Теодор Ушев спечели голямата награда Златна палма на 23-ия кинофестивал

...
Теодор Ушев спечели голямата награда Златна палма на 23-ия кинофестивал
Коментари Харесай

Теодор Ушев спечели голямата награда на кинофестивала в Бевърли хилс

Теодор Ушев завоюва огромната премия Златна палма на 23-ия кинофестивал в Бевърли хилс. Отличието е за кино лентата " φ1.618 ".

Новината заяви режисьорът на страницата си във Фейсбук.

Продукцията, отличена с наградата " Golden Palm ", освен отразява майсторството на филмовото изкуство, само че и на разказването на истории и човечността.

Лентата " сграбчва тялото и душата на фена, и не ги пуска ", означават уредниците, представени от Българска телеграфна агенция.



23-ият кинофестивал в Бевърли хилс продължи от 19 до 23 април.

Освен Теодор Ушев с " φ1.618 " в проявата участваха кинодейци от Австралия, Белгия, Бразилия, Канада, Китай, Финландия, Франция, Германия, Индия, Ирландия, Израел, Италия, Корея, Ливан, Мексико, Холандия, Сингапур, Швеция, Англия, Съединени американски щати и други.

Дебютният игрален филм на Теодор Ушев попадна в селекцията на редица номинации в влиятелни международни фестивали, отбелязва Българска телеграфна агенция.



" φ1.618 " беше номиниран за премия Gilles-Carle - за най-хубав първи или втори игрален филм. Учредена в памет на един от най-смелите режисьори на Квебек, премията Gilles-Carle се присъжда от 2010 година и е съпроводена от безплатна помощ от 10 000 $, предоставени взаимно от Bell Media и Québec Cinéma.

Оценен високо поради " невероятното въображение " и сърцатия метод на Ушев и целия екип към предизвикателния сюжет на Владислав Тодоров, " φ1.618 " влезе и в конкурсната стратегия на фестивала Rendez-vous Québec Cinéma. Целта на този конгрес, основан през 1982 година, е да разпространява киното на Квебек и неговите основатели, да поддържа културата на района и да подтиква промишлеността му.

Филмът на Ушев попадна и в формалната селекция на фестивала Phoenix Film Festival-Sci Fi and Horror. Мисията на филмовата фондация " Феникс ", която стои зад фестивала, е да поддържа развиването на самостоятелното кино в Аризона и неговите просветителни благоприятни условия.

Фестивалният маратон продължава с включване в формалната селекция на Международния кино фестивал в Спокан. Предвид жанровата си специфичност, " φ1.618 " стана част и от програмата на Boston Sci-Fi Festival - най-големия самостоятелен жанров кино фестивал в Съединени американски щати.

" φ1.618 " беше селектиран и в програмата на 51-ото издание на Фестивала на новото кино в Монреал (Festival du nouveau cinéma 2022) с номинация за New Alchemist Award. Именно на този конгрес са създали своя дебют Джим Джармуш, Стивън Содърбърг и Вим Вендерс.

Една от първите позитивни оценки пристигна от Изабела Ванини, програматор на Forum Des Images, съгласно която филмът на Ушев припомня за първите кинотворби на Жан-Пиер Жьоне, Марк Каро и Енки Билал:

" Има невиждани до момента подиуми, които основават чувството, че халюцинираш – музиката, пиршеството, костюмите, маските и декорите ме караха да виждам екрана в унес. Филмът изобилства от хрумвания, находки и възхитителни анимационни фрагменти, които, с изключение на всичко друго, са занимателни. Тази красива любовна история, химн на смъртността и ода за книгите, е изумително пленителна ", споделя тя.

" φ1.618 " е въодушевен от „ Пумпал ” на Владислав Тодоров, чиято история придвижва феновете в мистериозния свят на биотитаните. Двете водещи функции са поверени на артиста Деян Донков, който играе ролята на завръщащия се към човешки облик Криптон, и младата актриса Мартина Апостолова, която се превъплъщава в облика на неговия лидер към истината - мъдрата и смела Гаргара. Във кино лентата вземат участие още Ирмена Чичикова, Николай Станоев, Васил Дуев, Иво Димчев, Владимир Люцканов, Георги Лозанов, Герасим Георгиев-Геро, Китодар Тодоров.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР