Тенденция в нашата страна е бременността да се случва по-късно

...
Тенденция в нашата страна е бременността да се случва по-късно
Коментари Харесай

Бременност след 30-те - какво трябва да знам


Тенденция в нашата страна е бременността да се случва по-късно в сравнение с преди. Не единствено, че от ден на ден са бременните над 30-годишна възраст, само че и пропорцията на първа бременност след 30 години също се усилва.

Отложено раждане, същина, значи бременност при жена над 35 години. Над тази възраст майчнстовто се назовава напреднало, а след 44-годишна възраст - доста напредналo. Благодарение на развитите репродуктивни техники възрастта за раждане се удължава в допълнение, при което 70-годишна жена към този момент е съумяла да забременне и роди сполучливо.

Много са аргументите за какво дамите избират да отсрочат раждането, като са някои от тях са сигурността, успеваемостта и обратимостта на контацептивните способи . Те разрешават да всяка дами да реши дали и по кое време би желала да забременее.

От биологични аргументи оптималната възраст за раждане е сред 20- и 35-годишна възраст. След 35 години плодовистта понижава, а дружно с нея се усилва риска за усложения по време на бременността и при раждането.

В такива случаи може да се премине към разнообразни репородуктивни техники. Трябва да се знае, че даже ефекасността на тези техники гладко понижава след 35-годишна възраст на дамата, а усложенията си остават като риск. Само някои от тези усложения биха били импровизиран аборт, хромозомни аномалии, вродени малформации, прееклапмсия, ненормално разположение на плацентата (placenta previa) и други.

В момента към една десета от родилките са над 35 години, което е трикратно повишаване на каузи по отношение на този преди 30 години. Съществуват доста аргументи за тази демографска смяна, като една от тях е по-добрата начетеност на дамите за техните репродуктивни благоприятни условия . Все повече дами избират по кое време да забременеят, употребяват контрацептиви и се интересуват от фамилно обмисляне.

Също по този начин, финансовата непоклатимост и факторите, определящи постоянна върза с колегата, са измежду главните аргументи за повишаването на междинната възраст за зачеване. Репродуктивните технологии са друга причина. Те основават неверно усеща за успокоение. Повечето дами, обаче, не са наясно, че те не могат изцяло да компенсират естествените процеси на репородуктивното стареене.

Право на всеки човек е да избере самичък за себе си дали и по кое време да стане родител. С отлагането във времето стартира да се усилва риска за някои усложения и всеки, избрал да стане родител след 35-годишна възраст, има, също по този начин, правото да се запознае с информацията, която медицина, може да даде.

Свързани публикации.. Миомите на матката - за какво ги има? 0 Фолиева киселина (Витамин В9) - по какъв брой и по кое време? 0 Фолиева киселина (витамин В9) - по какъв брой и по кое време още веднъж? 0

Отлагането на раждането във времето се асоциира с повишен риск за неплодородие, заболяване на бъдещата майка и затруднения по време на бременността и раждането. Основната смяна с възрастта, която е обвързвана с зачеването, е намаляването на плодовитостта.

Плодовитостта се дефинира като опцията дамата да забременее по време на един месечен цикъл. От 20 до към 35-тата година това число се върти към 25%, като към 35-тата годишинина плодовитостта внезапно понижава на 15%. Чувствително се вижда от дамите понижената плодовитост през 37-мата година.

Забременяването, обаче, не значи наложително и сполучливо раждане, тъй като се усилва честотата на хромозомни аномалии , които не са съвместими с живота. Така бременността би мога да приключи със импровизиран аборт.

Причината за несполучливата бременност е пониженото количество и качество на ооцитите (клетките-предшественици на яйцеклетките при жената). Всяка жена има собствен яйчников запас , които при започване на пубертета възлиза на към 250 000 клекти. Този запас бързо понижава с възрастта и доближава до едвам 1000 ооцити при навлизането в менопаузата.

Освен броят, понижава също и качеството на останалите кафези. С времето настъпват промени в генетичния материал на кафези. Най-честите промени са хромозомните аномалии, като множеството от тях не са съвместими с живота. С възрастта се стига до граница на качеството на генетичния материал, под която бременност не би могла да се реализира даже и да са налични ооцити.

Жените във втората половина на 30-те, също по този начин, са по-вероятно да имат съпътстващи състяния като маточни възли , полипи или да лекуват хронично заболяване като високо кръвно. Всички тези положения дпълнително утежняват опцията за обикновено протичане на бременността и раждането.

Следвай идващите публикации за повече информация по отношение на отлагането на раждането .

4273
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР