Тенденцията е особено отчетлива в развиващите се държавиВ страни с

...
Тенденцията е особено отчетлива в развиващите се държавиВ страни с
Коментари Харесай

Мобилни плащания заобикалят банките

Тенденцията е изключително отчетлива в разрастващите се страни

В страни с ниски приходи доста хора не откриват банкови сметки, като вместо това употребяват мобилни заплащания

Използването на мобилни устройства за възнаграждение на артикули и услуги в магазините ще бъде главният мотор на растежа на финансови те услуги измежду хората на разрастващите се пазари, които нямат банкови сметк и, сочи отчет на Juniper Research.

Според прогнозата, броят на мобилните заплащания, осъществявани от консуматори, които не са клиенти на банки, ще се усили от 1,8 милиарда през 2018 година на 3,8 милиарда до 2023 година. В парично изражение се чака нарастване от 9,7 на 22 милиарда $ за същия интервал.

В страни с ниски приходи доста хора не откриват банкови сметки, само че възходящата известност на смарт телефоните способства за появяването на електронни портфейли, които разрешават бързо заплащане без комисиона. Така да вземем за пример, в Кения услугата Lipa Na M-Pesa, разпространявана от локалния телеком оператор Safaricom, е необятно известна – повече от 100 000 бизнесмени са свързани с тази система.
още по тематиката
Очаква се до 2023 година размерът на директните мобилни заплащания, осъществявани от купувачите, без присъединяване на банката, да надвиши 16 милиарда $ годишно в страните от Близкия изток и Африка.

Основният иноватор в този сегмент, съгласно анализаторите, е Mastercard, която започва платежно решение, основано на QR кодове. Mastercard е уверена, че до края на 2020 година тази услуга ще бъде употребена от 40 милиона дребни бизнесмени.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР