Територията на днешна Саудитска Арабия никога не е била особено

...
Територията на днешна Саудитска Арабия никога не е била особено
Коментари Харесай

Някои теми, които България може да обсъди със Саудитска Арабия

Територията на днешна Саудитска Арабия в никакъв случай не е била изключително позната на българската политика. Същото е с Йемен и останалите страни на Арабския полуостров, които наподобява поради отдалечеността си, не са попадали под погледа на България преди и след международните войни, най-много тъй като родната политика има фокус, който не допуска установяването на връзки толкоз надалеч.

Но не е по този начин ситуацията с българските търговци, поклонници в Мека, авантюристи, а преди Освобождението – и със заточениците.

Така да вземем за пример в своите записки, изключителният за своето време доктор и бележит бранител на концепцията за самостоятелна българска черква, Христо Стамболски, на път за заточението си в Йемен, разказва пристанищния град Джеда, който през днешния ден е стопански център на Саудитска Арабия.

ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА КАК ПОСРЕЩНАХА БОЙКО БОРИСОВ В САУДИТСКА АРАБИЯ

Пътешественикът Р. Радев ни завещава значими и забавни мемоари за южните елементи на Арабския полуостров, които той посещава с английска експедиция в края на 19 век. Когато чета и Стамболски, и Радев, те описват освен за тези екзотични (и опасни) в визиите на европееца земи, само че и какъв брой постоянно могат да бъдат срещнати българи в Йемен и Хиджаз. Но през многото години оттогава, тази част на света до една степен остана мрачно леке на картата - до в този момент.

Ново начало?

„ Обещавам Ви, че визитата Ви ще има действителни резултати. Ние сме известни с това, че съблюдаваме обещанията си”, съобщи престолонаследникът на Саудитска Арабия, Мохамед бин Салман, на българския министър председател Бойко Борисов по време на срещата им.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА НА БОРИСОВ СЪС САУДИТСКИЯ КРАЛ

Това е по този начин, в случай че съдим по историята на кралството до през днешния ден. Саудитците имат навика да извършват обещанията си и договореностите,

само че какво значи това в тази ситуация с българската делегация в Рияд?

Вече ден визитата на Борисов провокира всевъзможни мнения в обществените мрежи, разискващи разнообразни теории за това какво ще последва, за какво въобще имаше сходно посещаване и какво можем да спечелим. Подобно внимание от локални медии нямаше в такава степен, само че евентуално в случай че бъде засилена връзката сред двете страни и това ще стане.

Борисов танцува със сабя в Рияд (видео)

Борисов се срещна с краля и с престолонаследника на Саудитска Арабия

На първо време не би трябвало да се изхвърляме – тези визити са нещо ново за нашата дипломация и като цяло в днешно време България не участва в този регион на света с изключение на в някои тематики, които ще споменем. Да не забравяме, че страната ни няма към момента посолство в Саудитска Арабия, въпреки неведнъж да е ставало въпрос за това.

Една от точките, които бяха наранени по време на българската аудиенция, е взаимна работа против тероризма.

Същият център за битка против тероризма, който посетих през август, в този момент беше посетен и от делегацията. Засега, обаче, тази тематика е по-скоро пожелателна, защото опциите на двете страни са доста разнообразни, в това число в обмяната на разследващи данни. Но България има доста положителни вероятни стъпки за начало, в случай че в действителност желае да заздрави видимостта си на Арабския полуостров.

Една такава опция е земеделието.

Вероятно по-възрастните още помнят предприятието „ Родопаимпекс “. Преди да бъде продадена една от най-големите външнотърговски централи, огромна част от износа на месо отиваше точно към страни от арабския свят и също Саудитска Арабия. В случая, опциите за възобновяване на бизнес връзки по този параграф и всичко обвързвано със земеделие и отглеждане на животни, е изцяло допустимо, в случай че нашите сили разрешават това. България към момента има мощно име поради предишното и това може да се употребява, само че при изискване, че администрацията у нас има политическата воля да направи това. Освен подписаните съглашения, към този момент всичко е на розови и хубави думи, само че те би трябвало да се материализират допустимо по-скоро, изключително в нашия динамичен свят. Държави като Чехия и Полша, към този момент го направиха.

Друга допустима точка, по която да се работи, е запазването на културно завещание.

През последните месеци Саудитска Арабия разгласи огромна стратегия за преоткриване на античната история на Арабския полуостров и проучване на предислямските цивилизации. Територията на кралството е една от минимум проучваните и налични археологически зони, заради прецизния до скоро надзор. Така останаха неразучени изумителни обекти като Ал Ула и набатейският град Мадаин Салех, който е безусловно близнак на Петра.

За Брисов и пътя му до и от Саудитска Арабия:

Иран пусна Борисов на връщане от Саудтска Арабия

Иран върна самолета на Борисов поради противоречие

Под егидата на Мохамад бин Салман това стартира да се трансформира, като бяха оповестени точки, по които ще се работи – в тази ситуация има и спонсориране на разкопки. Първите 140 археолози от Саудитска Арабия и чужбина към този момент получиха „ зелена светлина “ и работата стартира. България разполага с качествени археолози, които биха могли да допринесат с опита си и експертизата си, и това е една от тематиките, дискутирани в Рияд сред българската делегация и саудитските публични лица.

Има и по-неприятни тематики, които занапред ще бъдат обсъждани със саудитците, само че могат да донесат дивиденти на България.

През лятото тази година, саудитските гранични сили заловиха над 2 милиона хапчета каптагон. Само през юли бяха хванати над 700 000 хапчета. Пакетирани в 372 пакета и натъпкани в лодка, те бяха прихванати в региона на Умладж, Табук. Малко по-малко количество беше хванато в края на август. През 2009 пък саудитските управляващи заловиха над 1,76 тона хашиш и 3,4 милиона капсули.

Когато през август в Джеда разговарях със саудитски публични лица, те бяха безапелационни, че главният генезис на таблетките, известни в Саудитска Арабия като „ шабу “, са Балканите и най-много България, и че няма по какъв начин трафика да не е видян. Към днешна дата

местата, от които потегля каптагонът, са два столични квартала и Дупница,

където още от 1980-те се прави каптагон за Близкия изток и Африка. Според последните данни, още веднъж има голямо търсене на таблетките и трафикантите са задействали остарели мрежи за доставка. За пет години излязоха няколко огромни отчета и следствия, свързани с опиати от България за страни като Сирия, Ирак, Йемен.

И в случай че в Иран има проблем с алкохолизма, то до скоро Саудитска Арабия беше в задънена улица по отношение на битката с наркозависимостта. Според Абдулила Мохамад ал Шариф от Националния комитет за битка с опиатите, към 2015 година близо 40% от младежите сред 12 и 22 години, са посягали към „ шабу “. В отговор на търсенето, българската мафия се задейства и стартира още веднъж да доставя таблетките, които се разпределят от две места – едното е София, а другото е в ливанската столица Бейрут. Носят се многочислени митове за частно посещаване на саудитски публични лица, които са предложили пари на българското държавно управление преди години, с цел да бъде спрян големият трафик на опиати от родните мафиоти към кралството.

Българските таблетки са тематика, която може да се употребява от родната външна политика.

Подобен образец може да се вземе от Колумбия, Еквадор и Мексико, които построяват имидж върху битката си против картели и мафия. Друг е въпросът, че тази тематика у нас е доста пиперлива и са забъркани задоволително на брой и значими хора, с цел да не се дискутира, а още повече да се работи по нея. Но дано администрацията я има поради, въпреки всичко.

Освен таблетките, различен въпрос, който несъмнено визира както страната ни, по този начин и Саудитска Арабия, са българските оръжия. Вероятно за това се е говорило в един или различен миг сред публични лица в неофициална атмосфера, само че знаем към този момент поради многочислените разбори, че българското оръжие е наводнило Близкия изток от Сирия до Йемен. Саудитците може да закупуват автомати и патрони за подкрепени от тях групи в Сирия, само че когато оръжието се употребява и в Йемен, където те вземат участие с военни сили, тогава тематиката става персонална.

Преди пет години на едно от йеменските пристанища идва транспортен съд от Варна, пренасящ оръжие за силите на сваления към този момент президент Али Абдула Салех. Днес неговите бойци се борят против настоящия президент Абд Раббу Мансур Хади. Заради многочислените сражения, някои от казармите бяха разграбени и част от българското оръжие попадна в ръцете на "Ислямска страна ", чийто клон в Йемен се ускори през последната година. Така, таблетките и оръжията стават значими тематики, които сигурно занапред ще бъдат обсъждани сред родната и саудитската администрация.

Дали държавното управление на Борисов ще засегне

занапред тематиката с религията,

е също забавен въпрос. Знаем за многочислените рецензии за това, че български имами получават образованието си в Саудитска Арабия, където прочитането на религиозните канони е доста по-консервативно. И доколкото въпросът за религиозното обучение е по-скоро български проблем, поради неналичието на държавни решения и даване на условия имамите да получат образованието си у нас, то може да се употребява новата вълна на промени в Саудитска Арабия и в действителност да се договорят изискванията, по които са изпращани и обучавани имамите. Могат да се взимат образци от други страни като тези от Централна Азия, а също и Русия.

Трябва да напомним също, че имамите ни не са единственото измерение, обвързвано с религията. Всяка година за поклонение в Мека – хадж - отпътуват стотици български жители, като за 2017 са над 600. Въпреки че за поклонението дава отговор мюфтийството, това не е задоволително. Много страни, чиито жители отпътуват за поклонение, имат съглашения със Саудитска Арабия за обезпечаване на по-добри условия при престой в страната, обезпечаване на транспорт, логистика, настаняване и така нататък

Със сигурност Катар е въпрос, който ще

бъде поставян в случай че не видно, то импровизирано. Усложнените връзки сред саудитците и катарците сложиха под въпрос връзките на значително страни с Доха, поради натиска от Рияд. България има посланичество и цялостна задача в Катар, а емирството разполага с голям брой връзки в страната ни, с които да въздейства на публичното мнение. Това не остава прикрито за Саудитска Арабия и от няколко месеца има опити това въздействие да бъде лимитирано.

В борбата за въздействие в Близкия изток, Иран несъмнено печели

Изстреляха балистична ракета по Рияд, Тръмп упрекна Иран

Това са единствено някои от тематиките, които могат да бъдат обсъждани сред София и Рияд.

Засега, обаче, нещата остават на равнище „ положителни пожелания “, защото няма отворено българско посолство в Саудитска Арабия, а жителите ни би трябвало да се обръщат към представителствата в прилежащи страни. В София има постройка, която към този момент обслужва саудитски дипломатически личен състав, в това число има и определен за България дипломат. Можем да чакаме до първата половина на 2018 да има и българско посолство в Рияд, само че до тогава би трябвало да бъде демонстрирана воля за определяне на по-задълбочени връзки.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР