Терминът органични“ по отношение на хранителните продукти, отгледани без нитрати“

...
Терминът органични“ по отношение на хранителните продукти, отгледани без нитрати“
Коментари Харесай

Аре стига с вашите „органични“ храни!

 плодове и зеленчуци

Терминът „ органични “ във връзка с питателните артикули, отгледани „ без нитрати “ от ден на ден навлезе в ежедневната тирада. Но има ли той въобще някакъв смисъл?

За проблемите на „ органичното “ хранене.

Отдавна се канех да пиша за това, само че все отлагах. Давах си сметка, че даже малко да пиша за „ органичното “ хранене, би трябвало да направя по този начин, че да не обидя някого.

И по този начин, ще се постарая да напиша немного сърдит текст. Но доста обстоен и изчерпателен.

Като човек, изучавал биология и химия (както органична, по този начин и неорганична), в Технион (известен софтуерен университет в Израел – б.р.) си признавам, че се нервирам когато чуя фразеология от рода на „ органични домати “ или „ органични яйца “.

Ще се постарая да го обясня по нескучен метод.

Органичните субстанции са субстанции, съдържащи в своя състав въглерод (с някои изключения), а по-често – вериги от няколко въглерода. Например полиетиленът (полимер, състоящ се от дълги въглеродни вериги) е органично вещество, а водата (състояща се от атом О2 и два атома водород) е неорганично вещество.

Затова когато в магазина ми оферират органични картофи, на мен доста ми се желае да опитам неорганичните. Ще кажете каква е разликата? Голяма! Защо хората употребяват думи и изрази, чиито смисъл и значение не схващат? Това е неуместно!

Все едно да се каже „ алуминий, цинк и други типове желязо “. На тези с филантропичните профили им е простено (на тях всичко им е простено), само че естественият човек би потрепнал и би стиснал юмруци!

По какво се отличава съгласно мнението на адептите на „ органична “ (био) храна, органичната краставица от неорганичната? И тук следва нормалното пояснение: органичните краставици са отгледани „ без потребление на химия “.

При това се схваща, че не са пораснали посредством заобикаляне на естествените закони, а че са използвани естествени торове, т.е. оборска тор. А за развъждането на неорганични краставици, изясняват адептите, както е известно, се употребяват нитрати.

Бързам да отчайвам поклонниците на „ органичната храна “. Вашите органични плодове и зеленчуци, от специфични магазини, също са отгледани с нитрати. Защото мембраната на корените на растенията пропуща единствено избрани химични молекули.

Корените не всмукват, извинете, кравешките л*йна и растенията не се хранят с тях. Корените всмукват от почвата водата и разтворените в нея нитрати (източник на азот), фосфати (източник на фосфор) и калиеви катиони – тези химични субстанции (нитрат, фосфат и калий) са главната храна на растенията и всички те са неорганични.

С една дума, без значение с какво подобрявате почвата: подготвени нитрати или тор, растението се храни с нитрати.

Торът в почвата в началото минава през етап на минерализация до молекули амоняк, а след това, под действието на избрани бактерии, протича нитрификация до нитрат. И тези молекули нитрат се всмукват от корените.

Нитрати! Разбирате ли? Дали ще платите 2 шекела за моркови или 20 – те все са отгледани с нитрати.

Има ли разлика сред нитратите, получени от гъз, и нитратите, получени от пакет с химическа тор? Отговор: не. Нитратът е йон, съединяване съединение на един атом азот и три атома О2. Формулата му е една. Няма „ положителни “ нитрати и „ неприятни “.

Може ли благодарение на нитратите да се нанесе щета на растението? Може! Може да се токсини всичко. Въпросът е в концентрацията. Ако концентрацията е неправилна, то може да се токсини и растението, и след това индивидът.

А може ли потреблението на оборска тор да защищити растението от „ свръхдоза “? Не. По никакъв метод! Нещо повече, оборската тор отравя растението надалеч по-лесно от готовата химическа тор. И освен поради това, че с оборската тор в почвата влизат разнообразни патогенни микроорганизми и вируси (оборската тор е източник на зарази).

Освен това, е доста комплицирано да се пресметне нужното количество естествена тор в почвата. Да се прави „ на очи “ не става, защото приемането на нитрат произтича в три комплицирани процеси:

1-ят развой е минерализация – приемане на амоняк. Процесът зависи от състава и равнището на киселинност на почвата, от количествата дъжд и температура (меняща се от сезон на сезон, от година на година и т.н.). Т.е., в случай че предходната година от 100 грама естествена тор сте получили X грама амоняк на своя имот, това не значи, че поставяйки и тази година 100 грама на същата повърхност, получите същите X грама амоняк.

По-натам нитрификацията произтича в два стадия:

В началото получените в 1-ия развой X грама амоняк под действието на бактерии би трябвало да се трансфорат в Y грама нитрИт. А след това Y грама нитрИт (ако в почвата има задоволително О2, т.е. аеробни условия) би трябвало да се трансфорат в Z грама нитрат.

Проблемът е, че нитритът е мощно токсично вещество! Далеч-далеч по-токсично от нитрата. И то, за жалост, също се всмуква от мембраните на кореновите кафези. Тоест нитритът прониква в растението, а посредством него в кръвта ни. Отравянето с нитрит прилича анемия.

За благополучие, нитритът е доста нестабилен в почвата и за него са нужни характерни условия. Но въпреки всичко е допустимо отравяне.

И по този начин:

Минерализацията ни подготвя към неопределено прогнозиране нa X количеството амоняк. Първият стадий на нитрификацията прави още по-трудно за прогнозиране Y количеството нитрит, зависещо от количеството X и от степента на аеробност на почвата.

Следващият стадий на нитрификация дава още по-трудно за прогнозиране Z  количество нитрАт, зависещо и от Y количеството нитрИт, зависещо от X количеството амоняк и от изискванията на почвата.

Много е мъчно да се обмислен и проконтролират всички стадии. Следователно, едно и също количество л**на, вкаран в почвата, в една година могат да доведат до берекет, а в друга да отровят зеленчуците ви с нитрат и даже с нитрит.

Дори не загатвам за вкарваните с оборската тор патогенни микроби и вируси.

А в случай че в почвата се поставя подготвена синтезирана тор, то за изчисляването на вярната доза нитрат агрономът или селянинът би трябвало просто да имат съществени познания. По-лесно му е да поставя подготвен нитрат и по този начин да управлява целия развой. Освен в случай че не е малоумен.

Затова полезността или вредата на зеленчуците зависи основно от степента на просветеност и начетеност на производителя! Не го споделям аз това. Така ни изясни професорът от Технион Ави Шавив, прочут и огромен експерт по химия на почвата!

Грамотност и начетеност! Замислете се преди да платите повече за „ органични (био) краставици “ дали производителят на тези краставици има нужните качества. Помислете дваж! Не би трябвало да се страхувате от химията, опасявайте се от мракобесието.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР