Тери Джоунс, режисьорът на филмите на Монти Пайтън Животът на

...
Тери Джоунс, режисьорът на филмите на Монти Пайтън Животът на
Коментари Харесай

Комикът Тери Джоунс премина от светлата страна

Тери Джоунс, режисьорът на филмите на " Монти Пайтън " " Животът на Браян " и " Смисълът на живота ", умря на 77-годишна възраст. Семейството му заяви пред Би Би Си, че той си е отишъл след дълга борба с рядка форма на деменция, от която страдаше в последните години. 

Терънс Греъм Пери Джоунс е уелски комедиен актьор и сценарист. Завършил история в Оксфорд, той дружно със състудента си Майкъл Пейлин взе участие в няколко комедийни шоута на Острова, преди да основат личната си натрупа " Летящият цирк на Монти Пайтън ". Към тях се причисляват възпитаниците на Кеймбридж Ерик Айдъл, Джон Клийз и Греъм Чапман. Собственото им комедийно тв шоу дебютира в ефира на Би Би Си на 5 октомври 1969 година По-късно към тима се причисли и единственият американец в него - Тери Гилиъм. 

Джоунс е сърежисьор на " Монти Пайтън и Светият Граал " (заедно с Гилиъм) и режисьор на другите им два паметни кино лентата - " Животът на Брайън " и " Смисълът на живота съгласно Монти Пайтън ". Заел се с режисурата, когато за пръв път се усетило, че член на групата би трябвало да е виновен за тези неща. Това довело до доста смешки по негов адрес. Ерик Айдъл да вземем за пример непрекъснато го наричал най-скучния мъж на планетата. Едни от най-запомнящите се функции на Джоунс в скечовете на трупата са тези на дами на междинна възраст с тъничък глас.

Пише и сюжета на кино лентата " Лабиринт " с Дейвид Боуи, както и няколко книги за средновековна история и доста детски книги. 

Тери Джоус бе огромен другар на България и " София филм фест " и е гостувал неколкократно на фестивала - за пръв път през 1996-а, а за последно през 2015 година Той е вторият от " Монти Пайтън ", който към този момент не е сред живите - Греъм Чапман ни напусна още през 1989 година В негова чест останалите от " Летящия цирк " направи няколко шоута във Англия през 2014 година, билетите за които бяха разпродадени за 43 секунди. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР