Тереса Джевецка е израснала през Втората световна война, когато германските

...
Тереса Джевецка е израснала през Втората световна война, когато германските
Коментари Харесай

Полски градове се прицелват в ЛГБТ общността в навечерието на оспорваните евроизбори

Тереса Джевецка е израснала през Втората международна война, когато немските и руските войски са се биели за контрола над нейния град Швидник в Източна Полша. В момента 83-годишната жена вижда друга опасност пред оцеляването на своята страна: общността на лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните (ЛГБТ).

" Нека децата имат татко и майка, а не сходни отклонения ", сподели Джевецка, почиваща си на скамейка в парк в Швидник, и добави: " Иначе ще има все по-малко деца и Полша ще изчезне. "

През март общинският съвет в Швидник одобри решение за премахване на това, което счита за разпространение на " ЛГБТ идеология ", в домовете, учебните заведения и от работните места. Малко на брой обитаеми места в най-вече консервативната земеделска Полша са приели сходни решения.

Възгледи, които са обидни и противозаконни в доста европейски страни, са необятно изразявани в Полша в навечерието на евроизборите, в които правата на ЛГБТ общността са един от горещите въпроси. В ожесточената акция ръководещата партия " Право и правдивост " (ПиС) разказа сходни права като рискови задгранични хрумвания, подкопаващи обичайните полезности в Полша - страна, цитадела на католицизма.

Друга цел на ПиС е новата стратегия по полово образование, учредена на насоките на Световната здравна организация (СЗО), която би трябвало да бъде въведена в учебните заведения в столицата Варшава, бастион на либерализма и ръководена от опозиционната партия " Гражданска платформа ". Някои политици от ПиС обществено осъждат програмата, като настояват, че тя ще изостри сексуалността на децата.

Лидерът на ПиС Ярослав Качински прикани поляците да гласоподават за това, което той назовава " единствената партия, която дава 100-процентова гаранция, че полезностите ни ще бъдат предпазени ". Правата на ЛГБТ общността и стандартите на СЗО съставляват непознати полезности, които са " същинска опасност за идентичността ни, за нацията ни ", сподели той. Според анализатори ПиС се надява да активизира своята най-вече селскостопанска база, като дава обещание да се опълчи на западния демократизъм.

При състояние че изборната интензивност на евроизборите нормално е най-ниска в земеделските замъци на ПиС, партията би трябвало да убеди повече хора да гласоподават, изключително откакто някои допитвания демонстрират, че тя има еднакъв резултат със съперничещата проевропейска коалиция.

Активистите са преследвани

Всяващата разделяне акция, наподобява, притегля вниманието на гласоподавателите. Марчин Дума, изпълнителен шеф на основаната във Варшава социологическа организация ИБРИС (IBRIS), сподели, че нейно изследване, оповестено на 19 май, е посочило, че изборната интензивност може да бъде към 40 %. Това е небивало за страна, където нормално едвам една четвърт от електората гласоподава на евроизбори.

Резултатът на идните избори има значение, тъй като ПиС и " Гражданска платформа " осъзнават, че той ще повлияе върху парламентарните избори, които предстоят през октомври или ноември.

ПиС пристигна на власт през 2015 година и остава известна с помощта на великодушните обществени разноски, ниската безработица и националистическата реторика. Някои наблюдаващи виждат паралели с предизборната акция на партията през 2015 година, в която тя прибягна до антиимигрантска реторика.

" На ПиС й е нужен зложелател, някой, против който да се борят, някой от който да ни накарат да се опасяваме ", сподели Бартош Сташевски, ЛГБТ деятел, и добави: " Преди бяха мигрантите. Този път е ЛГБТ общността. "

Сташевски сподели, че декларациите против представителите на ЛГБТ в Швидник и други локални препоръки не са юридически обвързващи, само че все пак имат застрашителен резултат. " Как хората от ЛГБТ общността, и изключително младите, ще се почувстват, когато чуват, че локалният съвет или държавно управление са против тях ", попита той.

Миналата година Сташевски провежда шествие за " тъждество " в близкия град Люблин. Участниците бяха враждебно посрещнати от стотици нападателни протестиращи, които бяха разпръснати със сълзотворен газ от полицията за битка с вълнения.

" Място за всеки "

През февруари кметът на Варшава Рафал Тшасковски подписа про-ЛГБТ декларация, която включваше заричане да се стартира стратегия за учебно образование, последваща насоките на СЗО. Членът на общинския съвет на Швидник Радослав Бжозка сподели, че градът му е издал своята анти-ЛГБТ декларация в отговор на варшавската декларация, която съгласно него е " срещу полезностите на положителния морал ".

Проучване на полската държавна социологическа организация ЦБОС (CBOS) от април демонстрира, че болшинството поляци не утвърждават позицията на Варшава по правата на ЛГБТ общността. Повечето запитани споделят, че половото образование би трябвало да стартира на възраст 10 години или по-късно.

Но друга анкета на ЦБОС демонстрира, че поляците последователно стават все по-толерантни. В допитване от 2017 година 24 % от запитаните споделят, че да бъдеш гей не е обикновено и не би трябвало да бъде толерирано, спрямо 41 % през 2001 г.; а 16 % споделят през 2017 година, че да бъдеш гей е обикновено, спрямо 5 % през 2001 година

Дори в Швидник не всеки утвърждава твърдата позиция на общинския съвет. " Няма потребност от приемане на сходни анти-ЛГБТ решения ", сподели 71-годишният Франтишек Мосаковски и добави: " Тук би трябвало да има място за всеки. "

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (420)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР