Теорията не забранява т.нар. невромаркетинг да се употребява и за

...
Теорията не забранява т.нар. невромаркетинг да се употребява и за
Коментари Харесай

Невромаркетинг или как да надникнеш в главата на избирателя

Теорията не не разрешава така наречен невромаркетинг да се използва и за политическа реклама, сподели пред БНР Стилян Георгиев от изследователския институт по невробиология на Българска академия на науките.

„ Практически може да се гледа всичко – видео, филм, политическо обръщение. Всеки сложен тласък може да бъде проучен “.

По думите му технологията може да се употребява за политическа реклама:

„ Нямам информация някой да го прави. Но щом може, сигурно някой го прави. Посланията стават доста добре адресирани и може би на хората може да се повлияе доста повече, в сравнение с примерно преди 20-30 години, да създадат един или различен избор “.

Макар и публично да не се признава, източници на „ Хоризонт “ от изследователските среди споделиха, че е имало запитвания дали може да се прави невромаркетинг и на политическите реклами от предизборните акции. Георгиев успокоява, че даже политиците да се заловен за новата технология, ужасно за гласоподавателите няма:

„ Преценяваме до каква степен сполучливо инсталирана е била една телевизионна рекламата. Това не значи, че ние самите създаваме или манипулираме реклама “.

Стилян Георгиев изясни по какъв начин работи технологията. Той поставя на Радослав електроди на главата. Безобидното устройство е обвързвано с компютър, а на него ще бъде показана реклама. Апаратът ще мери вниманието на индивида при избрани моменти от рекламата:

„ Ще слага една джаджа. Това, което записваме и проучваме – най-много следим по кое време вниманието на човек е било привлечено към избрана част от рекламата и по кое време човек е бил по-отнесен. След всяко гледане ще знаем какво е настоящото положение на всички изследвани “.

След като видя рекламата Радослав показа: „ Може би повишението на гласа – първоначално и в края. Визуално – при промяната на фрагментите също провокира вниманието “./бнр.бг
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР