Теоретично има реален шанс, ако поредица от правителства достатъчно бързо

...
Теоретично има реален шанс, ако поредица от правителства достатъчно бързо
Коментари Харесай

Николай Василев: Само политически шарлатани са против еврото

Теоретично има действителен късмет, в случай че поредност от държавни управления задоволително бързо " оплескат нещата " в страната или пък се появят популисти, на които " не им дреме " за валутния ръб, да бъде изменен закона в Народното събрание, с което борда да бъде отстранен и тогава всички се връщаме непосредствено в 1996 година, когато България изпадна в хиперинфлация. Влизането в еврозоната, е като да сме приключили гимназия, взели сме тапия, вършим докторат и тогава няма кой да ни отнеме добитите документи. Ето по този начин съгласно Николай Василев, някогашен министър на стопанската система, може да бъде отговорено на въпроса за какво би трябвало да влезем в еврозоната допустимо най-бързо. 

Според Василев, всички доводи против приемането на еврото идват от две групи хора. Първите са левичари и популистки настроени шарлатани. Вторите са десни икономисти реформатори, които постоянно звучат свястно, споделя Василев.

Той дава образец с изказванието, че в този момент, до момента в който имаме вероятност за влизане в еврозоната, страната от малко малко съблюдава някаква финансова дисциплинираност, а когато към този момент сме част от еврозоната, дисциплината ще изчезне. И те са прави, склонен е Василев, само че пита дали поради хипотетични опасности, би трябвало да останем вечно там където се намираме в този момент. В изискванията на валутен ръб, без да сме част от еврозона, популистите които ни управляваха издъниха финансовата непоклатимост на страната, заключи Николай Василев. 

Във видео бизнес подкаста " Какво могат парите? " по " Dir.bg " със Стефан Кунчев, Николай Василев отговори за какво Румъния, Унгария, Чехия и Полша не бързат за еврозоната, а ние да, както и би трябвало ли да има народен референдум за влизане в еврозоната.

Николай Василев ще бъде модератор на панела " Еврозоната - вероятности за финансова непоклатимост и стопански напредък " в бизнес конференция проведена на 9 декември в София ивент център. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР