Теодор Петков е инженер по образование. Женен е, има дъщеря.

...
Теодор Петков е инженер по образование. Женен е, има дъщеря.
Коментари Харесай

Кандидатът за втори мандат в столичния район „Витоша“ с интересни признания

Теодор Петков е инженер по обучение. Женен е, има щерка. От 2015 година е кмет на Столичния регион “Витоша” и е зам.-председател на Съюз на демократичните сили. Живее в квартал “Драгалевци”.

Ето какво сподели той в изявление за в. Труд:

– Г-н Петков, кандидатирате се за втори мандат на столичния регион „ Витоша “ – би трябвало най-добре да знаете какво е положението на планината и какво още би трябвало да се направи.
– Да, в този момент съм претендент за втори мандат. Състоянието на Витоша е надалеч от това, което заслужават жителите на София. Планината годишно се посещава от над 4 милиона души, а изискванията там, както всички виждат, са незадоволително положителни за туризъм. Основните проблеми са свързани с достъпа до парка, неразвитата пешеходна и веломрежа, както и неприятното положение на пътеките и незадоволителната маркировка.

С една дума инфраструктурата е в плачевно положение. „ Щастливеца “ е съборен, „ Простор “ също не работи. Тук доста ясно декларирам – аз съм срещу всякакво ново строителство на хотели, вили, хижи, станции или леглова база от какъвто и да е вид. Необходимо е възобновяване на съществуващия сграден фонд, който е изцяло задоволителен.

Малко хора знаят, че общият потенциал на леглата за настаняване на Витоша е над 6000, а сега едвам под две трети от тях могат да се употребяват.

– Всички претенденти за кмет на София дадоха хрумвания за развиването на планината, какво е вашето виждане?
– Да, видях. Някои от тях бяха много ексцентрични и нямаха никаква връзка с действителността и законовите условия. Ето какво е положението с достъпа до планината сега: всички съществени подходи към парка – автомобилни, пешеходни и лифтове, са ситуирани на територията на регион „ Витоша “.

Тук са и началните станции на Симеоновския, Драгалевския и Княжевския въжен превоз. Два от тях не работят. Княжевския е затворен от 1995 година, а Драгалевския от лятото на тази година. Единственият достъп до планината, с изключение на с авто превоз, е посредством Симеоновския кабинков въжен превоз. Всичките изброени уреди са остарели, някои от тях са над 60-годишни и подмяната им е належаща.

Има и рейсове, само че казусът е, че изключително събота и неделя на Витоша има голямо количество коли, които трансформират Витоша в паркинг.

– Какво би трябвало да се направи съгласно Вас?
– Преди няколко години участвах в публичните разисквания на новия проект за ръководство на Природен парк „ Витоша “. За жал той към момента не е признат. Това трябваше да се случи до 2014 година Проблемът е, че в в този момент настоящия проект е неразрешено ново строителство, което значи, че подмяната на старите лифтове с нови не може да се случи.

Същото е годно и за хижите и местата за отдих. С дребни изключения множеството са в извънредно положение и трябват съществени поправки и вложения.

– Какви са вероятностите?
– Столичната община има тактика за свързване на града с планината. Планира се удължение на метрото от Бизнес парка в квартал „ Младост “ с две спирки до Ринг Мол, за което към този момент има направени планове.

Същевременно има признат Подробен организационен проект (ПУП) за удължение на Симеоновския кабинков въжен превоз до бъдещата станция на метрото. Тоест, слизаш от метрото и се качваш на кабинковия въжен превоз, който те води на „ Алеко “ за 30 мин.

– А Княжевският въжен превоз?
– Това е най-старият кабинков въжен превоз в страната и беше най-използваният от жителите и гостите на столицата. Също по този начин бе и огромна атракция – с него се отиваше до Копитото, оттова пеш до Златните мостове. Той е най-носталгичният и обичан на софиянци и неговата реорганизация е най-спешна и належаща.

Вече има направен абстрактен план за възобновяване му по същото трасе от Княжево до Копитото, като е оставена опцията за удължение до Златните мостове. Кабините ще са 10-местни и това, което видях в плана, е, че те ще бъдат ултра съвременни – последно постижение в този тип уреди. Голям проблем ще е паркирането към лифта, само че считам, че ще се реши.

– Каква е повода през това лято да бъде спрян Драгалевският въжен превоз и какво се планува?
– Това бе направено от притежателя на лифта „ Витоша ски “. Аргументите са, че оборудването е в употреба от 1956 година и доста от дълго време аварийни елементи за него не се създават. При продължение на употребата му има заплаха от произшествия, каквито към този момент са се случвали.

И за подмяната на този въжен превоз има абстрактен план, само че занапред ще се разисква какъв вид да – кабина или четири или шест-седалков или композиция от двете. Но при всички положения остарелият въжен превоз би трябвало да бъде сменен.

– В какви периоди виждате реализацията на тези планове?
– Ясно, е че сме изостанали с съвсем десетилетие. Решенията не са единствено в Столична община. Трябват и законодателни и други нормативни промени. Тоест, без взаимна работа сред община, Министерство на околната среда и водите, Министерство на земеделието, тъй като естественият парк е към тях, Министерство на туризма и спортното министерство, няма по какъв начин да бъде осъществена по този начин належащата рационализация. Надявам се компликациите да бъдат преодолени в близко бъдеще, за което би трябвало да работим всички ангажирани институции.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР