Терминаторът на Джеймс Камерън започва шествието си по кината през

...
Терминаторът на Джеймс Камерън започва шествието си по кината през
Коментари Харесай

Терминаторите или походът на сценаристите за връщане на авторските им права

Терминаторът " на Джеймс Камерън стартира шествието си по кината през 1984 година, а от този момент до през днешния ден са излезли към този момент 5 продължения. Приходите на поредицата в целия свят се равняват на 1.8 милиарда $, а шестото заглавие излиза напълно скоро - на 1 ноември тази година. В " Терминатор: Мрачна орис " (Terminator: Dark Fate) се завръщат Линда Хамилтън, Арнолд Швалценегер и Едуард Фърлонг, познати на феновете от първите два кино лентата. Завръща се и Джеймс Камерън, който още веднъж влиза в ролята на продуцент на лентата. Докато фикционалните хуманоидни роботи се пробват да заличат човечеството в бъдещето, през днешния ден в ролята на терминатор влиза и сценаристът на първия филм Гейл Ан Хърд ( бел. ред. - втората брачна половинка на Джеймс Камерън), която е подхванала стъпки за прекратяването на контракта за авторски права, подписан преди 35 години, написа " Холивуд рипортър ".

Ако договорът бъде преустановен, " Скайденс Медиа ", която придобива правата през 2011 година за 20 млн. $, може да загуби опцията да прави повече продължения на " Терминаторът " от ноември 2020 година

" Терминатор " обаче не е особеност, а по-скоро предвестител на едно ново събитие. В края на 70-те години от предишния век Конгресът на Съединени американски щати внася ремонти в законодателството, по силата на които създателите могат да възстановяват към този момент отдадените права върху свои творби, откакто изчакат няколко десетилетия. Досега от поправката се употребиха най-много музиканти, а не от сценаристи. Но данните демонстрират надигаща се вълна от искове за преустановяване на контракти, като по закон най-ранният период е 35 години след основаването на творбата. Това директно заплашва притежателите на права, които могат да основават продължения на известни ленти от 80-те години.

 Брус Уилис в
© IMDb

Брус Уилис в " Умирай мъчно " (1988 г.)

По подобен метод стоят нещата с кино лентата " Кой натопи Заека Роджър ". Той е изработен по книгата " Кой цензурира Заека Роджът " на писателя Гари Улф, който също се пробва да възвърне правата си от " Дисни ". Наследниците на сценариста на " Бийтълджус " - Майкъл Макдауъл, са се впуснали в същата борба с " Уорнър Брадърс ". Семейството на създателя на романа " Нищо не трае постоянно ", който предвид на рекламата най-често бива оповестен със заглавието " Умирай мъчно ", се пробва да счупи желязната хватка на " Фокс " върху правата. Други кино поредици, които могат да увиснат са " Хищникът " и " Кошмари на Елм Стрийт ", а измежду терминаторите от страна на писателското съсловие попадат Стивън Кинг и Дейвид Мамет.

Отговорът на въпроса за какво тази вълна залива света на киното чак в този момент се крие в правосъдно решение от предходната година, когато е утвърдена молбата за отменяне на контракта за авторските права на сценариста на " Петък 13-ти " Виктор Милър. Тъкмо това притегля вниманието и на други сценаристи и писатели към тази опция. Въпросът е до какво ще докара това събитие? До повече или до по-малко продължения и основаване на нови версии на към този момент познати заглавия?

 Кадър от
© IMDb

Кадър от " Петък 13-ти " (1980 г.)

Марк Тобериф - юристът на Милър, представляващ и огромна част от другите създатели, които се пробват да отвоюват авторските си права, изяснява, че в последна сметка всичко се свежда до едно. Представителите на студиото би трябвало да седнат с другата страна и да си кажат: " Нека просто да се договорим. "

Изглежда това ще е ориста и на " Терминатор ". Според източник на " Холивуд рипортър " Гейл Ан Хърд и Джеймс Камерън ще имат правата върху поредицата, които ще са разграничени 50 на 50 %. Така че в случай че " Скайденс " желае да направи идващ филм, ще би трябвало още веднъж да се контракти с двамата. В противоположен случай Камерън и Хърд могат да сключат договорка с някое друго студио.

След излизането на обявата на " Холивуд рипортър " от " Скайденс " обявиха, че имат договорка с Камерън и имат правата на " Терминатор " за " близкото бъдеще ". Все още липсва коментар от страна на Гейл Ан Хърд.

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР