Тенденцията за спад на доверието към БСП се запази и

...
Тенденцията за спад на доверието към БСП се запази и
Коментари Харесай

Калоян Паргов: БСП в този си вид изчерпа своя потенциал

„ Тенденцията за спад на доверието към Българска социалистическа партия се резервира и на последните избори, за жалост. Искрено се надявам резултатът от вота на 2 април да е отбелязал края на пропадането и Българска социалистическа партия да е достигнала до някакво плато, до резистентност. Но това ще го забележим на идващите избори. “ Това съобщи пред „ Галерия “ общинският консултант Калоян Паргов.

По думите му 23-ма народни представители е най-лошият резултат за Българска социалистическа партия в последните 33 години. Той регистрира, че Българска социалистическа партия е трета политическа мощ измежду пенсионерите, а до неотдавна беше първа. Четвърта е в селата, където беше първа или в неприятния случай - втора.

„ Българска социалистическа партия загуби обичайни области в своя електорален запас. Разбира се, би трябвало да отчетем естествените демографски процеси, които непроменяемо въздействат на електората на Българска социалистическа партия. Не може да не отбележим също и обстоятелството, че партията към този момент не излъчва онази мощ, която беше типична за нея преди няколко години и непроменяемо държеше поръчката й да ръководи страната. От тази позиция, настроенията в партията няма по какъв начин да са положителни и оптимистични. Негативната наклонност в резултатите, които реализира Българска социалистическа партия на изборите през последните две години, тревожи още повече, поради идния локален избор през есента. Тя заплашва позициите ни в локалната власт, които така и така не бяха чак толкоз положителни и до момента “, съобщи още той.

Запитан дали тези неприятни резултати имат отзив против водача Корнелия Нинова, Паргов съобщи:   Тези настроения към този момент са дежавю. Забелязвам някаква отмалялост в тези настроения. И освен поради наказванията и изключванията, които зачестиха. Няма смяна, макар особеното мнение. Ръководството отхвърля да поеме своята отговорност. Отново за всичко са отговорни локалните структури и ръководителите им. А те чисто и просто имат потребност от повече поддръжка,която явно не усещат от националното управление. “

Той е безапелационен, че всичко това ще се отрази на локалните избори и добавя, че управлението би трябвало да направи всичко допустимо, с цел да поддържа структурите.

Запитан за твърдите поддръжници, Паргов съобщи, че Българска социалистическа партия е 130-годишна партия и има лична линия.

„ За членовете партията и ръководителят й постоянно са прави даже когато бъркат. Въпреки големия спад на гласоподавателите от към 700 000 души, в Българска социалистическа партия си има една част, която е вярна на този принцип и поддържа управлението, даже в най-лошите му изборни резултати, факт е също, че управлението и парламентарната група сега имат поддръжката на едно твърдо ядро, което е водено от конюнктурни ползи “.

На въпрос дали съгласно него промяната на управлението ще възвърне силите на партията, Паргов е на мнение, че промяната на един началник с различен няма да докара до упования прилив на сила, даже на пръв взор да има такова нещо.

„ Българска социалистическа партия в този си тип изчерпа своя капацитет. Очевидно е от резултатите на изборите. Тя беше конструирана по този начин, поради функционалността, която й беше отредена след 1990 година при прехода й от Българска комунистическа партия към Българска социалистическа партия. Очевидно е, че в този момент има потребност от тежки промени и то освен кадрови. Говорим преди всичко за идейно-политическо осмисляне на ролята на Българска социалистическа партия в нашето съвремие, поради събитията и новия международен ред, който се образува. На второ място са организационните промени, свързани с метода й на действие. Българска социалистическа партия е замислена като всеобща партия. Тя е последната всеобща партия, въпреки към този момент да не извършва тези функционалности, поради организационната кондиция и неприятното положение на структурите в цялата страна. Разбира се, би трябвало да се намерения и кадрово. В тази нова обстановка кои са личностите, които могат да поемат огромните отговорности, тъй като Българска социалистическа партия не е и не може да бъде лидерска партия. Това е един от главните функционални проблеми, с които се сблъсква партията в настоящето си битие. “

По мотив съставянето на кабинет, Паргов е на мнение, че партиен референдум ще реши дали Българска социалистическа партия да поддържа и да взе участие в едно или друго държавно управление. Директорът на СИНПИ обаче е на мнение, че сходно допитване не би отразило всяко мнение на член на Българска социалистическа партия, както и, че мъчно би се провеждал референдум на всеки две седмици.

„ Ситуацията е изменена по отношение на предходната година, а Българска социалистическа партия би трябвало да отстоява обществените жалони които сложи. Има още един доста значим въпрос би трябвало ли Българска социалистическа партия да поддържа държавно управление, което би взело решения в цялостен дисонанс с мнен и е то на средностатистическия член на Българска социалистическа партия. Например за войната и за еврозоната “, споделя Паргов и напомня, че както ГЕРБ, по този начин и Българска социалистическа партия имат решение да не вземат участие дружно в ръководство.

На въпрос по какъв начин вижда излаз от политическата рецесия, Паргов вижда единствено един: „ Партиите, поради които страната ни се намира в тази тежка рецесия и обърканост, да създадат нужните взаимни отстъпки и да поемат отговорността да създадат държавно управление “.

Миналата година Калоян Паргов оглави Стратегическия институт за национални политики и хрумвания, като най-важната задача е превъзмогването на демографската рецесия.

„ Това е интердисциплинарен проблем, който не е обвързван единствено със смъртността и раждаемостта. Той визира всички сфери на нашия живот - средата на живот, средата за развиване, вероятностите пред всеки човек. Демографската рецесия е казусът на проблемите. И главната задача в този сериозен миг през днешния ден е да съхраним нашата нация и страна, която е на над 1300 години. Да намерим метод да върнем можещите и знаещи българи, които са се потвърдили по света, в България. Да създадем по този начин, че те да желаят да се приберат, да живеят и да работят тук. Направихме национално социологическо изследване и разбор, който обгръща 10-годишен интервал - 2013-2023 година Изследването преглежда трендове във всички сфери, в това число миграция, емиграция, районни несъответствия,образователната, здравна и обществена среда, благоприятни условия и вероятности в другите райони на България. Заедно с специалисти от СИНПИ ще го представим пред обществеността на конгрес, който ще се организира при започване на май. “, съобщи още Калоян Паргов.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР