Терминалът за втечнен газ край гръцкия град Александруполис, в който

...
Терминалът за втечнен газ край гръцкия град Александруполис, в който
Коментари Харесай

Пускането на газовия терминал край Александруполис ще се забави с година

Терминалът за полутечен газ край гръцкия град Александруполис, в който България има присъединяване, ще проработи с година по-късно от плануваното. Това излиза наяве от известие на акционерите на компанията, която построява и ще оперира на оборудването „ Газтрейд С.А. “, написа „Свободна Европа“.

През 2020 година българската държавна компания „ Булгартрансгаз “ ЕАД публично закупи 20% от капитала на „ Газтрейд С.А. “. Тогава подписи под плана поставиха някогашният министър председател Бойко Борисов и актуалният гръцки министър-председател Кириакос Мицотакис.

„ На доктрина съм чувал доста за диверсификацията, през днешния ден тя става факт. Не единствено че диверсифицираме източниците, Гърция и България стават главен енергиен хъб – и „ Александруполис “, и „ Балкан “ “, сподели тогава Борисов.

Паралелно беше обявено, че оборудването ще стартира с комерсиалната употреба в края на 2022 година В петък обаче от компанията оповестиха нов период.

„ Очаква се терминалът да проработи до края на 2023 година, като контрактуваният потенциал за регазификация към този момент доближава до 50% от техническия му потенциал от общо 5,5 милиарда куб. м. на година “, се споделя в известието от „ Газтрейд С.А. “. В него се оповестява още, че в четвъртък бордът на компанията е взел „ дефинитивно капиталово решение “, което е „ е последният и най-съществен стадий преди пускане на етапа на създаване на плана “.

Новината за забавянето от година на построяването на терминала идва на фона на рекордното повишение на цените на силата в Европа и света. В сряда от трибуната на Народното събрание министър председателят Кирил Петков акцентира, че един от най-големите опасности за България, свързани с рецесията, провокирана от скупчването на над 120 хиляди съветски бойци на границата с Украйна, е обвързван точно с енергийната й самостоятелност.

В момента България е в сериозна взаимозависимост от доставките на газ на съветската държавна „ Газпромекспорт “.

Това е и следващото закъснение на план, който цели да донесе така наречен диверсификация на енергийните източници за България и района на Балканите. В края на 2021 година трябваше да бъде приключена газовата връзка сред България и Гърция, която се бави към този момент 13 години. В началото на януари министърът на енергетиката Александър Николов сподели, че загубите поради незавършения газопровод могат да доближат до 1,5 млн. лева дневно. В сряда от стана ясно, че на компанията реализатор на плана гръцката „ Джей енд Пи АВАКС “ от 1 януари се начислява наказателна клауза от по 90 хиляди евро дневно.

„ Забавянето на интерконектора облагодетелства външен снабдител „ Газпром износ “, а зад този снабдител и проектите за развиване на газопреносната мрежа към Сърбия и Унгария несъмнено е желанието на Русия, по чисто геополитически аргументи, да продължава да е преобладаваща като външен снабдител на природен газ “, сподели преди седмици ръководителят на КЕВР Иван Иванов пред Свободна Европа.

В същото време продължението на „ Турски поток “ през България, което струваше на страната почти 3 милиарда евро, беше приключено за по-малко от 2 години.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР