Тепърва започваме работа. Това заяви ръководителят на Комисията за противодействие

...
Тепърва започваме работа. Това заяви ръководителят на Комисията за противодействие
Коментари Харесай

7-8 месеца ще трябват за случая Арабаджиеви, Пеевски го проверяват само по документи

Тепърва започваме работа. Това съобщи ръководителят на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев, който обаче незабавно уточни, че с тяхна помощ било открито имуществото на семейство Арабаджиеви.

Георгиев изрази страдание, че не можело КПКОНПИ да наложи авансово поръчителство, а трябвало първо да потвърди противоречие. Не по-рано от 7-8 месеца ще трябват да се разкрие всичко, ще би трябвало да падне и банкова загадка , изясни ръководителят на КПКОНПИ, който сподели и, че същото било в тази ситуация с Миню Стайков. За разлика от прокуратурата обаче ние можем да лишаваме имущество от активи от юридически лица, само че пък държавното обвиняване можело по-бързо да работи със запор.

Попитан категорично от Нова телевизия дали това няма да унищожи бизнеса на някого, в случай че не бъде намерено нищо, Георгиев не отговори непосредствено.

Да, завърши първия стадий от инспекцията против господин Трайков и се откри доста противоречие – 2,4 млн. лв.. За нас това са необясними пари, съобщи Георгиев, визирайки вчерашната вест, че има запор на имущество на Трайчо Трайков. И изясни – до петък, 28 септември, Трайков би трябвало да заявява от кое място има тези пари, а в период от още две седмици може да показа възражения пред Антикорупционната комисия . След това се внася иск за изземване пред съда, в случай че обясненията не са достоверни.

На въпрос дали това са пари в брой, Георгиев отговори, че това били средства, употребявани за капиталова интензивност. Отделно имало пари от банкови средства, изхарчени за разнообразни активи.

По проблема " Десислава Иванчева " Георгиев още веднъж изрази страдание, че комисията му не можела да взе участие във фактическата интервенция по ареста – в случай че можело комисията да арестува, нямало да има толкоз теч на информация. Течали обаче инспекции . А по настояването на КПКОНПИ за запор на имущество и активи за 2,2 милиарда лв. на банкера Цветан Василев Георгиев се оплака, че съдът ги е спрял безпричинно със питане и по този начин се пречело на процеса на гражданска конфискация, тъй като ставало въпрос за дело за пари и имущество, а не за съответното лице.

На въпрос дали всичко на Цветан Василев е нелегално, а при Делян Пеевски е законно, Георгиев отговори, че Пеевски бил проверяван единствено по документи . Трябвало да има повдигнато обвиняване, с цел да се ревизира всъщност, както било в тази ситуация с Цветан Василев . Същото би било, в случай че КПКОНПИ тръгне да ревизира договорката за Топлоелектрическа централа " Варна ", който мина в ръцете на Ахмед Доган – щяло да се ревизира по документи, в случай че няма публично обвиняване против Доган.

За край Георгиев удостовери, че щяло да има сериозна инспекция за 148 лица, които е трябвало да подадат обществена декларация за имуществото си, защото са длъжни по закон . Сред тези хора обаче нямало нито един народен представител, имало единствено един някогашен – ставало главно въпрос за кметове, общински съветници, основни архитекти и шефове на държавни и общински здравни сдружения. Имало обаче инспекции на депутати по сигнали – в това число от ГЕРБ, от Движение за права и свободи, от Българска социалистическа партия. Въпросът е дали ще съберем задоволително данни, с цел да ги предадем на прокуратурата, съобщи Георгиев.

А в случай че има сигнал против премиера – проверихме министър-председателя поради сигнал за спор на ползи от депутати от опозицията, защото Борисов правел реклама на компания по време на футболен мач . Нямало обаче нищо, тъй като Борисов в действителност не бил на работа, защото не получил пари за присъединяване си в мача, т.е. няма непозволено деяние по време на работа .

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР