Тенденцията за незаконния дърводобив се запазва и има леко увеличение.

...
Тенденцията за незаконния дърводобив се запазва и има леко увеличение.
Коментари Харесай

Тенденцията за незаконен дърводобив у нас се запазва, дори има лек ръст

Тенденцията за противозаконния дърводобив се резервира и има леко нарастване . Трябва да отчетем, че по отношение на предходния интервал 2006-2012 година, в действителност са направени позитивни стъпки от страна на страната. Анализът демонстрира обаче, че тя не съумява да реализира на практика триумф. Това стана ясно от думите на Добромир Добринов от Световния фонд за дивата природа (WWF) - България, по време на конференция, на която бе показан разбор на противозаконния дърводобив у нас за интервала 2013-2017 година
Според Тома Белев от Асоциацията на парковете в сегашния отчет се регистрира, че схемите на противозаконен дърводобив са се запазили . ​Добивът на дървесина в България се резервира ​в ​сравнително констан​тни ​величини - 6,8 млн. куб. метра приблизително годишно. ​
Вносът на дървесина по данни на Национален статистически институт приблизително годишно е 60 000 куб. метра. Износът на дървесина е 920 000 куб. метра, разясни Белев. Стана ясно, че сред 2.4 и 2.7 млн. куб. метра годишно е размерът на нелегално добитата дървесина . Докладът регистрира също по този начин, че се е нараснала успеваемостта в наказателните производства по отношение на нарушаванията при извличане на дървен материал, само че все пак тя остава към момента ниска.
Тома Белев направи връзка сред противозаконния дърводобив и бедността в страната, като цитира данни от представителното проучване, съгласно които за този петгодишен интервал има нарастване на бедните с 5%, които доближават 1 млн. и 665 хиляди души или става дума за 690 хиляди семейства.
Междувременно обаче шефът на Дирекция " Гори и лесовъдски действия " към Изпълнителната организация по горите (ИАГ), Ценко Ценов не сподели с какви данни разполага страната за противозаконния дърводобив . Той уточни, че всички числа за дискусионни, а тези, които имат в Агенцията, се разминават с изнесените от страна на еколозите . Ценов се ангажира специалистите към държавните органи да се срещнат с направените оферти и рекомендации и да излязат след това с позиция.

От WWF оферират да се създаде типов отчет за противозаконния дърводобив и той да се разгласява на годишна база, с цел да може обществото по-добре да се осведоми за казуса. От организацията прибавят, че е добре държавните органи да положат старания в региона на електронните търгове във връзка с дървесината и да се ограничи опцията да се добива дървесина на корен.

Според WWF би трябвало да се форсира процесът по националната горска инвентаризация , защото без този развой да е завършен, няма по какъв начин да се знае какво е положението на дървесните запаси. Друго от предложенията на организацията е обвързвано с отделянето на Изпълнителната организация по горите от шапката на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) . Експертите смятат също по този начин, че би трябвало да се усили нейният административен и управленчески потенциал.
Разплащането на дървата за огрев и екологична дървесина по едни цени в една и съща мерна единица и увеличение на събираемостта на наказателните постановления са също част от ограниченията върху които природозащитниците подчертаваха.

Междувременно от Изпълнителната организация по горите изпратиха писмо до медиите, в което се споделя, че за последните 10 години залесената повърхност е повишена с повече от 1 500 000 дка . " Увеличението на горите е в следствие както на залесявания, по този начин и на самозалесяване и естествено възпроизводство. Увеличаването на горските територии е значително и е причина за растеж на добиваното количество дървесина, което за последните четири години има относителна резистентност ", споделят още от ИАГ.
Статистиката демонстрира непрекъснат междинен рандеман от към 8 млн. куб. м., което задоволява нуждата от дърва за огрев за популацията и обезпечава суровина за българската дървопреработвателна промишленост , прецизират от държавния орган.
" Изпълнителна организация по горите внесе оферти за смяна в Наказателния кодекс за по-сериозни наказания и по-големи санкции за противозаконна сеч и бракониерство. С промените се цели да се увеличи успеваемостта на наказателното произвеждане и събираемостта на санкциите при осъществяването на закононарушения в горите. Причината за предлаганите промени са, че съгласно в този момент настоящите разпореждания преписките за закононарушения в горите се изпращат в прокуратурата, само че в 90% от случаите досъдебните производства се приключват заради малозначителност. Така противозаконните действия остават ненаказани и се основават предпоставки за осъществяване на нови нарушавания ", считат още специалистите.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР