Тензин Гяцо е само на 2 години, дете в 7-членно

...
Тензин Гяцо е само на 2 години, дете в 7-членно
Коментари Харесай

Как едно 4-годишно момче се превърна в 14-я Далай Лама

Тензин Гяцо е единствено на 2 години, дете в 7-членно семейство, живеещо в малко тибетско село, когато специфичен отряд минава и декларира, че той ще бъде 14-я Далай Лама. Преди да поеме тази купа, мнозина го считат за нормално и обикновено дете, което постоянно оказва помощ на майка си и почиства курника. Много по-късно ще опише, че постоянно събирал раницата си за дълъг път. Дестинацията му била Лхаса, само че преди да разбере идната му орис, той в никакъв случай не е подозирал, че фамилията е знаело какво е отределно за Тензин.

Друго необичайно осъществяване е фактът, че постоянно му разрешавали да седне на стола като глава на фамилията. Будистката традиция стартира издирването на идващия водач още със гибелта на предходния. Вярването е, че когато последният лама напусне света, неговият дух ще откри пътя си в друго тяло и ще влезе в утробата на майката, с цел да се прероди. Когато будистите изгубят своя водач, стартират да търсят дребните деца и ги слагат на тествания, с цел да схванат дали прераждането е реалност и нормално 2-годишната възраст е нещо изцяло обикновено.

Тибетското държавно управление разрешава това търсене да се случи и всеки изследовател има правото да употребява серия от знаци. Първият лама се ражда някъде през 1391 година и традицията се повтаря всяка година. Подобни процеси се случват във Ватикана, православната черква и още под дърво и камък. Преди да тръгнат на дълъг път, господата прекарват известно време в манастира Гелуг, с цел да изследват свръхестествените знаци и следи, оставени от предходния. За разчитането постоянно има и съвещания, които се организират с държавния пророк или Нечунг оракулът.

Това е специфичен духовник, владеещ единствено един език. Неговите събратя са тренирани на същия език и могат да го схващат. Интересното при оракулът е, че той носи специфична шапка, която е толкоз тежка, че всеки, който не е блажен и не има тази мощ, може да остане без врата си. Когато един лама почине, тялото му се слага в седнала позиция и гледа на юг. Смята се, че точно откакто душата напусне тялото, оставя знаци и демонстрира в каква посока е тръгнала. Интересен факт е, че 13-ят лама гледа на североизток след няколко дни.

С други думи, душата му е тръгнала в тази посока и доста скоро всички ще стартират да го търсят – посоката е ясна. Оставят се и други знаци, които оказват помощ на будистите да открият и точната къща, която вероятно ги води до духовният водач. Архивите описват, че пратениците получили верните сигнали незабавно щом разкрили детето. Двама от будистите се преоблекли като пътешественици и обяснили, че са се изгубили. Понеже са в неволя, имали потребност от помощ и помолили дребното дете за заслон. Лидерът в това търсене Кеутсанг Ринпонче бил облечен като прислужник и се прикривал най-вече, това обаче не попречило на Тензин да отиде и да седне в неговия скут.

Детето протяга ръце и взима една броеница от Кеутсанг. Заявява му, че постоянно е била негова, а истината е, че броеницата в миналото принадлежала на умрелия водач. Друго доказателство е, че дребният Тензин посочил „ прислужникът “ и с друго име – Сера Лама. Това бил манастирът, в който Ринпонче живеел. Когато гостите си тръгвали на идващия ден, Тензин прегърнал точно своя любим и го помолил да тръгне с тях. Няколко дни след заминаването, гостите се завърнали, само че този път никой не се прикривал, всички били облечени както прилича и носели броеница и обреден тъпан, който в миналото принадлежал на онази душа от храма, която напълно скоро е напуснала тялото.

Към тях добавили и още един комплект движимости – по-красиви, по-изящни и по-скъпи. Вторите в никакъв случай не са имали собственик. Тензин избира верните и декларира, че това са неговите. Към даровете участвали и две дървени патерици, отначалото Тензин избрал онази, която принадлежана на неговия другар, само че по-късно размислил и избрал вярната, за която мнозина имат вяра, че му е принадлежала и преди. Още в първата си книга 14-я Далай Лама ще напише, че когато душите изоставен тялото, при започване на идващия си живот ще познаят предмети и хора от своите предходни животи. Често има случаи и на деца, които рецитират молебствия и скриптове, въпреки и в никакъв случай преди този момент да не са виждали книга и да не са научени да четат.

Повече нямало потребност от тествания, будистите разпознали остарялата душа в младото тяло и на 4-годишна възраст на 22 февруари 14940 година Тензин сяда на трона. За мнозина, 4-годишно дете на трона е нещо неуместно, само че истината е, че съгласно будистите, Далай Лама е на 250 години. В този миг, Тибет в никакъв случай не е правил разлика сред политика и вяра, Далай Лама е просто Бог в човешко тяло. Следователно той е водач на страната. От него се чака да покаже пътя на свободата и да избави страната от тези интернационалните закани, които постоянно са тегнели над нея.

 gettyimages-78951977-594x594

На негово разположение участвали най-различни съветници, монаси и други сили. Важното в този случай било, че Далай Лама можел да сплоти всички. Историята продължава към този момент близо 8 века. Далай Лама е съумял да види измененията на света и за жалост е бил притиснат от Китай да одобри по този начин добре познатото избавление на страната, което на практика прави Тибет част от Китайската Народна република. Когато осъзнава, че животът му е под опасност, той напуща родината си и намира място в Индия, където доста скоро го следват и други дипломати и политици от страната.

Всички и до през днешния ден живеят в заточение. След доста опити да реализира дипломация и да върне свободата на своя народ, Далай Лама споделя, че Тибет може да е част от Китай, само че се надява, че неговият народ ще получи своята независимост под формата на просвета и книжовност. През 2018 година с бежанската рецесия, неговият коментар е, че Европа би трябвало да одобри бежанците, само че един път щом те стъпят на краката си, би трябвало да се върнат назад в своите домове и да стартират да усъвършенстват обстановката, в това време Европа би трябвало да остане на европейците.

Осъзнавайки, че духовният водач през днешния ден е на повече от 80 години, можем да обърнем внимание и на неговите пророчества по отношение на прераждането. Според него, идващият Далай Лама няма да се роди на територията на Китайската национална република, а е и изцяло допустимо в никакъв случай да не се прероди. Духовният водач счита, че ще успее да приключи своята работа тук и в случай че успее да върне свободата на Тибет, най-вероятно няма да се върне назад на този свят, в противоположен случай ще се наложи да изживее още един живот.

Междувременно не стопира да припомня, че неговата институция към този момент е изпълнила задачите си и най-вероятно може да приключи съществуването си. В момента Далай Лама се намира в Северна Индия, където ръководи в заточение, само че постоянно посреща посетители и дискитура съществено политическата конюнктура, както и бъдещето на страната си. През годините съумя да се наложи като водеща фигура в света, делейки първата позиция с Барак Обама.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР