Теодот живял по времето на император Диоклетиан, който жестоко мразел

...
Теодот живял по времето на император Диоклетиан, който жестоко мразел
Коментари Харесай

Свети мъченик Теодот Анкирски и седем свети деви мъченици

Теодот живял по времето на император Диоклетиан, който грубо мразел християните. Имал страноприемница в град Анкира. Като боголюбив християнин, той с наслада давал храна и заслон на бедните и гладните, ободрявал и спасявал пандизчиите, а телата на умрелите за Иисус мъченици откупувал и погребвал по християнски бит.

По това време жертва на гонениятя срущу християните станали и седем девици. Те доста обичали Бог, по тази причина били подложени на огромни премеждия. За непокорството им езичниците ги хвърлили в езерото, с привързани на шиите им големи камъни. Там светиците намерили мъченическата си гибел.

Скоро телата им намерил Теодор, дружно със сродника си Полихрония и скрито ги погребал. Обезомял от случилото се, градският шеф заповядал да заловен отговорните, а телата на девиците - изгорил за наставление на всички християни.

От боязън, че ще бъде смъртно осъден, Полихроний издал Теодот. Покрусен от измяната на своя другар, светия човек самичък се преда и енергично защитил вярата Хистова. Това мощно разгневило локалните жреци и те поискали гибелта му. След жестоки изтезания и 15 годишен затвор, свети Теодот починал страдалчески през 303 година

Днес църквата уважава още паметта на свети мъченици Петър, Диориний и Андрей, и свети мъченички Павла и Христина.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР