Тенденцията за изкупуване на злато от централните банки вероятно ще

...
Тенденцията за изкупуване на злато от централните банки вероятно ще
Коментари Харесай

Централните банки обичат златото и този апетит ще се запази

Тенденцията за изкупуване на злато от централните банки евентуално ще се резервира и през идващите години, предвиждат от Australia & New Zealand Banking Group (ANZ). „ В сегашната среда, където несигурността при валутите на разрастващите пазари е висока, виждаме основателна причина страни като Русия, Турция, Казахстан и Китай да продължат да диверсифицират своите портфейли “, споделиха от ANZ пред Bloomberg. Очакванията на банката са чистите покупки от финансовите институции да се запазят на равнище от над 650 тона.

Трупането на кюлчета от централните банки се трансформира във все по-важна наклонност на международния пазар, предоставяща спомагателна поддръжка за цените на благородния метал, които се покачиха до най-високото си равнище от 2013 година насам. Те усилват запасите си, защото икономическия напредък се забавя, търговията и геополитическото напрежение нарастват, а някои страни се стремят да диверсифицират валутните си запаси по-далеч от $. Сега покупките от държавни институции съставляват към 10% от международното ползване на жълтия метал, съгласно ANZ.

„ Китайската национална банка има близо 1936 тона злато, които се равняват на едвам 3% от общите й запаси. Това дава на страната задоволително място за още увеличение “, показват от банката. Централната банка на Китай усили още веднъж запасите си през юли.

Днес златото се търгува на 1531,45 $ за унция, откакто в понеделник докосна равнище от 1555,07 $, най-високото за повече от шест години. Металът е скочил с 19% тази година поради опасенията към комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай и поради заплахата от евентуална криза в Съединени американски щати.

Централните банки прибавиха 374,1 тона злато в запасите си през първите шест месеца на годината. Това спомогна за увеличение търсенето на благородния метал до тригодишен връх, съгласно Световния съвет по златото.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР