Теорията зад храните, които съдържат 0 калории или отрицателен брой

...
Теорията зад храните, които съдържат 0 калории или отрицателен брой
Коментари Харесай

Плодовете, които може да ядете без да дебелеете от тях

Теорията зад храните, които съдържат 0 калории или негативен брой калории.

Ябълки – 52 калории / 100 г

Твърди се, че ябълките подтикват производството на слюнка в устата и по този начин понижават риска от кариеси. Статистики демонстрират, че хората, които ядат най-малко една ябълка дневно, понижават риска от диабет с ~28 % спрямо тези, които не употребяват ябълки.

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ ВАЖНИ И ЦЕННИ СЪВЕТИ И НОВИНИ САМО В НАЙ-ПОЛЕЗНИЯ ЗДРАВЕН САЙТ ZDRAVE.TO

Високото съществуване на фибри спомага да се предотврати образуването на камъни в жлъчката.
Кайсии – 48 калории / 100 г

Те са богати на бета каротин. Съдържат растителни антиоксиданти, витамини А и С, както и полифенолни актиоксиданти като флавоноиди, които спомагат за понижаване на сърдечно-съдовите болести. Кайсиите са богати на каротеноиди и ксантофили, които учените одобряват, че оказват помощ за отбрана на зрението от стареене. Те са и добър източник на диетични фибри.

Пъпеш – 34 калории / 100 г

Предотвратява обезводняването, спомага за битката с жегата, има лек и ободрителен усет, съвършен за десерт. В пъпешите се съдържа антиоксиданта зеаксантин, който филтрира нездравословните сини лъчи и се смята, че играе защитна роля за здравето на очите.

Рисковете за развиване на астма са по-ниски при хората, които употребяват пъпеши и други храни, богати на бета каротин (най-често се съдържа в жълтите и оранжеви плодове и зеленчуци като пъпеш, морков, тиква).

Пъпешите съдържат и фибри, калий, витамин С и холин и спомагат здравото сърце. Консумирането на храни с високо количество на калий влияе удобно върху намаляването на кръвното налягане, както и на риска от инсулт.

Лимон – 28 калории / 100 г

Лимоните са богати на витамин C и противовъзпалителни съединения. Съдържат киселина, която може да помогне за предотвратяването и растежа на рак на гърдата. Съдържат съставки, които са в помощ на храносмилателната система и може да се употребяват при гадене.

Грейпфрут – 42 калории / 100 г

Има ниско наличие на калории, само че е цялостен с хранителни субстанции и е отличен източник на витамини А и В. Спомага за поддържането на здрава кожа, както и при загубата на тегло и битката с доста болести.

Според проучвания цитрусовите плодове като портокали и грейпфрут могат да понижат риска от инсулт. Открито е, че хората, консумиращи цитрусови плодове, понижили риска от исхемичен инсулт с 19% спрямо тези, които съвсем не ядат портокали и грейпфрути.

Както и нагоре изброените плодове и зеленчуци, грейфрутите също спомагат за понижаване на кръвното налягане и риска от астма. Те са отличен източник на мощни антиоксидани и витамин С, оказват помощ при битката с образуването на свободни радикали, причиняващи рак.

Проучвания демонстрират, че храни с високо наличие на витамин С и бета каротин понижават риска от рак. Интересен факт за грейпфрутите е, че могат да се ползват и локално при повредена кожа, породена от слънце или замърсяване, понижават бръчките и усъвършенстват текстурата на кожата.

Диня – 30 калории / 100 г

Въпреки общоприетото разбиране, че динята се състои единствено от вода и захар, тя обезпечава количество витамини, минерали и антиоксиданти за доста ниско количество калории.

Смята се, че консумирането на любеница понижава риска от затлъстяване и общата смъртност, диабет, сърдечни болести и способства за здравословен загар и коса, покачва силата и спомага за понижаване на тежестта.

Също както и грейпфрута, динята оказва помощ за битката с образуването на ракови кафези. Тя съдържа и високо количество фибри, което оказва помощ за предотвратяването на запек и поощряване на положителния храносмилателен тракт.

Поради високото си наличие на вода, цели 92%, тя предотвратява риска от обезводняване. Съдържа и витамин А, който е нужен за производството на себум и поддържа косата хидратирана, нужен е и за растежа на всички телесни тъкани, в това число кожата и косата.

Портокали – 47 калории / 100 г

Съдържат фитохимикали, които защищават от рак, богати са на цитрусови лимоноиди, които потвърдено се борят с редица разновидности на рака. Чаша портокалов сок дневно би ви оказал помощ за попречване на бъбречни болести и образуването на камъни.

Портокалите са цялостни с разтворими фибри, с което са извънредно потребни при намаление на холестерола. Богати са и на витамин С и сполучливо се борят против вирусни инфекции. Съдържат и картиноиди, които се трансформират във витамин А и оказват помощ за положителното здраве на очите и пазят зрението.

Къпини – 43 калории / 100 г

Ползите от потреблението им включват по-доброто здраве на храносмилателната система, подсилване на имунната система и здравето на сърцето, както и понижаване на риска от рак. Те обезпечават когнитивни изгоди и укрепват паметта, управляват тежестта и поддържат здрава костната система, усъвършенстват зрението.

Могат да служат като скъпа храна по време на бременност заради впечатляващата гама от здравословни хранителни субстанции. Витамините, предоставени от къпините, включват витамин А, витамин В1 (тиамин), В2 (рибофлавин), витамин В3 (ниацин), витамин В6, фолиева киселина, витамин С (аскорбинова киселина), витамин Е (алфа токоферол) и витамин К (филохинон).

Богати са и на минерали като калций, желязо, магнезий, фосфор, калий и цинк, добър източник са на аминокиселини и диетични фибри.

Папая – 39 калории / 100 г

Възможните изгоди за здравето от потреблението на папая включват понижаване на риска от сърдечно-съдови болести, диабет, рак, подкрепяне на храносмилането, възстановяване на контрола на кръвната захар при диабетици, намаление на кръвното налягане и възстановяване на зарастването на рани.

Съдържа антиоксиданта зеаксанин, който филтрира нездравословните сини лъчи и се счита, че играе защитна роля за здравето на очите. Има огромно количество витамин К и витамин А, които работят удобно върху здравето на косата.

Има и доста фибри, които предизвикват положителния храносмилателен тракт. Папаята се употребява и за лечение на рани и проблематична кожа, като се ползва локално.

Червени боровинки – 46 калории / 100 г

Червените боровинки се считат за супер храна и имат високо наличие на антиоксиданти. Най-голямата изгода е, че понижават риска от инфекции на пикочните пътища, предотвратяват някои типове рак и усъвършенстват имунната система, понижават кръвното налягане.

Високото равнище на проантоцианидини (PACS) оказва помощ за понижаване на задържането на някои бактерии към стените на пикочните пътища и от своя страна се бори с инфекциите. Някои данни демонстрират, че полифенолите в боровинката оказват помощ за намаляването на риска от сърдечно-съдови болести, като предотвратяват натрупването на тромбоцити.

Също по този начин са потребни за забавянето на туморните процеси и оказват позитивно въздействие в битката против рак на простатата, черния дроб, яйчниците и дебелото черво.

Малини – 52 калори / 100 г

Много изследвания демонстрират, че увеличението на потреблението на растителни храни като малини понижава риска от затлъстяване, диабет, сърдечно-съдови болести, както и общата смъртност. Малините са богати на калий, с помощта на който поддържат сърцето крепко.

Така се понижава и риска от исхемичен инсулт. Имат и доста фибри, които спомагат за поддържането на постоянни равнища на кръвната захар и по този начин рискът от диабет фрапантно понижава. Доказано е, че нарасналият банкет на фибри намалява кръвното налягане, равнищата на холестерола и спомага за загубата на тегло и битката с наднормено такова.

Гъби – 22 калории / 100 г

Могат да повлияят позитивно на имунната система. Редуцират кръвното налягане и подтикват ефикасното асимилиране на желязо. Смята се, че имат удобен резултат върху стави и зъби.

Заключение: Консумацията на гореизброените зеленчуци и плодове ще спомогне да подсилите имунната си система, ще достави тялото с скъпи витамини и минерали, и ще засити апетита ви, в случай че ги включите към нормалните си хранения. Така ще можете да се придържате към диета или хранителен режим в пъти по-лесно.

Повечето от изброените плодове и зеленчуци могат да способстват и за съкращаване на холестерол, кръвна захар, стрес и меланхолия, като това са единствено някои от многочислените им изгоди. Не се осланяйте напълно на посочените храни, в случай че задачите намаляване или стягане. Те са добра добавка към всяко уравновесено и здравословно хранене, само че не и основа.

ВАЖНО: Въпреки че описът съдържа единствено ниско калорични храни и всички те имат разнообразни изгоди за здравето, то в случай че целим намаляване и съкращаване на мазнините, потреблението на повече зеленчуци в менюто и по-малко плодове ще е по-разумно.

Основната причина е, че плодовете съдържат захар, която може да затрудни постигането на мечтаните цели. Също по този начин с плодове може да се прекали по-лесно, защото е доста по-възможно да се изконсумира 1 кг. любеница, само че 1 кг. целина, броколи или зеле ще прозвучи невероятно съвсем за всеки.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР