Теоретично е възможно да не бъде образувано досъдебно производство и

...
Теоретично е възможно да не бъде образувано досъдебно производство и
Коментари Харесай

Полицаят стрелял по 18-годишния крадец може и да не получи обвинение

Теоретично е допустимо да не бъде формирано досъдебно произвеждане и да не бъде повдигнато обвиняване против служителя на реда, стрелял по 18-годишния апаш в София . Назначена е токсикологична експертиза, с цел да се откри неналичието или съществуването на алкохол и наркотични субстанции. Предстои да бъдат назначени балистични, физико-химични, съдебно-медицински, видео-технически експертизи.

На брифинг пред публицисти заместник-градският прокурор Христо Кръстев изясни, че наблюдаващият прокурор ще реши дали да повдигне обвиняване на полицейски чиновник . Всеки един подробност е от извънредно значение, тъй като всеки един подробност може да промени решението на прокуратурата. Възможността за стрелбата може да е по няколко претекстове: от неизбежна защита, през превишаване на рамките на неизбежна защита, през професионална несъобразителност до възможен предумисъл на ликвидиране. Това ще бъде открито след правене на всички назначени експертизи и след разпита на очевидците.

Кръстев добави, че служителят на реда най-вероятно се е целил в органи, които не са витално значими . Направен е оглед на мъртвец в горната част на тялото. Тепърва ще се открива дали има други огнестрелни рани. Обект на следствие е и от какво разстояние е стреляно по 18-годишното момче. Не може да се твърди за директен предумисъл на действието на служителя на реда. Не може да се каже към момента дали става въпрос за военен, стоп патрон или газови патрони. Иззети са материални доказателства.

Другите двама арестувани в резултат на грабежа са малолетни, с повдигнато обвиняване и са арестувани до 48 часа. Те имат престъпни регистрации, само че към момента не се знае дали са осъждани или не. В рамките на днешния ден е импортирано искане до Софийска районна прокуратура за непрекъснати ограничения за неотклонение " задържане под стража ".

Извършен е оглед на местопроизшествието, като са конфискувани три гилзи, като на 100 метра от тях е открита и кръв, която също е конфискувана. Разпитани са и двама полицейски чиновници, от които са конфискувани отривки от двете им ръце за барутни и капсулни частици, за следствие е взето и тяхното униформено облекло. Извършено е и тестване на двамата полицейски чиновници за съществуване на приложимост на алкохол и опиати, като резултатът е негативен.

Директорът на Столична дирекция на вътрешните работи Любомир Николов показа и хронологията на престъпното действие . В нощта на 17 против 18 септември в четвърто районно е получен сигнал от телефон 112 за осъществен обир на две девойки на 18-годишна възраст от 3 непознати за тях лица, като потърпевшите дали съответно изложение на причинителите. Те ги описали като лица на млада възраст към 18-годишни, облечени с маски на лицето. Незабавно е изпратена полиция, с цел да работи по горещи следи за определяне на причинителите. Около 5.30 постъпва сигнал от защита на столичен мол наоколо до бул. " Черни връх " 47, че три лица са прескочили ограда и се отдръпнали в посока кръговото на зоологическата градина. Екипът на полицията подхванал незабавни дейности по търсене на лицата и открили, че трима души с подаденото описания влезнали в рейс 120, който потегля от Зоопарка. Полицията поддала звуков и светлинен сигнал на рейса, той прекратил придвижването и от рейса се пробвали да избягат трима души.
 Жители на
Жители на " Ботунец " стачкуваха след убийството на крадеца от служител на реда

Te излязоха по здрач на кръстовището на " Чепинско шосе " и го блокираха

След подхванатите дейности на чиновниците на Министерство на вътрешните работи едно лице било открито в рейса, а други две се пробвали да избягат до първото кръгово кръстовище до Зоопарка. В този миг един от служителите на реда тръгнал след двете бягащи лица и няколко пъти извикал " Стой! Полиция! Ще изстрелвам ", само че те не съобразили с командата и траяли да бягат. Полицаят създал два контролни изстрела, които са доказани от лица, които са били наоколо до региона, след което същият създал изстрел по едното от бягащите лица. Впоследствие, когато служителят на реда видял, че е ранил бягащият, го е качил в полицейския автомобил и го е закарал за оказване на здравна помощ в Токуда. След намесата на лекарите се е открило, че лицето е умрял.

" Полицейският чиновник, възпроизвел изстрела е безукорен полицейски чиновник със 7 години стаж в системата на Министерство на вътрешните работи - лице на 33 години, неведнъж награждават от министри в предишни държавни управления с парични награди ", посочи Николов. Той добави, че другите двама арестувани по отношение на грабежа са остарели познайници на полицията. Контролните органи са открили, че въпросните са причинители на голям брой грабежи. Установено е, че са работили по един и същи метод: употребявали са железна или гумена палка, с която причинявали болежка на жертвите и са ги заплашвали неведнъж с оръжие, което жертвите не загатват да са виждали. Заплахите са били единствено вербални, само че от разпитите на потърпевшите лица личат следи от принуждение с корав предмет. Намерени са и изхвърлени движимостите на жертвите, подали сигнал против крадците.

Припомняме, че служител на реда стреля по бягащ апаш в столицата. 18-годишният неотложно бе откаран в болнично заведение, само че умря. Инцидентът става след подаден сигнал към 5.15 от охранител в столичен бизнес център, че трима маскирани прескачат оградата на обекта. Изпратените на място полицейски екипи подгонили крадците. Двама побегнали, а третият, 15-годишен юноша, е арестуван на място.

При преследването били създадени предупредителни изстрели в безвредна посока, само че бегълците не спрели. Оказало се, че казусът има и предистория. Малко след 2 часа в полицията бил получен сигнал, че в региона на столичен хотел трима непознати са нападнали две девойки, блъснали едно от тях и след опасност им взели раница с персонални движимости и пари. По време на подхванатите оперативно-издирвателни дейности бил получен и сигналът от охранителя на бизнес центъра.

Работата по изясняване на събитията към случаите продължава.
 Полицай простреля съдбовно апаш от столичен мол Обновена
Полицай простреля съдбовно апаш от столичен мол

Задържан е и втори от групата - 15-годишен
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР