Тенденцията не е да откриваме нови работни места, а да

...
Тенденцията не е да откриваме нови работни места, а да
Коментари Харесай

"Николов и синове" започва производство на текстурирана коприна

" Тенденцията не е да откриваме нови работни места, а да автоматизираме и компютризираме дейностите и да даваме по-високи заплати на по-малко заети. "
Николай Николов, създател на " Николов и синове " От септември текстилната компания " Николов и синове " от Първомай ще стартира да създава текстурирана коприна. " Инвестицията е 1.2 млн. евро от лични средства и банков заем. Капацитетът е 30 тона месечно, а новите работни места са 10 ", разяснява за " Капитал " създателят на компанията Николай Николов.

По думите му " Николов и синове " е единствената фабрика в страната, която ще предлага текстурирана коприна. Тя намира приложение в трикотажната индустрия. Предишният производител - " Видахим " във Видин, към този момент не работи, тъй че към този момент компаниите си я обезпечават единствено посредством импорт.

Пазари не липсват

Дружеството в Първомай е единственият производител в България и на облечени еластични влакна. Те намират приложение във всички материи, на които би трябвало да се придаде разтеглив темперамент - чорапи, чорапогащи, пуловери, медицински артикули – бинтове, наколенки, колани и други, изясни притежателят на компанията.

" Ние не вършим краен артикул, а суровина за крайни артикули. Произвеждаме да вземем за пример нишките за спортните гети на всички футболни тимове в Англия, работим за Израел, за Италия. От 2016 година продаваме и на румънския пазар, а към този момент имаме сътрудници и в Украйна. Търсят ни и нови клиенти, само че нямаме потенциал ", разяснява още Николай Николов.

Засега мощностите на текстилната компания за облечени еластични влакна са запълнени – към 35 тона на месец. Предприятието работи на непрестанен режим, а заетите в него са 40.

" Не страдаме от липса на пазари, а от липса на пари. Държавата не ни е помогнала даже с един лев. Четири пъти кандидатствахме с план за безплатно финансиране по стратегия " Конкурентоспособност " и все не ни доближава една точка ", сподели Николай Николов.

Двойно нарастване на потенциала

Плановете на " Николов и синове " плануват двойно нарастване на потенциала на най-новото произвеждане – за текстурирана коприна, което значи и нова бъдеща инвестиция. Амбициите на компанията за 2017 година включват и създаване на багрилен завод, който ще проработи през идната година. Инвестицията в него е към 700 хиляди евро, а предстоящите нови работни места са 12.

" Тенденцията не е да откриваме нови работни места, а да автоматизираме и компютризираме дейностите и да даваме по-високи заплати на по-малко заети ", разяснява Николай Николов. По думите му болен проблем и за неговата текстилна компания е неналичието на фрагменти. " Лично съм ходил в едно профилирано учебно заведение в града, с цел да предложа децата да идват във фабриката, да се срещнат с работата ни, да видят нещо съвременно. Настоявал съм да открият профилирана паралелка, само че няма интерес. Моето предпочитание е да си приготвя фрагменти от ученическата пейка, само че към този момент не се получава ", изясни още Николов.

" Николов и синове " е учредена през 1999 година, само че производството стартира година по-късно. Компанията стартира с една машина в помещение чартърен. От 2007 година е в лична фабрика и на личен терен с повърхност 10 декара. " От основаването на компанията до момента сме вложили към 4 млн. лева ", посочи Николай Николов.

През 2016 година сдружението регистрира 3.6 млн. лв. доходи (2.604 млн. лева за 2015 г.) и 360 хиляди лева облага (190 хиляди лева за 2015 г.).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР