Тереза Мей в британския парламент Уилям Джеймс, Ройтерс Британският премиер

...
Тереза Мей в британския парламент Уилям Джеймс, Ройтерс Британският премиер
Коментари Харесай

Тереза Мей се опитва да спечели проевропейските бунтари в Консервативната партия


Тереза Мей в английския парламент

Уилям Джеймс, Ройтерс

Британският министър председател Тереза Мей през вчерашния ден не съумя да завоюва на своя страна проевропейски настроените депутати в нейната партия по въпроса за ролята на Народното събрание в процеса за Брекзит, повишавайки риска от проваляне при гласуването в долната камара идната седмица.

Мей се бори да сплоти Консервативната партия към проекта си за овакантяване на Европейски Съюз, пробвайки се да балансира сред настояванията на тези искащи допустимо най-близки връзки с блока и други, които желаят безапелационен бракоразвод.

Разделенията наподобява единствено се задълбочават.

Спорът се концентрира върху това, каква роля ще има Народното събрание в каквато и да било дефинитивна договорка за Брекзит, контрактувана с Брюксел. Някои депутати желаят повече власт, в сравнение с им бе предлагана до момента, с цел да направляват преговорна тактика на държавното управление.

По-рано тази седмица Мей се съгласи да търси компромис с непокорните консервативни депутати, заобикаляйки проваляне в Камарата на общините по окончателната дефиниция на законопроекта за (излизане от) Европейския съюз, който ще скъса връзките на Англия с Европейски Съюз.

Нейното държавно управление на малцинството към момента се нуждае от поддръжката на разколниците, с цел да прокара този законопроект и да завоюва бъдещите гласувания на повече от 10 обособени законодателни акта, нужни за подготовката на Брекзит.

Вчера стана ясно, че тази поддръжка не се обрисува в близко бъдеще.

Консервативният народен представител Доминик Грийв, който води групата на отцепниците, сподели през Би Би Си, че формулировката на договорката с Мей е била изменена и че окончателният вид е недопустим.

" Сега проектът би трябвало да бъде да се опитаме да изправим нещата ", сподели по-късно Грийв пред Ройтерс.

Законопроектът ще бъде разискван в понеделник от горната Камара на лордовете и в случай че не се реализира компромис, Мей може да претърпи позорно проваляне, когато той се върне в долната камара в сряда.

" Тези, които поддържаха премиера във вторник вечерта, могат в този момент в действителност да се почувстват мощно разочаровани и да предпочетат да не поддържат тази фактически много нелепа корекция, препоръчана от държавното управление ", сподели за Би Би Си проевропейската депутатка Ана Субри.

Министерството за Брекзит съобщи, че е решително в постигането на договорка, която Народното събрание би приел, само че изложи в изказване трите сюжета, които биха провокирали избор в двете камари на Народното събрание.

Те са: " а) в случай че Народното събрание отхвърли договорката на държавното управление с Европейски Съюз, б) в случай че не се реализира никакво съглашение, или в) в случай че не се реализира договорка до 21 януари 2019 година "

" Това подсигурява, че при всички условия Народното събрание може да държи държавното управление отговорно, по едно и също време позволявайки му да извърши волята на английския народ, изразена посредством референдум ", сподели представител на Министерството за Брекзит.

При все това същината на различията с разколниците наподобява е по въпроса, каква форма би трябвало да одобряват тези гласувания. Първоначално Грийв предложи избор за търсене на парламентарна поддръжка, само че държавното управление оферираше по-скоро алегоричен избор.

" Не съм лъгал, несъмнено, че не съм ", сподели за " Скай нюз " заместник-главният прокурор Робърт Бъкланд, който поучава държавното управление по законодателни въпроси. Той сподели, че окончателното решение за формулировката е взето от Мей.

" Съжалявам, в случай че са разочаровани от окончателната терминология, в действителност скърбя ", заключи той.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР