Тенденция към намаляване на емисиите на основните замърсители, определящи качеството

...
Тенденция към намаляване на емисиите на основните замърсители, определящи качеството
Коментари Харесай

РИОСВ отчетоха по-млако фини прахови частици във въздуха в Пловдив


Тенденция към понижаване на излъчванията на главните замърсители, определящи качеството на атмосферния въздух в Пловдив, регистрират от Регионалната ревизия по околната среда и водите. Ежегодната оценка на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив демонстрира, че за изтеклата 2021 година се следи понижаване на равнищата на фини прахови частици под 10 микрона /ФПЧ10/, а замърсяването на въздуха е в границите на условията и няма превишения.

Контролът по качеството на въздуха в Община Пловдив се обезпечава посредством две автоматизирано измервателни станции – „ Каменица “ и „ Тракия “. Данните от мониторинга в измервателна станция „ Каменица “ за 2021 година регистрират съблюдаване на средногодишната норма по индикатор ФПЧ10 като измерената стойност е 31 mg/m3 при норма 40 mg/m3. За съпоставяне стойностите за предходните две години са по-високи – 32 mg/m3 за 2020 година и 36 mg/m3 за 2019 година

В измервателна станция „ Тракия “ средногодишната норма по индикатор ФПЧ10 също е спазена, измерена е стойност 39 mg/m3 при норма от 40 mg/m3. Отново се регистрира спад на замърсяването от ФПЧ10 съпоставяне с предходните 2020 година и 2019 година, когато стойностите са били респективно 44 mg/m3 и 45 mg/m3.

Спазени са равнищата и на останалите индикатори, определящи качеството на атмосферния въздух, като ФПЧ2,5, бензен, кадмий, полициклични ароматни въглеводороди и други

От Дирекция „ Екология и ръководство на отпадъците “ припомнят за няколко лесни стъпки, които жителите могат да подхващат за запазване чистотата на въздуха.

“Тези, които се отопляват на дървесна маса и въглища могат да провеждат пресушаване на дървесината, а когато купуват такава да изискват от компанията, че същата е суха и годна за отопление. Използването и горенето от семействата на сухи, а не на преди малко отсечени дърва, понижава с над 40% отделяните излъчвания на фини прахови частици. Също по този начин дървесината не би трябвало да бъде обработвана с бои, лакове, смоли и лепила, да не е импрегнирана или да е претърпяла друга химична обработка, както и да е примесена с други субстанции и материали, в това число текстил, пластмаси, гуми или други петролни артикули “, допълват от Дирекцията. Експертите напомнят още, че почистването на комините всяка година също спомага за понижаване на концентрациите на замърсители в обитаемоте места и подкрепяне на положителното естествено разпръскване на изпусканите газове.

В осъществяване на политиките и ограниченията за запазване на околната среда и възстановяване качеството на въздуха Община Пловдив продължава записването за жители по плана за безвъзмездна замяна на печките на твърдо гориво с по-екологично отопление на електричество, пелети, газ или централно парно отопление.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР