Терминът бели петна се наложи за тези земеделските земи, които

...
Терминът бели петна се наложи за тези земеделските земи, които
Коментари Харесай

Как да спечелим от наследствения имот на село

Терминът „ бели петна ” се наложи за тези земеделските земи, които не се обработват от техните притежатели. Възможността същите ниви да се стопанисват против възнаграждение от други лица, които имат право да получават дотации за тях, е уредена в Закона за собствеността и използването на аграрни земи (ЗСПЗЗ).

Не са малко хората в страната, притежатели или наследници на аграрни земи, които по една или друга причина освен че не ги обработват, само че и не се интересуват какво се случва с тях. Практиката демонстрира, че такава орис имат парцели, чиито притежатели или наследници живеят в разнообразни краища на страната, а някои и в чужбина, и или нямат време, или не знаят какво да вършат със земите си.

За въпросните " бели петна " няма подписани контракти и не са подадени заявления по член 37б от ЗСПЗЗ. Те се вписват служебно в указател, воден от Общинската работа по земеделие, в чийто регион попада земеделската земя. Белите петна се разпределят сред ползвателите на масивите за комасирано прилагане, съразмерно на площта, в сходство с метода на трайно прилагане на земеделската земя.

Собствениците или наследниците на земеделска земя би трябвало да знаят, че имат право да получат пари за това, че някой обработва нивите им, разпределени като " бели петна ". Не са малко и тези, които извършват законовите разпореждания и подписват контракти, само че евентуално заради неведение или безгрижие към момента не са си потърсили парите. По данни на Министерство на земеделието сумата, която се е натрупала досега, е над 30 млн. лева за цялата страна. За да сме оптимално потребни на притежатели на ниви, които не знаят какви са правата им по ЗСПЗЗ, проследихме механизма и по-важните периоди, които ги касаят. Те са заложени и в заповед № РД46-395/08.08.2018 година на министър Румен Порожанов за стопанската 2018/2019 година

До 31 юли всеки притежател подава в Общинска работа " Земеделие " (ОСЗ) по местоположение на парцела декларация по пример по член 69 от Правилника за използване на ЗСПЗЗ (ППЗСПЗЗ) по отношение на формата и метода на стопанисване на парцелите си. Декларацията се подава персонално или посредством прокурист и важи за идната стопанска година. В същия период ползвателите на аграрни земи са длъжни да показват в ОСЗ копие от договорите за употребените от него парцели, както и заявление по член 70 от ППЗСПЗЗ за присъединяване в съглашение по член 37в от ЗСПЗЗ.

До 30 август притежателите и ползвателите на аграрни земи подписват съглашение по пример за прилагане на масивите за идната стопанска година. Неразделна част от съглашението е картата за систематизиране на масивите. Когато сред двете страни не се реализира консенсус, парцелите се разпределят служебно.

В период до 1 октомври шефът на съответната Областна дирекция " Земеделие " издава заповед, с която утвърждава подписаното съглашение, а до 10 октомври същата се афишира в кметството, в съответната ОСЗ и ОДЗ, както и на интернет страницата на общината.

До три месеца след издание на заповедта ползвателите би трябвало да преведат пари по така наречен сметка за непознати средства на съответната Областна дирекция " Земеделие ". Сумата е в размер на междинното годишно рентно заплащане за землището. Когато дължимата сума не е платена в период, шефът на ОДЗ издава заповед за погашение на трикратния размер на междинното годишно рентно заплащане на землището.

Правоимащите лица (собственик, съсобственик, правоприемник или упълномощено лице), които не са сключили контракти, а имат право да получат пари за парцелите си, разпределени като " бели петна ", би трябвало да подадат заявление посредством ОСЗ до шефа на съответната ОДЗ. Необходимо е да приложат и следните документи: копие на персонална карта, уверение за наследници, настояща банкова сметка, настояща схема. Документи могат да се подадат, респ. да се потърсят парите в период от 10 години от съответната стопанска година, за която са избрани. В ЗСПЗЗ не е упоменато какво се случва с непотърсените в този период пари.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР