Тереза Мей представя за успех плановете си за мек Brexit,

...
Тереза Мей представя за успех плановете си за мек Brexit,
Коментари Харесай

Не спират да тласкат Великобритания към пропастта

Тереза Мей показва за триумф проектите си за " мек " Brexit, само че даже не е несъмнено дали тя ще оцелее в тежката ѝ битка с хардлайнерите. Битката за превъзходство в Лондон води страната към пропастта, написа Барбара Везел за " Дойче Веле ".

Първи оставка подаде министърът за Brexit Дейвид Дейвис, а след него си потегли и основният мотор на Brexit Борис Джонсън (на снимката). Те разрушиха на пух и прахуляк опитите на Тереза Мей да сплоти кабинета си към проекта за едно по-меко излизане от Европейски Съюз.

Координираната оставка на двама от най-заклетите идеолози на Brexit хвърля държавното управление на Мей в същински безпорядък и разрушава очакванията, че през идващите седмици най-накрая ще стартират съдържателни диалози за изискванията на развода и за бъдещите връзки.

Само преди няколко дни Тереза Мей се опита да притисне до стената изпокараните си министри и по този начин да ги докара до някакво съглашение. Но този опит трагично се провали, както виждаме сега. Сред английските консерватори царува тежък разнобой по въпроса какви въобще да бъдат връзките с Европейски Съюз след Brexit.

Привържениците на твърдия курс не одобряват никакви взаимни отстъпки, до момента в който умерените депутати в Долната камара считат, че плануваният от съперниците им " корав Brexit " е същинска полуда. Над тази бездна не може да се трансферира никакъв мост. Премиерката се е вкопчила във властта, само че никой не знае дали въобще ще оцелее при един възможен избор на доверие. Пази я само убеждението, че сега никой различен с изключение на нея не е в положение да поеме отровната ѝ работа.

Хаос и невъзможност

Привържениците на твърдия курс нямат задоволително парламентарна поддръжка. Ситуацията наподобява патова и безизходна. Цари безпорядък, а в Народното събрание непрестанно има брожения, които надали укрепват доверието на хората.

Brexit раздира Англия и Консервативната партия и трови политическия спор. Европейски Съюз към този момент от месеци приканва английското държавно управление да беседва освен между тях, а и с Брюксел. А сега нещата отиват на още по-зле.

Въпреки това Тереза Мей твърди, че проектите ѝ за по-меко излизане от Евросъюза били същински пробив. Да не забравяме обаче, че тези проекти изхождат само от английските ползи и в този смисъл могат да послужат само като някаква основа за бъдещи договаряния. Те са пъстра комбинация сред малко митнически съюз и късче общ пазар по английски усет и в тази си форма не е допустимо да получат утвърждение в Европейски Съюз. За да се оформи решение, което страните от Евросъюза могат да преглътнат, ще бъдат нужни спомагателни английски отстъпки и договаряния за детайлите. Тоест, даже да оцелее в сегашната борба против хардлайнерите, в един по-късен миг Тереза Мей може въпреки всичко да се препъне в нежеланието на Брюксел да ѝ даде всичко, което тя желае.

За самия Европейски Съюз продължаващата бъркотия в английското държавно управление е едно излишно и нежелано в допълнение задължение. В момента има по-важни неща от това да се занимаваш с трайните разпри на другите английски фракции по въпроса за Brexit. Будещата доста паники среща на върха на НАТО с американския президент Тръмп, не по-малко застрашителната среща сред Тръмп и Путин, разногласията към бежанската политика и възходът на популистите в Полша, Италия и Австрия в действителност би трябвало да обхванат цялото внимание и политическите сили на огромните страни от Европейски Съюз.

Вместо това обаче безплодните диспути към Brexit изсмукват доста сила и време. А твърдите съперници на Европейски Съюз във Англия като че ли въобще не схващат международните процеси и в ентусиазъм на безгранично самонадценяване имат вяра, че могат сами да се оправят с всички провокации.

Напред към пропастта?

Правителството в Лондон към момента не е в положение да каже кой има думата по въпроса за Brexit и кой тъкмо съставлява английската позиция в Брюксел. А до момента в който трае това състояние няма никакъв смисъл да се не престават договарянията. Ако обаче в този момент властта вземе някой от действителните идеолози на Brexit, Европа може да се елементарни с всевъзможни очаквания за работещо съглашение. Защото тези идеолози желаят единствено едно: Англия да напусне Европейски Съюз с гръм и тропот, без никакво съглашение. Част от ръководещата партия в Лондон като че ли като сомнамбул се движи към пропастта и никой в Европа не е в положение да я защищити да не скочи в нея.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР