Тенисистката Мария Шарапова отпадна от престижната класация на най-богатите спортисти

...
Тенисистката Мария Шарапова отпадна от престижната класация на най-богатите спортисти
Коментари Харесай

Мария Шарапова: Бизнесът преди всичко

Тенисистката Мария Шарапова отпадна от влиятелната ранглиста на най-богатите спортисти на списание Forbes през предходната година. Сега тя се появи там още веднъж, заемайки извънредно ниското пето място. В съпоставяне с 2015-а приходите й са намалели съвсем два пъти, а броят на спонсорите - с една трета. Шарапова, чийто живот се прекатурна през март 2016-а поради абсурда с приложимост на меладон, към този момент година и половина се пробва да се пребори с отрицателните последствия от него.

Преди това животът й приличаше на приказка - стремглав напредък, огромни победи, съществени рекламни контракти, личен бизнес, водачество в рейтинга на Женската тенис асоциация. През 2005-а тя оглави рейтинга на Forbes с 18 млн. $, тъкмо две години след първата си победа в Големия шлем. С всеки минал сезон приходите на рускинята растяха, спонсорските договори ставаха от ден на ден, а международните марки се редяха на опашка, с цел да стане тяхно лице.

Когато навърши 12 години (през 2003 г.), спортистката получи първия си огромен рекламен контракт с производителя на мобилни телефони Motorola. Според известията в медиите съглашението носеше на Шарапова над 1 млн. $ годишно. От 2004-а нататък нейни спонсори станаха TAG Heuer, Colgate & Palmolive, Land Rover,,Tiffany&Co, Head, Samsung, Porsche и Evian. Сумата на контрактите с тези марки се колебаеше от 3 млн. до 9 млн. $ годишно.

Но компанията за спортни дрехи и обувки Nike, който я поддържа от 11-годишна, надмина всички, като през 2010-а й предложи рекорден контракт. Според изискванията му за осем години Шарапова трябваше да получи 70 млн. $. В продължение на доста време Мария беше дипломат на Nike в Европа и в Северна Америка, а в подмяна получаваше извънредни екипи на марката.

През 2012-а Шарапова сътвори линията от лични сладкиши Sugarpova. Три години по-късно размерът на продажбите на нейните бонбони доближи 5 млн. опаковки годишно, а приходът от тях бе към 20 млн. $. При това тенисистката бе вложила в бизнеса си едвам половин милион $.

В края на краищата рускинята влезе в листата на най-високоплатените спортисти на десетилетието (2005-2010) на Forbes, заемайки 18-о място с общ приход от 250 млн. $. Над 6 млн. от тях са от наградните фондове на разнообразни шампионати, а останалите са от реклама. Шарапова нямаше потребност да побеждава на корта, с цел да усилва приходите си. Договорите сами идваха при нея, без значение дали имаше контузии, преживяваше ли интервенции, сменяше ли треньора си или просто не й вървеше. Спортистката от дълго време се беше трансформирала в бранд.

Историята с меладона прекатурна света на рускинята - тя бе отлъчена от спорта за 15 месеца и загуби съвсем всичките си спонсори. Да не приказваме за безкрайните нападки от страна на други тенисисти, които твърдяха, че "измамниците нямат място в шампионатите ". Трудно е да се каже кое удари Мария по-силно - позорната дисквалификация или фактът, че съвсем всички марки се отхвърлиха от нея. Първа реагира марката TAG Heuer. Контрактът й с рускинята изтичаше по времето, когато светът научи, че е употребявала неразрешено вещество, и компанията реши да не продължи съдействието си с нея. Дни след конференцията с признанията и разкаянието на Шарапова Porsche и Nike също замразиха краткотрайно договорите си с нея. "Ние сме сюрпризирани и смутени, само че ценим искреността на Мария ", се споделяше в обръщението на компанията за спортни обувки и облекло. Шест месеца по-късно Nike продължи рекордното си съглашение с тенисистката.

Рускинята излезе още веднъж на корта през април 2017-а. Към този миг с нея бяха възобновили съдействието си Colgate & Palmolive, Porsche и Evian. Компанията за спортна екипировка Head по този начин и не изостави тенисистката, тя възобнови договора си с Шарапова още преди решението на съда. Затова пък TAG Heuer, Avon и Tiffany & Co дефинитивно се отхвърлиха от нея..

В най-успешната си година тенисистката завоюва 29.2 млн. $, в това число и от наградни фондове. През последните три години никой не е съумял да усъвършенства този връх. През 2016-а до него оптимално се приближи Серена Уйлямс с 28.9 млн., само че надали някоя тенисистка ще завоюва повече в близко бъдеще. Включително и самата Шарапова.

В обновената ранглиста на Forbes общият приход на рускинята е оценен на 10.5 млн. $, от които единствено един е извоюван от игра на корта. Пълноценното й завръщане в спорта по този начин и не се състоя - огромните победи липсваха, а старите контузии продължиха да я мъчат. Шарапова стартира да взе участие изборно в шампионатите, играе малко и несигурно. Затова пък от ден на ден се занимава със личния си бизнес и реклама. Преди дни тя показа в Ню Йорк авторската си сбирка за Nike.

Междувременно на 27 август стартира Откритото състезание по тенис на Съединени американски щати, където измежду вероятните противници на Шарапова са четвъртата ракета в света - Анджелик Кербер, и втората - Каролине Возняцки. Рускинята към този момент е побеждавала в US Open преди 12 години, само че както по всичко проличава, в този момент бизнесът я интересува доста повече от спорта.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР