Тенденцията десетки лекарства да се спират от продажба от производителите

...
Тенденцията десетки лекарства да се спират от продажба от производителите
Коментари Харесай

Нови 160 лекарства са изчезнали от пазара

Тенденцията десетки медикаменти да се стопират от продажба от производителите им продължава и през 2018 година, сочи отчетът на Националния съвет по цени и реимбурсиране на медикаментите за предходната година.
Съветът дава отговор за регистрацията на цените на всички лекарства и допускането или изваждането им от позитивния лист с препаратите, които се поемат с публични средства.
158 са процедурите, прегледани от националния съвет, за изключване на лекарствени артикули от позитивния лист на препарати, плащани от здравната каса и здравното министерство и за заличаването на цените им. Това значи, че производителите на тези лекарства или са ги спрели въобще от произвеждане, или стопират да ги внасят у нас, като най-честата причина е, че не им е преференциално, написа в. "Сега ". Цените на медикаментите у нас преди облагането им с Данък добавена стойност са измежду най-ниските в Европа и фирмите от дълго време настояват, че нямат интерес да продават на толкоз дребен пазар.
Отделно производителите на 40 други медикаменти са поискали продуктите им да бъдат извадени от позитивния лист и да им бъде вписана цена в регистъра на пределните цени, т.е. те остават у нас, само че единствено на свободна продажба, без отстъпки от НЗОК.
"От всички изключени лекарствени артикули от позитивния лист най-голямата група са предопределени за лекуване на сърдечносъдови болести, следвани от групата лекарствени артикули, предопределени за лекуване на онкологични и онкохематологични болести. Третата група е тази на антиинфекциозните лекарствени артикули и антимикотици (антибиотици, противовирусни и ваксини) ", показват от съвета по цените. 39 от излезлите от позитивния лист са били най-евтините в своята група.
С изтеглянето на медикаментите позитивният лист понижава с 8 интернационалните непатентни наименования, т.е. от него излизат препарати, за които не остава опция. Два от тях въпреки всичко остават у нас - те са вписани в регистъра на пределните цени, отпускани по лекарско наставление, т.е. могат да се купят, само че не и по линия на НЗОК.
"Терапевтичните области на изключените интернационалните непатентни наименования са кардиология (хипертония, стенокардия, понижаване на риска от инфаркт при пациенти с нестабилна стенокардия и др.), онкология и онкохематология (карцином на пикочния мехур, карцином на дебелото черво, рак на млечната жлеза, мултиплен миелом, лимфоцитна левкемия и др.), антиинфекциозни и антимикотични артикули ", означават от съвета по цените и твърдят че, "нито един от заличените INN не е без конкуренция за лекуване на съответното заболяване ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР