Тенденцията отпреди 2-3 години на отлив на лекари от България

...
Тенденцията отпреди 2-3 години на отлив на лекари от България
Коментари Харесай

Увеличават се българските лекари, които се връщат в родината

Тенденцията отпреди 2-3 години на отлив на лекари от България в този момент отстъпва място на противоположното – от ден на ден експерти се връщат, с цел да практикуват у нас. Това сподели експертът доктор Асен Меджидиев.
По думите му над 110 специализанти са минали през „ Пирогов” за последните две години.
А в това време се върви и към това в чужбина за лекуване да се пращат по-малко българи и противоположното – у нас да се канят български лекари, експерти в региона си, които да правят интервенции: „ Първо – страната ще разходва по-малко средства за такова нещо, второ – екипите, които работят с тези професори, ще могат да бъдат по-лесно обучавани на място. Те ще участват на тези операции”, уточни доктор Меджидиев пред bTV.
Самият той преди години бил изпратен да специализира в Германия, само че по-късно взема решение да се върне в България, твърдо уверен, че ще успее да се осъществя. И през днешния ден не съжалява за това.

Столичната гилдия на Лекарския съюз публично поде самодейността „ Фонд за лекарска взаимопомощ”. С помощта на фонда ще бъдат събирани финансови средства за изпращане на млади лекари на специализация в чужбина.
На 24 януари ще бъде подписан контракт с йерусалимската болница „ Хадаса” за специализация на български лекари в безусловно всички специалности, уточни доктор Меджидиев: „ Хората, които ще отпътуват, ще се предлагат от ръководителите на лечебните заведения. Там ще се построяват и договорни отношения”.
Едно от изискванията в договорните връзки ще бъде даденият доктор наложително да се връща у нас след специализация, с цел да практикува 3-5 години.
Д-р Меджидиев подсети – да си доктор е идея без мандат. Затова е належащо да се окуражават младите фрагменти в специалността: „ Много е значимо да върнем доверието към лекарите в обществото”.
Още една самодейност, която сега е единствено концепция, е да бъде основана „ Болница на християнската църква”, където да бъдат лекувани хората, нямащи средства даже да си платят осигуровките.
Засега концепцията има поддръжката на Столичната община, а Столичната лекарска гилдия е подготвена да обезпечи екипите: „ Навсякъде има такива лечебни заведения. Има и болница на църквата, до която всички имат достъп – и тя просто оказва помощ. Християнството и медицината са дружно, те не могат да мърдат – ръка за ръка”, приключи доктор Меджидиев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР