Теорията на счупените прозорци е формулирана от американските социолози Джеймс

...
Теорията на счупените прозорци е формулирана от американските социолози Джеймс
Коментари Харесай

Счупените прозорци на западната цивилизация

" Теорията на счупените прозорци " е дефинирана от американските социолози Джеймс Уилсън и Джордж Келинг. Според нея дребните нарушавания на реда освен са знак за криминогенната конюнктура, само че и деен фактор, влияещ на равнището на престъпност като цяло. Названието идва от образеца, който създателите привеждат: " Ако в една постройка е строшен един прозорец, и никой не го ремонтира, то след несъмнено време в тази постройка няма да остане нито един здрав прозорец. " Тоест, в случай че провиненията не се санкционират, това подтиква от ден на ден хора да нарушават реда.

Как се чупят прозорците на една цивилизация? Много просто. Допускаш образуването на анклави (гета/ " ноу гоу зоунс " ) с самостоятелен дневен ред, който освен се разграничава, само че на процедура се опълчва на публично признатите правила. Оставяш медии, деятели и всевъзможни " инфлуенсъри " да тръбят, че хората в тези анклави са жертва на дискриминация и подтисничество. Създаваш у част от популацията чувство, че някои дейности, които по принцип се считат за неприемливи (разграбване на магазини, атакуване на полицейски чиновници и мирни жители, поругаване на паметници) са им разрешени. И когато едно несъзнателно събитие възпламени фитила на разрушението, разбираш, че обстановката е излязла отвън надзор. Каквато я виждаме тези дни в редица градове на Съединени американски щати (а неотдавна и в някои западноевропейски столици) след убийството на Джордж Флойд.

Минеаполис беше пръв. Но прекомерно бързо протестите се придвижиха и в други американски мегаполиси. Вълненията започнаха като цивилен митинги, изродиха се във вандализъм и мародерство, мутираха в поругаване на монументи и към този момент кулминират в основаването на " автономност " на територията на Сиатъл. Междувременно размириците се придвижиха и в Лондон, Париж, Брюксел - отново с сходен " почерк ", най-малко що се отнася до атакуване на знаци, оповестени за " расистки "...

От идейна позиция дейностите на протестиращите са цялостен шок. Опустошаването на магазини и нападенията над мирни бели хора по никакъв метод няма да оказват помощ за справедливото решение на правосъдния проблем " Флойд ", само че сигурно основават отрицателни настроения по отношение на идеята. А що се отнася до вандализирането на монументи, тук нещата са доста забавни.

Онези, които са съборили статуята на Христофор Колумб, дават ли си сметка каква щеше да е Америка, в случай че воденият от него транспортен съд не беше достигнал крайбрежията ѝ? Лека подсказка: иго е имало и в предколумбова Америка, освен това доста по-свирепо. Ако познанията им по история куцат, най-малко да бяха гледали " Апокалипто " на Мел Гибсън.

Тези, които поругаха паметника на Унистън Чърчил (обявявайки го за расист), осъзнават ли каква щеше да бъде Англия при загуба на водената точно от Чърчил " борба за Британия " и Втора международна война като цяло? И по-точно какви бяха проектите на Хитлер за хората с по-тъмен цвят на кожата в една " Нова Европа "?

Настояващите Европа " да премисли колониалното си минало " наясно ли са, че Европа през днешния ден обезпечава благини, немислими за други елементи на света, и това се дължи и на колониализма (не единствено, схваща се)?

И да се върнем още веднъж в Съединени американски щати: като са тръгнали да събарят монументи на робовладелци, деятелите от Black Live Matters и Антифа ще посегнат ли и на Джордж Уошингтън и Томас Джеферсън (и двамата крупни робовладелци)? Които, около потискането и употребата на чернокожи, са намерили време и смисъл да основат Декларацията на независимостта и Конституцията на Съединените щати, и в този момент се водят " татковци създатели " на Америка.

Нека да го кажем ясно:

Бунтовете не са расови. Колкото и да ни набиват в лицата лозунги против " неприятните бели мъже ", фактът е, че протестиращите не са представителна извадка на цялата афроамериканска общественост в Съединени американски щати (но са представителна извадка на чернокожите от гетото).

Бунтовете не са (основно) стопански. Защото от рецесията около COVID-19 страдат всички в Съединени американски щати, освен чернокожите. Някой да е видял бели или азиатци да щурмуват магазини?

Бунтовете са блян към разрушение на западната цивилизация - и в Съединени американски щати, и в Западна Европа. (Цивилизация, към която абсолютно принадлежи и България, само че тук явно тези хрумвания към този момент не виреят, както се видя на софийския митинг от 6 юни.)

И тук се връщаме към " теорията на счупените прозорци ". Една съществена причина за ескалацията на насилието и вандализма е точно реакцията на институции и публични фактори.

Отвъд океана прави усещане обстоятелството, че в другите градове ограниченията против експанзията варират съгласно това дали локалният губернатор/кмет е републиканец или демократ. И в случай че първите дават някакъв по-твърд отпор, то вторите са много толерантни към размирниците.

Когато паметникът на Христофор Колумб в Бостън бе " обезглавен ", кметът Марти Уолш съобщи, че " ще създадем и разбор на историческото значение на тази скулптура ".

А какъв сигнал дава свалянето на кино лентата " Отнесени от вихъра " от платформата на HBO? Към какво окуражават жестовете на бели либерали, които коленичат пред чернокожите вандали? Ами естествено, към " още от същото "...

И всичко това е (засега) връхната точка на процеси, които се развиват от години - толериране на разбеснели се BLM и Антифа " хунвейбини " в университетите, атакуване на британската класическа литература, тъй като е написана единствено от бели мъже, в киното и театъра бели персонажи се играят от чернокожи артисти (обратното не се позволява, схваща се), " политическата уместност " цензурира " несъответствуващите " отзиви (включително и в обществените мрежи), жертви на институционални и корпоративни репресии по обвинявания в расизъм са единствено бели (в същото време " Убий всички бели мъже! " е независимост на словото, а не расизъм и апел към насилие)... Докато стигнем до най-пресния образец - CNN да дава естрада на деятел, съгласно който " белите деца би трябвало да усещат виновност поради цвета на кожата си ".

Малцинствата, които в този момент се бунтуват, се радват на такава приемливост от страна на управляващите, каквато в никакъв случай не биха имали при аналогични прояви на местата, откъдето са корените им.

Но има ли кой да спре необузданата примирителност на болшинството?
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР