Терминалната противоракетна отбрана на големи височини (Terminal High Altitude Area

...
Терминалната противоракетна отбрана на големи височини (Terminal High Altitude Area
Коментари Харесай

THAAD: супер щитът срещу Северна Корея и Иран

Терминалната противоракетна защита на огромни височини (Terminal High Altitude Area Defense – THAAD) играе жизненоважна роля в тактиката на Съединените щати за основаване на цялостна, многостепенна мрежа за противоракетна защита.

В един все по-сложен свят, в който заканите за сигурността се непрестанно се усилват, Съединените щати старателно работят за подсилване на отбраната си против балистични ракети. Един от крайъгълните камъни на тази стратегическа самодейност е Системата за отбрана на зоните с огромна надморска височина (Terminal High Altitude Area Defense system, в резюме THAAD).

THAAD не е просто система; тя е жизненоважен съставен елемент на всеобхватната, многостепенна мрежа за отбрана от балистични ракети, която Съединените щати построяват, с цел да защитят своите територии и съдружници. Тази усъвършенствана система за противоракетна защита съставлява величествен щит против евентуални закани и играе решаваща роля за гарантиране на националната сигурност.

Една от основните характерности, които отличават THAAD, е способността ѝ да прихваща входящи ракети на разнообразни височини – от ендо- до екзоатмосферни обхвати. С оптималната височина на задействане от почти 93 благи (150 км) над земната повърхнина, THAAD е добре оборудван за противопоставяне на закани от необятен набор височини.

Това, което прави THAAD още по-изключителен, е неговата дарба за прихващане от огромна височина, която свежда до най-малко въздействието на вражеските оръжия, преди те да доближат земята. Този неексплозивен кинетичен резултат, постоянно именуван „ hit-to-kill„, доста понижава опцията за експлозия при прихващане, като подсигурява сигурността на защитаваната зона.

THAAD е особено създадена за отбрана против враждебни входящи закани, като балистични ракети с дребен, междинен и промеждутъчен обхват. Макар да реализира отлични резултати в тези области, значимо е да се означи, че THAAD не е предопределен за противопоставяне на междуконтинентални балистични ракети (ICBMs, Intercontinental Ballistic Missile).

За да се засилят в допълнение опциите на THAAD, тя може да бъде комбинирана със спътниците за военно наблюдаване като да вземем за пример Brilliant Eyes, което внезапно покачва успеваемостта на следенето и прихващането на евентуалните закани. Тази синергия сред сателитната технология и системата за противоракетна защита THAAD прибавя спомагателен пласт сигурност към отбранителната тактика на Съединени американски щати.

Един впечатляващ аспект на THAAD е нейната голяма огнева мощност, която може да се похвали с опцията за разполагане на до 72 прехващача на батарея. В комбиниране със своя образован радар и мощна дарба за ръководство на огъня на бойното поле, THAAD е планиран да бъде оперативно съчетаем с другите елементи на системата за противоракетна защита. Тази оперативна съгласуемост подсигурява, че Съединените щати могат дейно да противодействат на всеобщите нападения и да пазят своите ползи.

В умозаключение, THAAD е знак на най-съвременните технологии в областта на стратегическата защита в ера, в която заканите от балистични ракети са действителен проблем. Със своята дарба да прихваща ракети на огромна височина и с неексплозивния си кинетичен резултат THAAD играе основна роля в отбраната на страната и нейните съдружници. Тъй като Съединените щати не престават да укрепват мрежата си за противоракетна защита, THAAD остава на напред във времето, подготвена да отбрани страната от нововъзникващите закани и да обезпечи по-безопасно бъдеще за всички.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР