуално биха коствали на половина на тези, които разчитат на водородни „ котли ”, настояват проучвания на Международния съвет за чист превоз (ICCT).

Осигуряването на икономично, дейно и въглеродно чисто отопление на домовете и постройките се преглежда като огромно предизвикателство за доста страни в Европа. Технологии като термопомпите и така наречен водородни котли би трябвало да разчитат на електричество от възобновими източници, с цел да бъдат считани за „ зелени ”. Поради това те се популяризират като евентуални по-екологични заместители на котлите на база изкопаеми горива. Това обаче води до друга форма на конкуренция – кой избор всред двата е най-вероятно да господства на пазара през идващите десетилетия.

Ново изследване на навлезе в този спор с разбор, който допуска, че даже в случай че разноските за природен газ биха били с 50 % по-ниски, а цените на електрическата енергия от възобновими източници – 50 % по-високи, термопомпите въпреки всичко ще бъдат най-хубавата алтернатива за отопление на жилищата от позиция на оперативните разноски. При включване на разноските за монтаж, поддръжка и електричество, съгласно изследването, термопомпите ще костват към 579 евро годишно за междинното еднофамилно домакинство в Европейски Съюз, до момента в който общите междинни разноски за водороден казан ще доближат към 1 271 евро за година.

Освен това е открито, че термопомпите са по-ефективни от водородните котли, защото термопомпите не генерират топлота, а я „ изсмукват ” и предават, отбелязва. Изследването пресмята, че термопомпите биха били към три до шест пъти повече енергийно ефикасни от водородните котли в домовете на Европейски Съюз. Причината за това е значително обвързвана със загуби на успеваемост при производството, съхранението и превозването на.

Установено е, че хибридните термопомпи, които употребяват „ лимитирано количество ” зелен водород в помощен казан, са вторият стопански най-ефективен път към нисковъглеродно отопление. То се оказва с към 30 до 40% по-евтино от потреблението на напълно водороден казан, съгласно изследване.
още по тематиката
„ Нашите проучвания ясно демонстрират, че потреблението на възобновима електрическа енергия непосредствено за зареждане на термопомпите с въздушен източник би било по-евтина и практична тактика за декарбонизиране на отоплението на жилищата, в сравнение с потреблението на водород в котли или горивни кафези ”, споделя Челси Балдино, откривател в ICCT и съавтор от отчета. „ Това е по-практично решение, защото има съвсем нулеви парникови излъчвания и е по-ефективно от всички способи на потребление на водород ”.

Проучването обаче акцентира, че ограниченията за енергийна успеваемост за понижаване на търсенето на отопление биха били по-ефективно решение от позиция на ценова успеваемост, когато става дума за понижаване на парниковите газове от която и да е от оценените варианти за нисковъглеродно отопление, в това число термопомпи и водородни котли.

Изследователите също по този начин предизвестиха, че потреблението на водород, създаден от електроцентрали на природен газ, оборудвани с технология за хващане и предпазване на въглерод (CCS), „ не би могли да декарбонизира изцяло отоплението заради приключването на природен газ нагоре по веригата и заради неефективността на улавянето на въглерод ”. Но потреблението на вятър и слънце за зареждане на термопомпите и електролиза за произвеждане на зелен водород би осигурило изцяло нулевовърлеродно решение, акцентира отчетът.

Европейски Съюз има упоритостта да стане международен водач в производството на „ зелен ” водород и сега създава атомна тактика, обхващаща производството му за разнообразни цели, в това число превоз, отопление и.

Резултатите от изследването на ICCT показват за какво Европейски Съюз би трябвало да даде приоритет на зеления водород „ за браншове, които са сложни за декарбонизация, а не за отопление на жилища ”, разяснява Но Йенс Гайер, немски евродепутат и докладчик на Комисията по индустрия, проучвания и енергетика при Европейския парламент. „ Вече съществуват по-енергийно ефикасни технологии за понижаване на излъчванията от отопление на жилища, като електрически термопомпи, които също са по-евтин вид за потребителите ”, споделя той.

Проучването става факт в миг на развълнуван спор по отношение на най-ефективното решение за отопление на обитаемите пространства във всички страни от Европейски Съюз. В България термопомпите за отопление на жилища станаха известно решение в градските квартали, където не е налична топлофикационна мрежа.

Същевременно европейската процедура познава извънредно преференциални, енергийно ефикасни и нулевовъглеродни решения за отопление като топлофикационните мрежи, захранвани със слънчева или. При тях източникът на сила е безусловно екологично чист, инвестицията се влага в съоръжение за рандеман и систематизиране на силата, а след изплащането ѝ семействата се радват на неограничена топлоенергия, която е на практика безвъзмездна.

Защитниците на водорода пък настояват, че той предлага по-жизнеспособна опция, защото потребителите към този момент са привикнали с котлите и имат нужната апаратура за потреблението на този източник.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР