Тенис света скоро ще насочи поглед към „свещената трева“ на

...
Тенис света скоро ще насочи поглед към „свещената трева“ на
Коментари Харесай

Най-интересните мачове от първия кръг на Уимбълдън


Тенис света скоро ще насочи взор към „свещената трева“ на Уимбълдън. Жребият ни сервира някои любопитни срещи още в първия кръг, тъй че в идващите редове ще разпознаваем по три дуела от схемите при мъжете и дамите.

Яник Синер – Стан Вавринка

Очевидният избор при мъжете. Световният №13 не направи най-хубавата подготовка, защото травма в коляното по време на Ролан Гарос му разреши да играе единствено в Ийстборн. Там той отпадна още в първи кръг след проваляне от Томи Пол в три сета. Именно по време на сезона на трева следим и първите стъпки от заформящото се партньорство сред италианеца и Дарън Кейхил – някогашният треньор на Лейтън Хюит, Андре Агаси и Симона Халеп.

Въпреки множеството си триумфи в Тура, Синер към момента няма ATP победа на тази настилка, откакто отстъпи в първите кръгове на Хертогенбош ’19, Куинс ’21 и Уимбълдън ’21.

Томи Пол бе тенисистът, който спря и идния му конкурент в Куинс по-рано тази година. Стан реши да се приготвя за All England Club там и стартира с трагична, само че доста скъпа победа със 7-6(2) 6-7(6) 7-6(5) над Франсис Тиафо, преди да отпадне. Успехът му против американеца бе и най-хубавият мач, който е играл от години насам – приключи с 22 аса и 89% извоювани точки на първи сервис.

Феликс Оже-Алиасим – Максим Креси

Феликс направи нелоша подготовка за Уимбълдън, в която съумя да натрупа игрово време на трева, само че не и да стигне до край. В Хертогенбош на полуфиналите го спря сензацията Тим Ван Райтховен, а в Хале Хуркач го преодоля в два тайбрека. Въпреки това той идва на „свещената трева“ отпочинал и на гърба на победа против Рафаел Надал на демонстративния шампионат в Хърлингам, до момента в който съперникът му ще бъде изтощен.

След мощното показване в Австралия, където изигра първия си ATP край, Креси имаше ужасни няколко месеца сред февруари и юни. След Australian Open и преди Хале той изигра 18 дуела, от които загуби 12. На тревата обаче още веднъж откри формата си и в събота му следва да играе край №2 в Ийстборн след победи над Опелка, Еванс, Нори и мощно представящия се Джак Дрейпър.

Сервисът на американеца работи прелестно през тази седмица, а всички знаем какъв брой значимо е това на тази настилка.

Фелисиано Лопес – Ботик Ван Де Зандсшулп

Може би ненапълно непредвиден избор. Фелисиано Лопес ще остане измежду легендите на тревната настилка. Благодарение на наказванията и травмите на други тенисисти, 40-годишният испанец влезе в главната скица и ще се трансформира в първия играч в историята, записал по 20 участия на всеки от четирите шампионата от Големия шлем.

Дори и да не е изключително евентуално да забележим изненада против полуфиналиста от Куинс Ботик ван де Зандсхулп, постоянно е приятност да следим играта му сервис-мрежа на зелен декор.

Алисън Ван Уйтванк – Ема Радукану

Преди година Ема Радукану бе №338 в света и влезе в главната скица на Уимбълдън с „уайлд кард“. Сега е измежду десетте топ сложени.

След изумителния си триумф на US Open британката бързо попадна в центъра на вниманието и се трансформира в съществена цел на най-големите спонсори в света на спорта. Очакванията и натрупващото се напрежение обаче не ѝ помогнаха и от този момент тя изпитва усложнения да покаже същия тенис на корта.

В Лондон всички погледи още веднъж ще са ориентирани към нея – следва да забележим дали публиката ще ѝ помогне, или новата ѝ позиция ще ѝ изиграе неприятна смешка.

Не оказва помощ и това, че против нея е една от най-трудните непоставени съпернички. Алисън Ван Уйтванк победи Мертенс по път към четвъртфиналите в Хертогенбош, а по-късно завоюва шампионата с награден фонд 125 хиляди $ в Гайба, Италия. В Бад Хомбург тя загуби от Анисимова в решителен тайбрек в третата част.

Серина Уилямс – Хармони Тан

Да, Ига Швьонтек се намира в серия от 35 победи и е огромният любимец на Уимбълдън, само че когато Серина Уилямс се причисли към схемата, това се трансформира във водещата вест, обвързвана с дамския шампионат.

Американката не е играла от година, като се приготви с два мача на двойки в Ийстборн, паралелно до Онс Жабур. На 40 и след дълго неявяване е мъчно да сложим легендата измежду кандидатите за купата, само че чакаме с интерес този първи неин мач назад в Тура. Ще ни каже и доста за това какво може да чакаме от нея в конкуренцията, в случай че се класира за втори кръг.

Хармони Тан въпреки това получава опция да запише името си в историята, в случай че стигне до триумфа. Научете повече за нейния любопитен път до огромната сцена ТУК .

Симона Халеп – Каролина Мухова

Халеп изигра превъзходен мач против Аманда Анисимова на четвъртфиналите в Бад Хомбург и с сходна игра би била измежду тенисистките, които влизат в Уимбълдън с огромни упоритости. В същото време обаче трябваше да се откаже от полуфиналния си дуел заради вдървен врат – най-вероятно по-скоро превантивна мярка, в сравнение с сериозна контузия.

Дори и да е в оптимално положение обаче, тя изтегли една от късите клечки в жребия. Срещу нея се изправя Каролина Мухова, която стигна до четвъртфиналите през 2021 и 2019 година – едвам третата жена, която го реализира в първите си две присъединяване в All England Club. Чехкинята изпадна от топ 50, защото ѝ се наложи да не играе в продължение на месеци заради контузия.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР