Тенденция за намаляване на броя на бездомните кучета в София

...
Тенденция за намаляване на броя на бездомните кучета в София
Коментари Харесай

Намалява броят на бездомните кучета в София

Тенденция за понижаване на броя на бездомните кучета в София установяват от Фондация "Четири лапи ". Те показаха резултатите от последното броене на безстопанствените животни за 2017/2018 година на конференция в Столичната община.

През 2018 година уличните кучета в столицата са 3589, а през 2007 година са били 11 124. Екипите обаче регистрират увеличение на популацията на бездомните котки, като най-вече са в централните региони и в тези с по-малък брой кучета. Най-много бездомни кучета има в регион Сердика - 316. Там има огромни индустриални зони, в които обичайно като безвъзмездна защита се употребяват кучета. Подобна е обстановката и в другите региони с огромен брой безстопанствени животни като Подуяне - 314, Панчарево - 310, Връбница - 300, Люлин - 279 и Кремиковци - 260. Те се намират в периферията на столицата, където обичайно се изхвърлят и нежеланите кучила от прилежащи общини, изясни Маргарита Чанкова от Фондация "Четири лапи ".

Най-много некастрирани кучета са регистрирани в Панчарево. По принцип най-голям % некастрирани кучета се следи в регионите с доста села и в тези с огромни вилни зони, по тази причина би трябвало да се обърне съществено внимание на така наречен виладжийски кучета, разяснява тя. Чанкова уточни като регион, който се следи с интерес, Красна поляна, тъй като там се намира и ромската махала Факултета. Тя регистрира, че напъните на Столичната община и на "Екоравновесие ", а и на фондацията, дават позитивен резултат, тъй като при настоящето броене се установи висок % кастрирани кучета там. За първи път освен това броене се следят региони единствено с кастрирани кучета - четири в Оборище, седем в Изгрев, 25 в Лозенец, 62 в Красно село. Оборище, Изгрев, Студентски, Лозенец, Средец са и регионите с минимум бездомни кучета - четири в Оборище, седем в Изгрев и по 25 в останалите три.

Според разбора на фондацията високото равнище на кастрация е главната причина за трайното понижаване на популацията на бездомните кучета. Друг фактор е увеличение на осиновените кучета от общинските приюти - 895 през 2016, 693 за 2017, Маргарита Чанкова означи три съществени фастори за популацията на безстопанствени животни - липса на надзор върху собствеиците, невисок % кастрирани домашни кучета и котки, запаси като храна, вода и заслон на улицата. Препоръките на "Четири лапи " са поддържане на надзор на средата, в това число постоянно сметосъбиране и сметоизвозване, надзор на домашните кучета и котки, безвъзмездна кастрация или кастрация на минимални цени, създаване на повече обособени площадки за разходка на кучета в кварталите на София, надзор на безстопанствените кучета и котки, кастрация на бездомни котки в клиниките на "Екоравновесие ", работа с жителите и притежателите на животни компаньони.

Чанкова напомни, че съгласно промени в Закона за ветеринаромедицинската активност от 2016 година всяко домашно куче над 4 месеца би трябвало да бъде разпознато посредством микрочип и данните му би трябвало да бъдат въведени в интегрираната осведомителна система, само че броят на записаните животни е към момента невисок.

Други рекомендации на специалистите са свързани с акции за разпространение на осиновяването на животни от улицата, както и с приютната активност, в това число да се плануват условия за вреемнно приютяване на котки и коне на територията на съществвуващите приюти или за създаване на нови пространства.

От фондацията регистрират, че в последно време се усилват и сигналите за скитащи коне на територията на столицата и за нечовешко отношение към тези животни. За 2017 година в "Четири лапи " са получени 29 сигнала за коне. Те предлагат да се направи акция за регистраия на работните коне, а Столичната община да записва и вкара условия за теглените от конете транспортни средства или напълно да ги забрани.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР