Тереза Мей трябва да излезе от своя бункер и да

...
Тереза Мей трябва да излезе от своя бункер и да
Коментари Харесай

Ню Йорк таймс: Остават само 6 месеца до Брекзит, а малко неща са решени

Тереза Мей би трябвало да излезе от своя бункер и да се откаже от " алените си линии " в договарянията за Брекзита, гласи заглавието на публикация в лондонския " Гардиън ". Авторът, която е професор по европейско право в Кембриджския университет, предлага също да бъде основана кралска комисия, която " да ни избави от този неблаговиден Брекзит ".

В текста се напомня какъв брой уверена е била Мей, когато на 13 юли 2016 година е пристигнала за пръв път на Даунинг стрийт като министър председател, и тогавашните й обещания, че с напускането на Европейски Съюз Обединеното кралство ще играе нова положителна роля в света и ще стане страна, която ще работи не за изгодата на малко на брой, а за общото богатство. Това са прелестни думи - продължава създателят, само че изгубените благоприятни условия в интервала сред тази тирада и речта й пред конференцията на Консервативната партия три месеца по-късно са главната причина за множеството проблеми и различия в процеса по Брекзита от този момент, предава Българска телеграфна агенция.

Забележителен е фактът, че първият опит на държавното управление да сложи на масата позицията на кралството за бъдещата договорка бе изработен едвам през юли 2018 година Предвид общоизвестния факт, че от момента на активиране на член 50 остават две години за привършване на процеса, остава въпросът: какво е ставало през тези минали години отвън маниакалните вътрешни битки измежду депутатите консерватори.

А в отговор на въпроса дали нещо може да бъде избавено, откакто крайният период 29 март 2019 година наближава, създателят предлага няколко стъпки.

Първо, Мей да излезе от бункера си и да стартира да приказва с действителни хора, работодатели и служащи, на действителни места, а не от трибуни, подбрани от малките екрани. Тя би трябвало да научи по какъв начин в действителност действат границите, по какъв начин на процедура се кандидатства за виза, да чете доста блогове с оферти, въобще да покаже, че се вслушва в другата страна, вместо да се движи към корав Брекзит.

Второ, английският министър председател би трябвало да употребява времето до края на март следващата година, през което кралска комисия да работи върху това, което желае Обединеното кралство от бъдещото съглашение с Европейски Съюз за свободна търговия. Една комисия по Брекзита към този момент показа собствен план, само че нейният състав би трябвало да бъде уголемен, с цел да стане тя по-представителна.

И на първо място е време да се покаже на обществеността каква е същината на актуалните пазарлъци. Колкото по-близо сме до Канада, толкоз повече суверенитет ще си върнем, само че и повече икономическа изгода ще извлечем, заключава в разбор за " Гардиън " професор Катрин Барнард по адрес на комерсиалното съглашение сред Канада и Европейски Съюз.

" Ню Йорк таймс " акцентира, че остават единствено шест месеца до излизането на Англия от Европейски Съюз, а малко неща са решени. Но главната цел на Тереза Мей и сътрудниците й от континента е да има договорка, може би каквато и да е, с цел да бъде избегната безредната разлъка. И в разширяващия се речник на договарянията за изтеглянето, това минималистично решение към този момент си има име - " кьорав Брекзит ".

За Тереза Мей, която желае да резервира тесни стопански връзки с Европейски Съюз, най рисковите съперници са в личната й Консервативна партия, които упорстват за по-драстична разлъка и заговорничат да саботират нейния проект за Брекзита, показва нюйоркското издание. От позиция на европейските водачи Мей може да наподобява политически слаба вкъщи, където не разполага с парламентарно болшинство, само че тя най-малко е рационален и здравомислещ събеседник, което не може да се каже за евентуалните й приемници на поста, заключава " Ню Йорк таймс ".

Лявото политическо придвижване " Моментум " на лейбъристката партия и нейния водач Джереми Корбин декларира, че няма да пречи на дебата за произвеждането на възможен нов референдум за Брекзита, написа в друга публикация " Гардиън ". Това значи, че на идната тази седмица национална партийна конференция на лейбъристите в Ливърпул някои делегати може да се разгласят за ново допитване за Брекзита.

Местни организации на Лейбъристката партия в над 100 изборни региона са внесли оферти до управлението на конференцията с апели партията да поддържа свикването на референдум, който да утвърди или отхвърли съглашението за разлъка с Европейски Съюз. Според деятели броят на тези апели е невиждано огромен, написа " Гардиън ". /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР