Тенденцията, която се наблюдава на пазара на недвижими имоти през

...
Тенденцията, която се наблюдава на пазара на недвижими имоти през
Коментари Харесай

Петър Сотиров: Търсят се многостайни апартаменти за живеене и малки за инвестиции

Тенденцията, която се следи на пазара на недвижими парцели през последните няколко месеца е, че нямаме спад на търсенето, само че клиентите са станали по-взискателни. Запазва се търсенето на по-малки жилища за инвестиция, само че също по този начин нараства търсенето на многостайни жилища за живеене.


Това съобщи в изявление за БГНЕС Петър Сотиров, шеф продажби в „ Пулев инвест “. С него беседваме за трендовете на пазара на недвижими парцели, дали има балон и какви жилища са най-предпочитани сега.

Многостайните жилища излизат на мода

Най-масово търсените жилища са по-малки по площ, усилва се наклонността да се купуват многостайни жилища, които са желани за живеене.


„ Това неизбежно докара до повишаване на цените на по-големите жилища. Става дума за жилищата с 3 и повече спални. Клиентите ни споделят, че доста мъчно на пазара се намират четиристайни или многостайни жилища “, съобщи Сотиров.

По тази причина те по този начин проектират своите здания, че има опция за обособяването на трета спалня или се оферират подготвени четиристайни жилища.

„ В предходните здания, които направихме, това бяха първите жилища, които продадохме. Затова в този момент в новата постройка „ Сердика “, чиято първа копка следва, отделихме няколко входа. Всеки вход е обособен на няколко браншове. Има бранш с по-малки жилища, които са подобаващи за хора, търсещи инвестиция. Имаме и браншове с тристайни, четиристайни жилища и даже имаме опция за сливане и превръщането им в многостайни. Оказа се, че има много огромно търсене за тях и малко предложение. Строят се сега жилища към стотина квадрата с две спални, като най-масово продаваните са сред 60 и 100 квадрата “, разкри Петър Сотиров.


Имотният балон е при панелките


Петър Сотиров е безапелационен, че не може да се приказва за балон при цените на новото строителство. Там цените са образувани въз основата на инфлацията, поради непрекъснато покачващите се цени на материалите и горивата.

„ Наблюдаваме наклонност на равнене на цените на остарялото с новото строителство. Ако приказваме за някаква рецесия или балон, то тя ще удари остарялото строителство и панелите. Там може да се следи някаква наклонност на понижаване на цените. При новото строителство планувам, че те ще се запазят през идната година-две “, съобщи специалистът.


Инвеститорите постоянно ще търсят къде да строят.

„ Но и вложителите станаха малко по-взискателни къде строят освен като регион, само че и самите имоти. Пазарът го изисква. Когато клиентът изисква от строителя, той самият търси малко по други благоприятни условия за строителство. Това, което следим е, че всеки желае да строи, където има шир, където може да предложи по-добро качество на своите клиенти. Качеството на строителството се повишава съгласно условията на клиентите “, съобщи Сотиров и добави, че единственият проблем е в неналичието на по-големи парцели, тъй като се оказва, че е доста мъчно да се намерят огромни жилища при новото строителство. „ Това е казусът, който ние позволяваме в нашите нови здания “, уточни шефът продажби в „ Пулев инвест “.

Качественото строителство – тайната на триумфа

Тяхната компания започва до месец създаване на шестата си постройка „ Сердика “, която е и най-големият им обект. На други четири им следва издаването на акт 14, а една постройка е изцяло подготвена. „ Сердика взе право на градеж преди няколко седмици. Вече действително стартира строителството й. Първата копка ще бъде на 17 юни от 13.00 часа. Всеки, който би желал да види новия план или е заинтересуван може да заповяда “, съобщи Сотиров.

Те работят с клиентите си още преди първата копка. „ До момента нашите здания се капарират още преди първа копка. При последните две здания преди първа копка имахме капарирани над 60%. В момента на най-голямата ни постройка, чиято първа копка е след месец, към този момент 40% от нея е заета “, сподели той.

Тайната на триумфа е в качественото строителство.

„ Клиентите са по-взискателни и по-трудно избират парцели. Много по-трудно се доверяват. Когато строителството е напреднало, те могат да видят качеството на материалите, с които строим, качеството на дограмите, тухлите, хидро- и топлоизолацията. Когато те видят всичко това, по-лесно се доверяват на последващия стадий на строителство на другите ни обекти “, уточни Сотиров.

Хората, които са им се доверили виждат освен качеството на строителството, само че и простора, който има към техните обекти – огромното разстояние към постройките.

„ Те по този начин са позиционирани, че следим всяко нещо по време на строителството, изборът на имоти също. В момента, в който видят своя парцел съвсем подготвен, незабавно ни предлагат на своите другари или те самите вземат решение да влагат след това. Много клиенти в началото купиха по-малък парцел, след което го замениха за по-голям. На тази причина се дължи триумфът “, описа Сотиров. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР