Теодосий Спасов (кавал) и Християн Цвятков (китара) ще заминат за

...
Теодосий Спасов (кавал) и Християн Цвятков (китара) ще заминат за
Коментари Харесай

Теодосий Спасов поема към Антарктида, готви албум с музика от Ледения континент

Теодосий Спасов (кавал) и Християн Цвятков (китара) ще заминат за българската база „ Св. Климент Охридски “ на остров Ливингстън, с цел да основат албум с музика от Ледения континент. Те ще отпътуват на 20-и януари по покана на проф. Христо Пимпирев, ръководител на Българския антарктически институт и началник на годишните полярни експедиции на страната ни.

„ Пътуването до Антарктида е сбъдната фантазия и за мен, за която самоуверено и скрито съм мечтал. Надявам се, че това още веднъж ще е пътешестване към самия мен, както по време на концерта, който изнесохме на платото под връх Калапатар, тъкмо против Еверест преди близо 20 години “, показа Теодосий Спасов пред БНР. Припомняме, че виртуозният музикант е част от групата с български музиканти, които през 1996 година изнасят най-високия концерт на планетата, влезнал в Книгата на върховете Гинес.

Спасов показа, че няма обстоен проект за реализирането на музикалния план на Антарктида, само че сигурно ще запише достоверни звуци от най-южния континент на планетата.

„ Създаването на музиката ще стане още по време на пътя, когато с Християн Цвятков ще изострим сетивата си и ще проучваме нашите усещания. При всички случаи ще има записани и достоверни звуци от там, които ще включим в албума, който следва да издадем. Имаме желание да влезем и в студио, където ще се роди концепцията за формата на албума. Ще поканим и музиканти и с техния гений ще пресъздадем още по-широка палитра на света, който сме усетили на Антарктида “, сподели още Теодосий Спасов.

„ Винаги съм мечтал на Антарктида да бъде показана и музиката наред с всички изкуства, които нашите създатели са основали там. Много съм благополучен, че през 2020 година ще дадем началото на нещо, което е неповторимо. Така ще бъде изпълнена една от моите фантазии знаменит музикант като Теодосий Спасов посредством своето изкуство да усети този необикновен континент с най-чистата природа. Не знам някой да е композирал музика на Антарктида до момента и се веселя, че по този метод ще пренесем българския фолклор и психика на най-запазеното място на нашата планета. “, сподели проф. Пимпирев преди заминаването за полярната ни база.

Цялото пътешестване ще бъде отразено от камерата на Румен Василев, който е единственият оператор, снимал фрагменти за игралния филм „ Писма от Антарктида “ на Белия континент.

Проф. Христо Пимпирев ще пътува с българските музиканти, които ще се причислят към 28-ата полярна експедиция на България. Те ще гостуват на полярните бази на Китай, Русия и Чили. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР