Тереза Мей събира правителството на спешно заседание в сряда след

...
Тереза Мей събира правителството на спешно заседание в сряда след
Коментари Харесай

Тереза Мей търси подкрепа за споразумението за Brexit

Тереза Мей събира държавното управление на незабавно съвещание в сряда след обед, с цел да се подпишат министрите под нейната дълго предстояща дефинитивна договорка по Brexit , написа в изданието си от сряда лондонският ежедневник The Guardian и прецизира, че твърдите последователи на напускането на Евросъюза измежду торите са се обърнали към водещите министри да блокират постигнатите договорености.

Очаква се съвещанието да бъде много развълнувано, защото то е кулминационна точка на месеци старания и договаряния. То би трябвало да покаже намерено дали водещите министри в кабинета на Тереза Мей персонално поддържат съглашението, което техният министър-председател съумя да реализира, предава " Фокус ".

Привечер във вторник министрите бяха поканени на Даунинг Стрийт 10, а някои от тях имаха самостоятелни срещи с госпожа Мей и шефът на екипа ѝ Гавин Баруел. Те имаха опция да се срещнат с основни документи, само че не им бе разрешено да вземат със себе си нито един от тях. Нови срещи „ очи в очи “ ще се проведат в сряда.

“Кабинетът ще се събере в два часа (лондонско време – бел.ред.) в сряда, с цел да разиска плана за съглашението, реализирано от договарящите екипи в Брюксел и да реши какви ще са идващите стъпки, които би трябвало да предприеме “,” съобщил за медиите представителят на Даунинг стрийт 10. “Преди тази среща министрите са поканени да прегледат документите.”

Рано вечерта започнаха да се появяват и някои от основните документи по договорката. Стана ясно, че Обединеното кралство би трябвало да се съгласи, че самостоятелен арбитражен комитет ще реши по кое време ще може да се завърши с разискванията по митническите въпроси като цяло, като се планува в тях да вземат участие идентичен брой представители на Англия и Ес плюс един самостоятелен.

Предстои през юли 2019 година да се направи и обзор, както оповестяват източници от Брюксел, а това е шест месеца преди края на преходния интервал. По време на този обзор ще се реши дали Обединеното кралство е готово да се придвижи напред към договорката за свободна търговия или ще се усили този временен интервал до края на 2021 година.

Очаква се министрите да проучат характерните детайли към разногласието за границата в Северна Ирландия. Източници от Даунинг стрийт 10 осведомят, че районът няма да бъде третиран по друг метод в митническите договаряния. В същото време от Брюксел афишират, че Северна Ирландия се употребява със специфичен статут що се отнася до митническия съюз и общия пазар.

Твърдите поддръжници на Brexit реагираха меко, само че отрицателно на идната договорка - и дадоха знак, че те имат намерение да гласоподават против нея, когато въпросът влезе за разискване в английския парламент.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР