Теоретично пикът на лятната вълна на коронавируса в България се

...
Теоретично пикът на лятната вълна на коронавируса в България се
Коментари Харесай

Проф. Христова: Вярвам, че хората ще се вразумят и ще се започнат отново да се ваксинират

Теоретично пикът на лятната вълна на ковид в България се чака през август, по-късно към месец и половина ще е необходим още веднъж стойностите да паднат. Това предвижда пред bTV шефът на НЦЗПБ проф. Ива Христова, като акцентира, че прогнозата е на база на екстраполиране данните от Португалия, където първо е почнала новата вълна и към този момент е към привършване.

„ Още в средата на юни в Европа се отчиташе заболяемост над 920 на 100 000 на 14- дневна база. Към момента към този момент гони 1000. При нас към момента тя е към 100. На фона на това има единични страни като Гърция, които са с много по-висока заболяемост – 1500 на 100 000 души “, разяснява Христова.

По думите ѝ хубавото е, че този пети подвариант на разновидността „ Омикрон “ си резервира способността да провокира не толкоз тежки болести.

Проф. Христова сподели още, че няма значително натоварване на здравната система в Западна Европа, тъй че това не се чака и за нашата страна. „ Първо, болестта протича по-леко, и второ, да не забравяме, че имаме предстоящ имунитет. Натрупан е базов имунитет от имунизиране и преболедуване, задоволителен за имунната система при нова среща с вируса “, сподели тя.

По отношение на ограниченията против Коронавирус и връщането на маските проф. Христова съобщи, че когато заболяемостта се повиши, даже хората, които в този момент споделят, че е рано и няма потребност да се поставят маски, също ще ги сложат, тъй като не е рационално да се разболеем тъкмо в този момент в сезона на отпуските. „ Вярвам, че хората ще се вразумят и ще се стартират още веднъж да се имунизират, тъй като имунизацията е най-хубавата предварителна защита “, добави тя.

Проф. Христова още веднъж акцентира, че ВА.5 разновидността на Омикрон е мощно инфектиран и репродуктивното му число е 18,6, въпреки че признаците му са много по-леки спрямо предходните разновидности - нараснала температура към 37,5 до 38,5, отмалялост, болки в мускулите и гърба и по-късно проблеми с горните дихателни пътища, както и вероятни стомашно-чревни проблеми.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР